De ce e mai bine să mâncăm mâncare gătită. Dr. Anca Hâncu trage un semnal de alarmă asupra celor care mănânca în fața ecranelor: „Creierul nu realizează”
Data publicării:
Mâncarea gătită este mai sănătoasă pentru trup și suflet. Care sunt riscurile la care se expun cei care mănâncă o singură masă în zi.

”Mâncarea ca la mama acasă” este o sintagmă spre care ne trimit nutriționiștii atunci când vine vorba de mâncarea gătită, subliniind că o dietă sănătoasă nu înseamnă doar alimente exotice, uneori greu accesibile din punct de vedere financiar, ci și mâncarea pe care ne-o putem face singuri, dacă suntem pricepuți, sau pe care să ne-o putem cumpăra din surse sigure.

În ceea ce privește gătitul acasă, acesta are beneficii atât pentru sănătate, prin controlul pe care îl avem asupra calității ingredientelor și al adaosului de condimente, în special sare, cât și pentru sănătatea psihoemoțională a cuplului ori a relației dintre părinți și copii, prin implicare și petrecerea unui timp de calitate. 

Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, a exemplificat câteva dintre felurile de mâncare, clasice pentru bucătăria autohtonă, dar cu mici îmbunătățiri, și care vin cu o multitudine de beneficii.

”O ciorbă cu carne de curcan și legume lângă, dacă punem și o felie de pâine, pentru doamne, de preferat integrală sau neagră, va fi suficient pentru o masă de prânz”, a spus nutriționistul, precizând că acest fel de mâncare are și proteina animală, mai mult, carnea de curcan este una bogată în triptofan, aminoacidul responsabil cu starea de bine, dar și minerale și vitamine din legume.

Pentru bărbați, care au nevoie de un aport caloric mai mare, nutriționistul a exemplificat un meniu gătit format din ”două pulpe de pui cu cartofi, care nu sunt prăjiți, ci făcuți la cuptor, întâi fierți și apoi copți. Peste aceștia mai punem și murături, pentriu că vreau să fie mai multe legume, jumătate din farfurie să fie cu legume. Ața avem și probiotice, și prebiotice”. 

Cum ne află în post și mulți urmează această cale, ce ne permite și câte o ”dezlegare la pește”, medicul a venit și cu un meniu de pește, ”păstrăv cu măsline, lângă care putem pune niște orez, integral, dacă se poate, putem pune și o salată de varză și va fi foarte gustoasă”, a mai spus nutriționistul.

Citește continuarea pe DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: beneficii  mancare gatita  sănătate 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel