De ce să consumăm ciocolată. Cercetătorii au descoperit un nou efect benefic
Data actualizării:
Data publicării:
Cacao conține mai multe substanțe antioxidante care ar putea avea un impact foarte pozitiv asupra anumitor aspecte ale sănătății noastre, în special asupra bunăstării cardiovasculare.

Cacao ar putea ajuta la îmbunătățirea mai multor indicatori ai riscului cardiovascular, precum nivelurile de colesterol LDL, tensiunea arterială sau  glicemia.

Acest lucru a fost concluzionat printr-o meta-analiză a unor studii anterioare publicate în revista academică MDPI. Concret, autorii acestei lucrări au adăugat datele obținute în 31 de studii clinice dintr-un total de 1.986 de participanți (1.110 în grupul de intervenție, persoane care au luat extracte de cacao sau ciocolată neagră timp de cel puțin patru săptămâni, și 876 în grupul de control, care au consumat placebo, ciocolată albă sau ciocolată cu lapte cu un conținut mai mic de 70% de cacao). Acești voluntari erau în toate cazurile adulți.

Mai puțin colesterol și mai puțin zahăr în sânge

În majoritatea studiilor, participanții sufereau de una sau mai multe patologii, inclusiv sindrom metabolic, dislipidemie, pre-hipertensiune, hipertensiune, supraponderalitate, diabet de tip 2 sau rezistență la insulină. În medie, analiza a relevat că cei care consumau cacao (fie sub formă de extracte, fie de ciocolată neagră cu un procent mai mare de 70%) era asociat cu:

- O reducere de 8,35 mg/dL a nivelului de colesterol.

- O reducere de 9,47 mg/dL a nivelului de colesterol LDL (sau colesterol rău).

- O scădere de 4,91 mg/dL a glucozei din sânge pe stomacul gol.

- O scădere de 2,52 milimetri de mercur (mmHg) a tensiunii arteriale sistolice.

- O scădere de 1,58 milimetri de mercur (mmHg) a tensiunii arteriale diastolice.

Proprietățile antioxidante ale ciocolatei

Trebuie să ținem cont de faptul că dieta este foarte strâns legată de sănătatea noastră cardiovasculară. De aceea, există un interes deosebit în rândul cercetătorilor de a identifica alimente care ar putea fi sănătoase pentru inimă. Cacao este un candidat ideal, având în vedere atât popularitatea sa enormă, cât și faptul că are un număr mare de compuși care, conform dovezilor disponibile, ar putea avea proprietăți benefice.

De exemplu, cacao este o sursă importantă de catechine și alți compuși polifenolici precum flavonoidele. Toate aceste substanțe ar putea avea efecte antioxidante, care influențează în mod special sistemul nostru circulator.

Astfel, cacao se alătură altor alimente precum peștele gras, uleiul de măsline, nucile, fructele roșii, leguminoasele, legumele cu frunze verzi sau cerealele integrale, ale căror efecte benefice pentru circulație au fost dovedite științific.

Parte a unei diete echilibrate

Cu toate acestea, este necesar să respectăm anumite precauții în consumul de cacao. Pe de o parte, există dovezi care leagă consumul excesiv de ciocolată de orice tip (inclusiv ciocolata neagră) cu aportul excesiv de glucoză și grăsimi saturate, așa că în orice caz ar trebui să consumăm cu moderație.

De asemenea, populațiile deosebit de vulnerabile (cum ar fi femeile însărcinate) trebuie să considere întotdeauna că, deși consumul moderat poate fi benefic, ciocolata este un aliment cu niveluri relativ ridicate de zahăr și cofeină.

În ultimă instanță, mult mai importantă decât includerea în dietă a anumitor alimente este stabilirea unui model echilibrat și sănătos, care să includă niveluri adecvate ale tuturor nutrienților de care organismul nostru are nevoie și care ne oferă o cantitate adecvată de calorii în funcție de gradul de activitate fizică pe care îl desfășurăm, notează 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate

Cristina Herea și Alexandru Chiciu s-au despărțit

Cristina Herea și Alexandru Chiciu nu mai sunt împreună.


DC Media Group Audience

Sursă foto: Delia/Instagram

Delia, aspru criticată de fanii săi de pe Instagram: „Nici nu ai chiloți pe tine! Doamne Ferește!”

Captură video: Pro TV

Relația lui Zanni cu iubita sa, la un nou nivel. Câștigătorul Survivor All Stars are planuri de nuntă? „Viitoarea mea nevastă încă mă lasă să...”

Mihai Mitoșeru, foto Facebook

Mihai Mitoșeru, iubește din nou: „ Am cunoscut o fată extraordinară! Păcat că...”

Andreea Bălan, captură video Youtube, Ilinca Vandici

Andreea Bălan explică de ce nu au voie fetițele ei cu telefoane și tablete până la 12 ani: Nu o să le dau, indiferent de ce vor avea colegii lor la școală

Sursă foto: Gina Pistol/Instagram

Gina Pistol a făcut anunțul mult așteptat! Va fi prezentatoarea MasterChef 2024, alături de bucătarii Scărlătescu, Dumitrescu și Bontea, de la PRO TV

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador tună și fulgeră, după informațiile care au apărut despre el în urma despărțirii de Oana Ciocan: „Cum puteți să ziceți asta? Rușine”

Oana Lis și Viorel Lis, foto Facebook

Oana Lis a răbufnit: Mi-au zis că sunt o nenorocită care o să-l lase pe Vio la greu! Acum îmi spun că cerșesc. Nimeni nu cerșește de bine

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți

Youtube / Ameritat cu Nasrin

Reghecampf rupe tăcerea în legătură cu Bebeto: Relația nu e în regulă / Vom avea o discuție „necontrolată”

Sursă foto: Fiță cu Adiță/ YouTube

Irina Columbeanu, apariție rară. Cum s-a lăsat fotografiată fiica fostului milionar, odată cu vizita ei în România

Cabral și Andreea Ibacka. Foto Facebook

Andreea Ibacka și Cabral își vând apartamentul. Motivul pentru care au luat această decizie: „Ne luăm rămas bun de la acest cuibușor” / Foto

Captură video: YouTube/La Măruță. Captură video: Instagram/Ioana Ignat

Sebastian Dobrincu dă cărțile pe față. Răspunsul artistului când a fost întrebat ce vedete i-au făcut avansuri Ioanei Ignat: „S-a întâmplat”


E oficial! Ladislau Boloni și FC Metz sunt istorie!

Anunțul a fost publicat pe rețelele sociale ale clubului...



pixel