Dieta vegetariană vs. cea animală. Mihaela Bilic: „Evitați aceste produse dacă vreți tinerețe și sănătate!”
Data actualizării:
Data publicării:
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a abordat recent controversa dintre dieta vegetariană și cea bazată pe produse de origine animală.

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a abordat controversa dintre dieta vegetariană și cea bazată pe produse de origine animală, subliniind importanța echilibrului în alimentație. 

Dieta vegetariană vs. cea animală. Mihaela Bilic: „Evitați aceste produse dacă vreți tinerețe și sănătate!”

Deși dieta vegetariană este adesea promovată pentru beneficiile sale asupra sănătății, Mihaela Bilic consideră că nu există o dietă universală „mai bună” pentru organism. În schimb, cheia sănătății stă în diversitate și moderație.

„Animal sau vegetal? Indicele PRAL. Știți de ce este la modă alimentația vegetariană, iar produsele de origine animală par a fi contraindicate? Se pornește de la ideea că tot ce este vegetal este optim pentru organism și nu creează aciditate. Cuvinte precum radicalii liberi, reacții oxidative sau mediu acid sunt asociate cu îmbolnăvirea și îmbătrânirea. Evitați produsele acide, pare a fi concluzia, dacă vreți tinerețe și sănătate! Când a fost inventată dieta acido-bazică, părea a fi soluția pentru toate problemele noastre.

Cum facem să scăpăm de acidoză și să creștem pH-ul? Organismul este făcut să funcționeze la un pH neutru, în jurul valorii de 7,4. Pentru asta există mecanisme complexe, care mențin echilibrul indiferent de dietă. Principala rezerva alcalină a corpului este sistemul osos și calciul este mineralul folosit pentru neutralizarea acidității. Iar ficatul, rinichi și pielea sunt organele responsabile de eliminarea produșilor acizi din sistem.

Cine crește aciditatea? Stresul, sedentarismul și obiceiurile alimentare nesănătoase- mâncarea prea grasă, prea dulce, cu prea multe proteine, prea rafinată sau prea multă. Oboseala cronică și stresul determină descărcări masive de cortizol, principalul hormon acidifiant din organism. Pe termen lung starea de acidoză duce la scăderea imunității și accelerează procesele oxidative generatoare de boli și îmbătrânire.

Filozofia alimentației acido-bazice își propune să restabilească echilibrul prin creșterea consumului de produse alcalinizante. Dieta conține 70% produse bazice și 30% produse acide. Alimentele se împart în 2 categorii: acide, care favorizează apariția radicalilor liberi cu efect nociv- aici intră produsele bogate în zahăr, alimentele rafinate și ultraprocesate, carnea și brânzeturile. La polul opus sunt alimentele bazice, cu rol protector, de neutralizare a acidității- aici intră toate legumele și fructele, dar și produsele lactate.

Efectul acid și alcalin sunt rezultatul conținutului de minerale din alimente. Un produs alcalin are mult calciu, magneziu, sodiu și potasiu, ceea ce corespunde produselor de origine vegetală. Mediul acid este creat de un conținut mare de proteine, așa cum avem în carne, brânzeturi, oleaginoase și leguminoase. Un specialist german a definit indicele PRAL, care măsoară încărcătura renală acidă. Un PRAL pozitiv înseamnă efect acidifiant, în timp ce un PRAL negativ corespunde efectului alcalinizant”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

„Diversitatea și moderația sunt secretul unei alimentații sănătoase”

Medicul nutriționist recomandă o dietă care să conțină 70% alimente vegetale și 30% produse de origine animală. Mihaela Bilic subliniază că alimentele vegetale, care sunt alcalinizante, contribuie la menținerea unui pH echilibrat în organism, în timp ce produsele animale, deși acidifiante, pot face parte dintr-o alimentație sănătoasă dacă sunt consumate în combinație cu legume.

„Care este indicele PRAL pe categorii de alimente? Produsele proteice, adică carne, pește și ouă au indice pozitiv, între 7 și 8. Brânzeturile intră tot în categoria alimente acidifiante, cu un indice de 34 pentru parmezan și 15 pentru cașcaval. Chiar dacă nu credeți, cerealele și făinoasele cresc aciditatea din organism: ovăzul are indice 13, fulgii de porumb 6, iar făina de grâu și orezul 4,5. Grăsimile- uleiul, untul și smântâna sunt neutre, au Pral zero.

