Depresia financiară, cum știi dacă o ai și cum ieși din ea. Leca: Dacă înțelegi asta, vei putea supraviețui. Raționalizarea NU e un cuvânt groaznic
Psihologul Radu Leca a vorbit, la DC Medical, despre depresia financiară, cea care afectează o bună parte din români. Cum se poate trece peste această situație și de ce raționalizarea nu trebuie considerată ca fiind ceva groaznic.

Depresia, numită medical depresie clinică sau depresie majoră, este o tulburare afectivă marcată de cel puțin două săptămâni la rând cu o dispoziție redusă față de majoritatea situațiilor care afectează viața profesională sau personală.

Pe fondul crizei economice, a creșterii facturilor și a prețurilor, pe a incapacității de a face față acestor noi provocări, ce vin după mai bine de doi de pandemie, o criză energetică și un război chiar la graniță, mulți trec prin ceea ce se numește depresie financiară.

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, ce putem să facem pentru a trece de această perioadă, dar și de ce ideea de raționalizare, pentru un popor care a trecut prin traumele comunismului, nu trebuie privită ca fiind ceva groaznic.

”Depresia financiară nu poate fi gestionată, ea poate fi doar acceptată, iar noi trebuie să acceptăm o noțiune care se numește augmentarea realității personale.

Pe vremuri, la televizor erau filme SF în care se numea Reality Augmentation, iar o realitate se schimbă. Astăzi noi avem posibilitatea să înțelegem cum funcționează o realitate care distruge psihicul uman.

Facturile sunt cele care ne-au îngenunchiat ca și popor în ultimele două luni, datorită existenței la graniță a unui conflict, ucrainean-rus, și atunci există această economie care se baza pe industria ucraineană și pe investițiile rusești, au generat un lanț de scumpiri care la rândul lor au generat depresie financiară. Trebuie să înțelegem că nu avem cum să ne războim cu un sistem care deja a căzut”, a declarat psihologul, în exclusivitate, pentru DC Medical.


Depresia financiară, acceptare și prevenire

Potrivit psihologului, depresia financiară poate să fie prevenită, nu doar acceptată, atunci când s-a ajuns într-o astfel de situație.

”Putem să îl acceptăm și putem să îl prevenim, respectiv:

- cât mâncăm, cât consumăm,

- ce mâncăm, cât consumăm,

- ce bem, cât consumăm,

- cu ce ne îmbrăcăm, cât consumăm.

Citește continuarea la DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Spectacola | Dată: 03 dec 2022, 14:33

Carmen Harra, captură video YouTube

Carmen Harra, noi previziuni pentru anul 2023: „Începutul ultimilor 10 ani fatidici”

Marian Golea, captură video Youtube

Horoscop Chinezesc 2023. Marian Golea, previziuni pentru toate zodiile: „Anul ăsta nu este formidabil. Plin de trădări, minciuni, de reprezentări proaste”

Mihai Voropchievici. Captură Video Antena 3

Horoscop RUNE 30 ianuarie – 5 februarie 2023, cu Mihai Voropchievici. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: pexels.com

Horoscop. Ce îți spun îngerii tăi păzitori, în funcție de zodie? Mesajul lor pentru luna februarie

Sanda Ionescu, captură video Youtube

Sanda Ionescu, previziuni astrale pentru luna februarie 2023. Cum se manifestă iubirea, în funcție de ascendent

Foto Freepik

Horoscopul lunii februarie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Sursa foto: Ioana Ginghină, Instagram

„Îmi e și rușine să recunosc”. Cu ce dependență se confruntă Ioana Ginghină: „A fost și este dăunător”

Carmen Harra, Foto Facebook

Carmen Harra, previziuni cu privire la situația din Marea Britanie: „Poate ieși la lumină faptul că Harry nu este copilul lui Charles”

Captură video Youtube/ Vorbește lumea

Reacția Vioricăi de la Clejani, după cazul femeii ucise de câini în București: „Lăsați bietele animale în pace! Nu au vină cu siguranță!”

Ianis Hagi și Elena, viitoarea sa soție. Foto Instagram

Ianis Hagi s-a logodit. Fiul lui Gică Hagi a cerut-o în căsătorie pe Elena: „Sunt suflete pereche, se vede cu ochiul liber”

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură foto

Anul Nou Chinezesc 2023. Mihai Voropchievici: "Ne îndeamnă să fim atenţi la toate oportunităţile care apar în jurul nostru"

Foto Freepik

Horoscop, joi, 26 ianuarie 2023. Previziuni pentru toate zodiile