Gina Matache, despre posibilitatea de a-și reface viața. Își dorește sau nu un partener mai tânăr decât ea?
Sănătatea mintală a adolescenților este un subiect deosebit de important, deoarece această perioadă din viață este caracterizată de schimbări semnificative, atât fizice, cât și emoționale. Problemele de sănătate mintală pot afecta în mod direct dezvoltarea, relațiile sociale și performanțele școlare ale adolescenților.
Studiile arată că un procent semnificativ de adolescenți se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Depresia și anxietatea sunt cele mai comune tulburări, afectând aproximativ 10-20% dintre adolescenți la nivel global. Există o varietate de factori care contribuie la apariția problemelor de sănătate mintală la adolescenți.
Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, Doctor Mihail a vorbit despre sănătatea mintală a adolescenților. Medicul a prezentat principalii factori de risc și cum sunt afectați adolescenții de aceștia.
„Se spune pe nedrept, cred eu, că adolescenții din ziua de astăzi suferă de prea mult bine. E adevărat să supraviețuirea nu mai este o problemă reală pentru mulți tineri și copii din țările civilizate. Dar riscurile pentru sănătatea lor mintală există într-o proporție covârșitoare. Iar studiile arată că expunerea la violență acasă, la școală, bullying-ul, stilul stric de educație, problemele socioeconomice, problemele de identitate sexuală neînțelese sau chiar apartenența la o anumită etnie discriminată, alte tulburări comportamentale sau boli cronice, un mediu familial instabil, divorțul sau decesul părinților sunt motive mai mult decât suficiente pentru ca adolescentul să sufere. Fie că ele se cumulează, fie că apar separat”, a precizat Doctor Mihail.
Te-ar putea interesa și: Consultant specialist în somnul copiilor, despre cum îi adormim pe cei mici: „Poate fi periculoasă, chiar fatală pentru ei”
Un alt aspect important despre care a amintit Doctor Mihail este reprezentat de social media. În adolescență, dorința de a avea conturi pe rețelele sociale se accentuează, astfel că majoritatea copiilor au astfel de conturi de la o vârstă destul de fragedă. Doctor Mihail a dezvăluit faptul că un copil nu ar trebui să aibă acces la internet sub vârsta de 13 ani și nici telefon mobil până la vârsta de 11 ani.
Social media poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale a adolescenților. Studiile arată că utilizarea excesivă a platformelor de social media este asociată cu un risc crescut de depresie și anxietate la adolescenți. Acest lucru se datorează în mare parte comparațiilor sociale constante care au loc online, unde adolescenții pot simți că viața lor nu este la fel de interesantă sau de reușită ca a altora.
„Așa se face că numărul tinerilor care suferă de tulburări de anxietate sau depresie este, din păcate, în continuă creștere, iar specialiștii caută soluții. Și asta îmi aduce aminte de un studiu recent conform căruia copiii sub 11 ani nu ar trebui să aibă telefon mobil, iar cei sub 13 acces la internet. Accesul copiilor pe aplicațiile de socializare ar trebui permis doar după 15 ani și doar pe site-urile considerate potrivite vârstei lor. Social media crește riscul de anxietate și depresie în rândul adolescenților”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Te-ar putea interesa și: Cum îi protejăm pe copii de deshidratare și arsuri solare. Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări: „Îi afectează în același fel cum ne afectează și pe noi adulții”
@doctor.mihail Iată care sunt principalele riscuri; social media este unul dintre ele❗️☝????????????⚕️
♬ original sound - doctor.mihail
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...