De ce nu ar trebui să compensăm legumele cu fructe. Explicația medicului nutriționist Mihaela Bilic
Data publicării:
Mihaela Bilic avertizează că nu putem compensa consumul insuficient de legume cu o cantitate crescută de fructe. Iată care este motivul.

Legumele și fructele sunt două categorii diferite de alimente, iar fiecare aduce beneficii specifice sănătății noastre. Cu toate acestea, medicul nutriționist atrage atenția asupra faptului că legumele nu pot fi compensate cu fructe.

De ce nu ar trebui să compensăm legumele cu fructe

Subliniind diferențele dintre aceste două categorii de alimente, Mihaela Bilic explică că, deși fructele și legumele sunt adesea considerate a avea aceleași beneficii nutriționale, ele au roluri distincte în alimentație. În cadrul rubricii „Doctor de bine” de la știrile Pro TV, medicul nutriționist a evidențiat faptul că legumele, deși bogate în vitamine, minerale și fibre, nu au suficiente calorii pentru a oferi energie organismului. 

„Dacă nu ne plac legumele, oare putem compensa cu mai multe fructe? Dacă mâncăm mai multe fructe nu e de bine. Noi natural iubim fructele. Și recomandarea nutriționiștilor a venit să încurajeze «Pentru sănătatea dumneavoastră consumați zilnic fructe și legume». Ce înțelegi? Că fructele și legumele tot aia sunt și dacă nu am mâncat legume, hai să mâncăm niște fructe.

Noi nu prea avem educație nutrițională și atunci prima legumă care se gândește românul e cartoful. Cu verdețurile și cruditățile ne împrietenim doar în post, dar nu nu e un lucru anormal. Noi n-am fost făcuți să fim erbivori. Acesta este un lucru care trebuie subliniat.

Verdețurile și cruditățile conțin apă peste 90%, conțin vitamine și minerale, dar ele nu au rol de hrănire. Se numesc oligoelemente în nutriție. Nu au calorii, sunt doar pe funcție de sănătate și conțin fibre, care pentru oameni înseamnă 0 calorii. Legumele le înghițim, le mestecăm. E un lucru de bine, mestecăm ca să ni se pară că am mâncat. Dau volum mesei, ni se pare că am mâncat mult, dar dacă tragem linia la final nu putem crește din legume și nu putem avea energie din legume. Trebuie obligatoriu să punem lângă ele grăsime”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la știrile Pro TV.

Te-ar putea interesa și: Alimentul pe care Biserica nu-l interzice în Postul Paștelui, dar medicul Mihaela Bilic spune că ar trebui să renunțăm urgent la el: E absurd să mâncați așa ceva!

„Fructele au fructoză, iar din apă cu fructoză facem grăsime pe burtă, deci nu putem exagera la capitolul fructe”

Pe de cealaltă parte, fructele, cu conținutul lor ridicat de fructoză, pot duce la acumularea de grăsime în corp, mai ales în zona abdominală, în cazul unui consum excesiv. 

„Fructele au fructoză, iar din apă cu fructoză facem grăsime pe burtă, deci nu putem exagera la capitolul fructe. După fructe clar ne este foame, nu este nimic greșit aici, fructele nu satură și le putem mânca până simțim că plesnește burta, n-avem niciun fel de sațietate. Fructoza este o trăsătură pe care natura ne-a dat-o în defavoarea noastră. A considerat că atunci când trăiam în peșteră și când găseam fructe trebuia să mâncăm cât mai multe, să nu ne săturăm și să le facem repede grăsime. Deci și cu fructele e cu dus și întors”, a mai precizat Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași. Mihaela Bilic: „Trebuie să fim foarte atenți la aceste ingrediente”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO
pixel