Depresia de ianuarie, cauze și tratament. De ce te simți trist în prima lună a anului. Cum să îți îmbunătățești starea de spirit
Data publicării:
Depresia de ianuarie există și afectează în principal femeile. Iată cum puteți trece mai ușor peste această perioadă.

Depresia de ianuarie este o afecțiune reală. Dacă te simți deprimat în ianuarie, nu e doar în capul tău. Tulburarea afectivă sezonieră și melancolia post-vacanță pot lovi puternic în prima lună a noului an.

Unii numesc sărbătorile sezonul de aplauze. Alții o numesc sezonul bucuriei. Există clișeul că este o perioadă fericită, confortabilă, plină de întâlniri și tradiții încântătoare de familie.

Cu toate acestea, nu toată lumea experimentează acest tip de vacanță. Durerea, pierderea și stresul agitației își pot pune amprenta asupra sănătății mintale. Furnizorii de servicii de sănătate mintală spun că depresia post-vacanță este un răspuns normal la adaptarea la viața de după sărbătorile de iarnă. Ele apar din diferite motive, iar femeile sunt mai predispuse să fie deprimate după sărbători.

Depresia de ianuarie, cauze

Experții spun că depresia de ianuarie poate fi cauzată de o serie de motive. Cu toate acestea, există, de asemenea, multe modalități de a schimba viața pentru a evita aceste scăderi sezoniere.

"Vă puteți schimba tiparele de gândire, astfel încât să nu fiți supuși acestora", dr. Don Mordecai, liderul național al Kaiser Permanente pentru sănătatea mintală și comportamentală.

Tulburarea afectivă sezonieră are fundamente biologice și este alimentată de lipsa luminii naturale.

"Mai puține ore de lumină naturală fac ravagii în organism. O varietate de neurochimicale sunt afectate", a declarat pentru Anthony DeMaria, doctor în medicină, psiholog supervizor la Centrul de Terapie Intensivă pentru Tulburări de Personalitate al Spitalului Mt. Sinai-West.

În întuneric, de exemplu, organismul produce mai multă melatonină, provocând lentoare și scăderea energiei. Din motive necunoscute, femeile sunt mai predispuse să aibă tulburare afectivă sezonieră, adaugă DeMaria.

Oamenii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani sunt și ei afectați, alături de oameni mai apropiați de polii Pământului, notează Healthline.

Citește continuarea pe DC MEDICAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   depresie  ianuarie  sănătate 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel