Dieta, mai importantă decât medicamentele. Cum te ajută alimentele să încetinești îmbătrânirea. STUDIU
Data actualizării:
Data publicării:
O dietă echilibrată ar putea fi mai benefică în combaterea îmbătrânirii decât medicamentele, arată un studiu.

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru devine mai expus riscului de a dezvolta afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral sau diabetul. Cu toate acestea, există o mulțime de modalități de a ne proteja sănătatea, cum ar fi menținerea unei diete echilibrate. Un studiu științific recent sugerează că nutriția ar putea fi mai benefică în combaterea îmbătrânirii decât medicamentele.


În timp ce există  tot felul de pilule pe care adulții le pot lua pentru a-și proteja sănătatea, cercetătorii de la Centrul Charles Perkins al Universității din Sydney au descoperit că dieta și anumite combinații de tipuri de alimente ar putea juca un rol important de protecție împotriva îmbătrânirii.


Studiul publicat în jurnalul Cell Metabolism a fost realizat pe șoareci pe care oamenii de știință au testat 40 de tratamente diferite, cu diferite cantități de proteine, grăsimi și carbohidrați, calorii și conținut de medicamente. 

Scopul lor a fost de a analiza impactul medicamentelor anti-îmbătrânire asupra ficatului - un organ important pentru reglarea metabolismului nostru.

Autorul principal și directorul academic al Centrului Charles Perkins, profesorul Stephen Simpson, a declarat: "Am descoperit că dieta a avut un efect mult mai puternic decât medicamentele, care au atenuat în mare măsură răspunsurile la dietă, mai degrabă decât să le remodeleze".

În ciuda faptului că studiul a fost realizat pe șoareci, profesorul Simpson a remarcat că oamenii și șoarecii împărtășesc în esență aceleași căi de semnalizare a nutrienților.


Care sunt alimentele care ne mențin tineri

O altă descoperire interesantă făcută de echipa de cercetători a fost aceea că aportul caloric și echilibrul macronutrienților, de exemplu grăsimi, carbohidrați și proteine, au avut un impact semnificativ asupra ficatului. Ambele au un efect asupra funcționării celulelor, un proces fundamental care are loc în organism.

Să luăm ca exemplu proteinele. Nivelul de proteine pe care îl consumăm are un impact asupra activității din mitocondrii, o parte a celulelor care produce energie. 


Pentru a merge mai departe, cantitatea de proteine și de energie alimentară consumată afectează modul în care celulele noastre își traduc genele în diferitele proteine necesare pentru a asigura funcționarea celulelor și pentru a produce noi celule. Toate acestea sunt legate de îmbătrânire.

Profesorul Simpson a concluzionat: "Știm cu toții că ceea ce mâncăm ne influențează sănătatea, dar acest studiu a arătat cum alimentele pot influența în mod dramatic multe dintre procesele care funcționează în celulele noastre", adăugând: "Acest lucru ne oferă o perspectivă asupra modului în care dieta influențează sănătatea și îmbătrânirea."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimente  dietă  imbatranire  sănătate 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Alexandra Duli, Andrei Ciobanu, Iancu Sterp/ captură video Voyo

Andrei Ciobanu, făcut praf de Războinici, după „demascarea” lui Zanni: „Ne-ai turnat pe toți, ai dat și în prietenul tău, Iancu”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut




pixel