De ce se îngraşă românii iarna? Dr. Şerban Damian, nutriţionist, spune ce să mâncăm în sezonul rece
Data publicării:
Medicul nutriţionist Şerban Damian a explica ce ar trebui să mâncăm în sezonul rece în funcţie de cât de mult facem mişcare, dar şi în funcţie de zona în care locuim. De asemenea, acesta a explicat şi de ce oamenii au tendinţa să asimileze mai multe kilograme pe timp de iarnă.

"În mod tradiţional, până recent, alimentaţia oamenilor se modifica în funcţie de sezon, din cauza faptului că accesul la anumite alimente devenea mult mai dificil sau chiar imposibil în anotimpul rece, în comparaţie cu cel cald. Spre exemplu, accesul la legume şi verdeţuri era mult mai dificil iarna, comparativ cu vara. În plus, expunerea la temperaturi scăzute impunea un aport energetic mai crescut, în mod particular prin creşterea consumului de grăsime animală (în România, vorbim despre consumul de grăsime şi carne de porc).

Totuşi, în ultimii zeci de ani, situaţia s-a schimbat semnificativ. Cei mai mulţi oameni nu mai petrec atât de mult timp în frig, iar în privinţa alimentaţiei, cel puţin în zona urbană, accesul la o mare varietate de alimente a devenit foarte facil. Nu mai este nicio problema să mănânci orice legume sau fructe, chiar exotice, atunci când afară sunt minus 20 de grade. Aşadar, alimentaţia oamenilor din zilele noastre a devenit mult mai uniformă de-a lungul anului, mai ales cu renunţarea la unele tradiţii care implică şi consumul anumitor alimente.

Dacă vorbim de o persoană care are un stil de viaţă ce nu implică expunerea îndelungată la temperaturi scăzute şi muncă fizică şi care are acces la o gamă largă de alimente, atunci nu se impune o modificare a regimului alimentar, cu atât mai puţin o creştere a consumului de grăsimi. Ai o muncă de birou, circuli cu autobuzul sau maşina personală, nu dai nici măcar zăpada din faţă blocului – atunci nu ai de ce să te gândeşti să mănânci mai multe grăsimi iarna. Ba din contră! Mulţi pun câteva kilograme pe ei pentru că devin mai sedentari şi mănâncă mai mult şi mai consistent, conform tradiţiilor", a explicat dr. Şerban Damian.

Citește continuarea pe DC NEWS


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente  iarna  kilograme 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel