De ce ne albește părul. Studiul care susține că ar putea exista un "leac" pentru părul grizonat
Fie că se întâmplă mai târziu în viață sau încă de la 20 de ani, la un moment dat, cu toții ne întâlnim cu firele albe de păr. În timp ce unele persoane acceptă pur și simplu părul cărunt și se împacă cu noul look, altele caută o  fântână a tinereții, își colorează părul pentru a imita culoarea naturală sau așteaptă „o minune” prin care părul lor să se întoarcă la culoarea de altă dată. 

Poate fi reversibilă albirea părului?

Potrivit unui studiu recent, un potențial "leac" ar putea fi posibil în viitor - cu unele avertismente, desigur, notează revista Parade.

Ar putea fi posibilă inversarea sau prevenirea apariției părului cărunt?

Cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine au publicat recent, în aprilie 2023, un studiu în care a fost în sfârșit identificată cauza părului grizonat. Dr. Geeta Yadav, MD, dermatolog certificat și fondator al FACET Dermatology, numește acest lucru "o descoperire foarte interesantă în cercetarea părului și a pielii".


Ea spune că studiul explică faptul că motivul pentru care părul devine gri este că, pe măsură ce îmbătrânim, melanocitele (celulele responsabile pentru pigment) se "blochează" în foliculul de păr și nu sunt capabile să primească semnalul pentru a pigmenta părul.

"Dacă aceste celule sunt capabile să se deplaseze în tot foliculul pe măsură ce părul crește, ar putea fi posibilă inversarea sau prevenirea apariției părului cărunt", explică Dr. Yadav.

Dr. Kseniya Kobets, MD, director al departamentului de dermatologie cosmetică de la Montefiore Advanced Care, consideră că acesta este un studiu foarte important pentru înțelegerea comportamentului celulelor stem, "dar nu știm încă cum să controlăm aceste celule stem melanocitare în viața reală. Aceste studii au fost realizate pe șoareci, a căror biologie poate fi similară, dar nu la fel ca cea a oamenilor. Ar fi grozav să reproducem aceste rezultate la oameni în viitor, dar acest lucru este mult mai dificil".

 


Ar putea exista un "leac" pentru părul grizonat?

"Această descoperire ar putea însemna în mod absolut că un leac pentru părul încărunțit ar putea fi posibil în viitor, atât timp cât cercetătorii găsesc o modalitate de a preveni ca melanocitele să se blocheze în acest mod și să fie capabile să primească acele semnale care duc la pigmentarea părului", împărtășește Dr. Yadav. "Echipa responsabilă de acest studiu are deja planuri de a investiga cum să susțină cel mai bine acest lucru în părul uman. Doar timpul ne va spune".


Dar un leac pentru părul gri cu siguranță nu va fi rapid disponibil. Va fi nevoie de multă cercetare, efort și de despărțirea unor detalii minuscule pentru a ajunge potențial la un tratament. După cum spune Dr. Paradi Mirmirani, MD, FAAD, dermatolog și specialist în afecțiuni ale părului, "S-ar putea să nu fie o sarcină ușoară să oferim semnalizarea potrivită pentru a inversa procesul de încărunțire, dar primul pas este întotdeauna să înțelegem mecanismul de bază care stă la baza acestuia", ceea ce a fost deja făcut.


Dr. Kobets spune că, pe lângă melanocitele înfundate care cauzează părul cărunt, este posibil ca și alți factori să fie probabil implicați, inclusiv hormonii și factorii externi de stres, cum ar fi soarele. "Astfel, s-ar putea să fim departe de a vindeca părul cărunt în acest moment", admite ea. Dr. Mirmirani crede că, în plus, fumatul poate influența părul să devină gri.

Data: 03 iun 2023, 11:21
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alibirea parului  fire de par  grizonat  par  par alb 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Youtube/ La Măruță

Jorge a șters pe jos cu întreaga carieră muzicală a Andreei Bălan. A cedat în fața lui Cătălin Măruță și a spus ce crede

Anca Dimancea, captură viceo Youtube/ wownews

Anca Dimancea, horoscop chinezesc pentru luna octombrie. Zodiile care au parte de bani: „Apare prosperitate”

Teo Trandafir, captură video Youtube

Teo Trandafir, revenire spectaculoasă, după plecarea de la KanalD. Vedeta a lăsat televiziunea pentru prima ei dragoste: „Abia aștept să începem o călătorie frumoasă”

Sursă foto: Murderpedia/ Mary Bell la 11 ani

Fetița de numai 11 ani care a ucis doi băieți. Cazul șocant care a făcut înconjurul lumii: „Avocații mă vor scoate”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Descriere foto: Sursa foto: Cătălin Botezatu și Bianca Drăgușanu, instagram, colaj foto Spectacola

Cătălin Botezatu, detalii intime din dormitor. Cum se iubea designerul cu Bianca Drăgușanu: ”Când face dragoste e sălbatică, fatală, se dăruiește total. Știe să fie și doamnă și...”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Sursă foto: Instagram/ Dana Roba

Daniela Roba, zvonuri despre despărțirea de Beni, în urma criticilor primite. Care a fost decizia make-up aristei