De ce nu e bine să smulgi firele de păr din nas. Avertismentul medicilor: „Este o zonă delicată. Riscuri de infecție”
Data publicării:
Medicii atrag atenția că nu ar trebui să nu vă epilați niciodată părul din nas. Iată de ce.


Decizia de a renunța la părul din zone precum picioare, brațe și zona intimă este una inofensivă, dar când vine vorba de firele de păr care trăiesc în interiorul nasului tău, este mai bine să le lași neatinse.

"Nasul este o zonă delicată, cu numeroase vase de sânge și membrane mucoase", a declarat Dr. Don J. Beasley, medic ORL cu sediul în Idaho. Fie că vă epilați singur, fie că apelați la un salon de înfrumusețare, smulgerea firelor de păr din nas - mai ales dacă se face în mod necorespunzător sau fără o igienă adecvate - poate crește riscul de infecție, ducând la complicații precum foliculita sau celulita nazală, potrivit Huffpost.

 


Importanța firelor de păr din nas

Poate că nu v-ați gândit prea mult la firele de păr din nas (în afară de cât de neplăcute pot fi), dar adevărul este că ele sunt acolo cu un motiv.

"Rolul principal al firelor de păr din nas este acela de a reține praful, polenul și alte particule în suspensie în aer, astfel încât aerul pe care îl respirați să fie parțial filtrat", a declarat Dr. Michael Jacobs, dermatolog certificat în New York și profesor asociat de dermatologie la Weill Cornell Medical College. El a explicat că firele de păr acționează ca o barieră fizică, împiedicând ca acești alergeni să pătrundă în pasajele nazale și să provoace potențial iritații sau să dăuneze sistemului respirator.

Firele de păr din nas joacă, de asemenea, un rol de protecție, alertându-ne cu privire la pericolele potențiale, a spus Beasley. "Atunci când ceva atinge firele de păr din nări, cum ar fi o insectă mică sau alte substanțe iritante, se declanșează un strănut reflex, care este modul organismului de a expulza intrusul sau iritantul", a explicat el.


În plus, firele de păr din nas ajută la menținerea unui nivel optim de umiditate în pasajele nazale. "Firele de păr din nas rețin umezeala din aerul expirat, împiedicând pasajele nazale să devină prea uscate", a declarat Beasley. "Această umiditate ajută la umidificarea aerului pe care îl respirăm, făcându-l mai confortabil pentru sistemul nostru respirator."

Care sunt riscurile epilării cu ceară a firelor de păr din nas?

Epilarea cu ceară a părului din nas poate fi tentantă deoarece oferă rezultate de durată mai lungă în comparație cu metodele alternative, cum ar fi tunderea. Dar îndepărtarea completă a firelor de păr din nas înseamnă îndepărtarea sistemului de filtrare care este esențial pentru a vă menține sănătoși și pentru a vă feri de infecții precum vestibulita nazală și abcesul nazal, a declarat Dr. Nicole Aaronson, un otorinolaringolog certificat de către consiliul din Delaware. "În timp ce epilarea cu ceară nu slăbește neapărat sistemul imunitar, aceasta încalcă bariera cutanată, creând deschideri pentru ca bacteriile să pătrundă în țesuturile mai profunde, creând astfel oportunitatea unei infecții", a spus ea.

 


Epilarea cu ceară a părului de pe nas poate avea și unele efecte secundare, mai ales dacă este efectuată de o persoană neinstruită - sau dacă o faci chiar tu, de altfel. În primul rând, Aaronson a spus că ceara care este prea fierbinte poate arde mucoasa nazală, sau țesutul care căptușește cavitatea nazală. De asemenea, această îndepărtare a stratului superior de piele poate crea mici leziuni în nas și vă poate expune la un risc mai mare de infecție. În plus, epilarea cu ceară poate fi un proces iritant în general. "Epilarea nasului cu ceară poate fi o experiență inconfortabilă, deoarece pasajele nazale delicate pot fi sensibile la senzația de tragere, putând provoca durere temporară, roșeață și iritație", a spus Beasley.

Firele de păr încarnate pot fi, de asemenea, o problemă în cazul epilării cu ceară a nasului. "Un fir de păr încarnat apare după ce un fir de păr este îndepărtat atunci când noul fir de păr care se regenerează din folicul nu poate străpunge pielea", a explicat Aaronson. "Deoarece epilarea cu ceară scoate părul de la rădăcină, părul trebuie să își găsească din nou calea de ieșire prin stratul exterior al pielii (spre deosebire de alte metode de epilare în care părul este lăsat la suprafața pielii)."

 

Epilarea parțială a părului din nas 


 Aaronson a spus să evitați această practică, deoarece "comportă aceleași riscuri de vestibulită nazală, fire de păr încarnate și arsuri". În cele din urmă, Jacobs a avertizat împotriva epilării cu ceară a părului din nas cu totul, pentru a evita riscul de a inhala mai multe toxine și particule, de a irita membranele nazale și de a crea fire de păr încarnate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: celulita  epilare  fire  nas  orl  par 


DC Media Group Audience

Captură video: Pro TV

Alex Delea nu s-a mai putut abține! Imaginile care nu s-au văzut la TV din cadrul competiției Survivor All Stars: „Nu s-a difuzat treaba asta”

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

De ce nu îl place Teo Trandafir pe Jador. Prezentatoarea TV a dat cărțile pe față: „Adu-ți aminte ce am pățit cu el”

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Captură video: Voyo

Concurenții de la Survivor All Stars nu s-au mai putut opri din plâns. Ce mesaje au primit de la familie / FOTO

Survivor All Stars, sursa foto Voyo

Anunț de ultimă oră la Survivor All Stars. Ce se va întâmpla cu Zanni, după ce a fost trimis în exil

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Ștefania, Andrei Ciobanu, captură video Voyo

Ștefania Stănilă îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Trebuia să fie acasă de mult”

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Ana Porgras, Zanni, sursa foto Instagram

Ana Porgras a rupt legătura cu Zanni: „Au fost niște chestii urâte. Îi doresc casă de piatră cu Duli”

Captură video: Pro TV

Vali Vijelie, prima reacție după ce a înșelat-o pe Carmen Rusu. Cine e bruneta cu care a fost fotografiat: „Soția e supărată rău pe mine”

Captură video: YouTube/Cristian Stan

Boala autoimună de care suferă Sebastian Dobrincu. Tânărul milionar a făcut dezvăluiri șocante: „Nu știu dacă o să mai fiu în 10 ani”




pixel