Legumele sunt alcalinizante: -14 pentru spanac, -5 pentru țelină și morcov, -4 pentru dovlecel și conopidă. La fructe lucrurile stau la fel de bine, efect alcalinizant pe linie: -5 pentru banane și caise, -4 pentru struguri și kiwi, urmate de mere și pere.

La capitolul leguminoase lucrurile se complică: avem efect alcalinizant pentru fasolea boabe, efect neutru pentru linte și efect acidifiant pentru năut. Semințele și oleaginoasele sunt acidifiante, au valori cuprinse între 2,2 pentru migdale și 7,6 pentru alune. Există și o excepție: produsele lactate. Deși sunt de origine animală, laptele dulce sau fermentat, iaurtul și brânza proaspătă nu fac aciditate.

Alimentația acido-bazică își propune să respecte regula 70% produse vegetale și 30% produse animale, fără a elimina produsele acide. Sunt ajustate cantitățile și se face asocierea celor 2 categorii. Echilibrul nu trebuie atins la fiecare masă, ci la finalul zilei. Puteți să consumați carne, dacă o asociați cu multe legume, brânza trebuie mâncată cu salată sau fructe, iar excesul de zahăr de la o masă se poate neutraliza cu o ciorbă de legume la masa următoare. În concluzie diversitatea și moderația sunt secretul unei alimentații sănătoase, nu dieta acido-bazică!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Sursa foto: Vocea României, Instagram

Finaliști Vocea României 2024! Ei sunt cei 4 concurenți care se luptă pentru premiul de 100.000 de euro

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

„Viața mea nu va mai fi niciodată la fel”. Cum a reacționat Andreea Marin, după ce a apărut pe internet o fotografie cu ea în care apărea cu fața plină de vânătăi

Sursa foto: Alex Dobrescu, Facebook

Ce mesaj i-a transmis Alex Dobrescu Cristinei Cioran, după ce a anunțat public că îl va face tată a doua oară. Actrița a ales să nu-i răspundă

Badea

Reacția lui Ion Iliescu când l-a văzut dezbrăcat pe Mircea Badea. Fază tare!

Captură video: Pro TV

Cătălin Măruță l-a sunat în direct pe Bobonete. Ce a putut să spună despre Ioana Ginghină la TV: „Am dat televizorul la luminozitate mai mică”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Sursa foto: Alex Dobrescu, Facebook

Teo Trandafir, reacție neașteptată după ce Cristina Cioran a anunțat că îl va face tată din nou pe Alex Dobrescu: „Va da naștere unui copil care s-a întâmplat în timpul unui conflict”

Captură video: Prima TV. Sursa foto: Alex Dobrescu, Facebook

Cristina Cioran a dezvăluit în direct la TV sexul și numele bebelușului! Alex Dobrescu nu va putea să-l vadă din cauza ordinului de restricție

Captură video: YouTube/theXclusive. Carmen Serban, foto Facebook

Leo de la Strehaia, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Carmen Șerban. Artista i-a fi fost amantă timp de 7 ani: „Nu am avut curajul să-i spun soției”

Astrolog Alexandra Coman, captură video Youtube/ Damian Draghici

Avertismentul astrologului Alexandra Coman. Vin schimbări radicale pentru România: „Pregătiți-vă să vă adaptați”

Mario Fresh și Alexia Eram, sursa foto Instagram

Mario Fresh i-a cerut iertare public Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul fiicei Andreei Esca: „Ți-am greșit prea rău și nu ai meritat”

Sursă foto: Mihail Pautov, captură video Youtube, MediCOOLro

Mâncarea care poate provoca cancer. Semnalul de alarmă tras de medicul Mihail Pautov: „Dacă ai peste 30 de ani, în momentul de față, ai multe microtumori care circulă  în corp”

Carmen Harra, captură video Youtube, WOWnews

Carmen Harra, previziuni pentru 2025: „Este anul finalizărilor, marcat de cifra 9”




pixel