Dormi cu lumina aprinsă? Ce boli riști să dezvolți
Data publicării:
Expunerea la lumină în timpul somnului poate crește riscul de boli de inimă, diabet și sindrom metabolic.

Cercetătorii au investigat recent efectele asupra sănătății ale expunerii la lumină în timpul somnului.

Aceștia au descoperit că expunerea la lumină chiar și în timpul unei singure nopți de somn crește ritmul cardiac în timpul somnului și afectează metabolismul glucozei în dimineața următoare. Aceștia spun că dormitul fără expunere la lumină este benefic pentru sănătatea cardiometabolică.
Expunerea la lumina artificială pe timp de noapte este larg răspândită la nivel mondial și este legată de efecte negative asupra sănătății și bunăstării.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago au investigat recent efectele biologice ale diferitelor niveluri de expunere la lumină în timpul somnului.

Aceștia au descoperit că expunerea la lumină ambientală moderată în timpul unei nopți de somn poate afecta reglarea glucozei și a sistemului cardiovascular și poate crește factorii de risc pentru boli de inimă, diabet și sindrom metabolic.

Studiul a fost publicat în PNAS.

Un alt studiu, publicat în 2019, a constatat că lumina artificială pe timp de noapte (ALAN), cum ar fi cea de la o lampă de veghe sau de la televizor, este legată de obezitate la femei. Aceste constatări sugerează că expunerea la lumină în timpul somnului poate afecta negativ reglarea metabolică.

Alte cercetări indică faptul că expunerea la lumină îmbogățită cu albastru dimineața și seara modifică metabolismul glucozei și crește rezistența la insulină în comparație cu expunerea la lumină slabă.

Un alt studiu a constatat că nivelurile mai ridicate de ALAN sunt legate de rate mai mari de diabet de tip 2 în rândul adulților în vârstă.

Studiul

Oamenii de știință au recrutat 20 de tineri adulți pentru un sejur de laborator de 3 zile și 2 nopți. Cu o săptămână înainte de studiu, aceștia au măsurat obiceiurile de somn ale participanților cu ajutorul actigrafiei și a jurnalelor de somn.

Participanții au fost apoi repartizați aleatoriu pentru a lua parte la una dintre cele două condiții de somn:

Condiția de lumină din cameră: Participanții au dormit cu o lumină slabă de mai puțin de 3 lux (lx) în prima noapte și cu o lumină de cameră suspendată la 100 lx în a doua noapte.

Condiția de lumină slabă: Au dormit cu o lumină slabă de mai puțin de 3 lx în ambele nopți.

În zilele 1 și 2 ale experimentului, participanții au furnizat probe de sânge înainte și după consumul de alimente pentru a evalua nivelurile de melatonină și de glucoză din sânge. De asemenea, au fost supuși la polisomnografie (PSG) pe timp de noapte pentru a evalua calitatea somnului.

De asemenea, participanții au completat chestionare la fiecare 2 ore în care au fost treji pentru a-și evalua somnolența subiectivă, foamea și schimbările de dispoziție.

Între timp, asistentele medicale au colectat nivelul tensiunii arteriale la fiecare oră, alături de ritmul cardiac la fiecare 4 ore.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la o singură noapte de iluminare a camerei la 100 lx a crescut ritmul cardiac în timpul somnului și rezistența la insulină în dimineața următoare.

În comparație cu condiția de lumină slabă, participanții expuși la iluminatul de 100 lx în timpul somnului au avut mai mult somn N2- una dintre etapele mai profunde ale somnului - și mai puțin somn cu unde lente - care este important pentru consolidarea memoriei. De asemenea, au avut mai puțin somn REM - faza de visare a somnului.

Cercetătorii nu au observat nicio schimbare în rândul măsurilor derivate din PSG ale excitației corticale, ale fragmentării somnului sau ale stabilității etapelor de veghe-somn și nicio diferență în ceea ce privește nivelurile de melatonină între cele două grupuri. Ei spun că acest lucru s-ar putea datora faptului că doar 5-9% din lumină este transmisă prin pleoapele închise, potrivit Medical News Today.


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: boli  diabet  dormit  inima  lumina  somn 


DC Media Group Audience

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru primăvară, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodiile care vor avea noroc în dragoste şi bani

Sursă foto: Instagram/ Theo Rose

„Mă usuc de nervi”. Tensiuni între Theo Rose și Anghel Damian: „M-am supărat pe el că mi-a dat mie de făcut treaba asta”

Alina Badic, captură YouTube/ B1TV

Alina Badic, horoscop pentru săptămâna aceasta. Luna Plină aduce tot felul de vibrații și mesaje interesante

Părintele Pimen/ „Altceva cu Adrian Artene”, captură YouTube

Cea mai puternică rugăciune. Părintele Pimen, sfat de pe muntele Athos: „Fă semnul crucii pe pernă, pe copilașii tăi, pe toată casa ta, să ai candela aprinsă la icoana Maicii Domnului”

Nicolae Drăghici, Românii au talent

Golden Buzz pentru Nicolae Drăghici. A fost cel mai spectaculos număr din istoria Românii au talent

Carmen Tănase, Denis Hanganu/ captură video Youtube, Instagram

Scena filmată de Denis Hanganu alături de Carmen Tănase pentru Clanul, care l-a pus în dificultate pe actor: „Foarte greu” / video

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, avertisment pentru patru zodii. Cum afectează conjuncția Mercur-Neptun, fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Horoscop 26 februarie- 3 martie 2024, cu Mihai Voropchievici. Reușită profesională pentru o zodie

Lia Bugnar, captură video Youtube/ Pacientul 2.0

Care este actorul preferat al Liei Bugnar din Clanul: „Sunt leșinată după el. E slăbiciunea mea”

Daniela Simulescu, captură video Youtube

Horoscop cu Daniela Simulescu. Zodiile care vor fi cele mai afectate pe 24 februarie 2024

unsplash, autor Biegun Wschodni

O primăvară fabuloasă pentru Taur, Scorpion și Leu. Provăcări pentru Berbec și Pești

Sursa foto: Lidia Fecioru, Antena 3 CNN

Traumele cu care te confrunți în cuplu, dacă nu ai fost iubit în copilărie. Lidia Fecioru: "Fetiţa trebuie luată în brațe de tată până la 6 ani"pixel