Dr. Mihail a dezvăluit ce trebuie să facem ca să fim fericiți, potrivit unui studiu. Nu te-ai fi gândit niciodată că acesta este secretul
Data actualizării:
Data publicării:
Medicul Mihail Pautov a dezvăluit care este secretul fericirii, potrivit unui studiu care datează de 82 de ani și care este încă în desfășurare.

Dr. Mihail Pautov a dezvăluit secretul fericirii. Ei bine, calitatea relațiilor sociale poate fi cheia către o viață fericită și sănătoasă, potrivit unui studiu amplu desfășurat pe parcursul a 82 de ani de cercetare.

Pe rețelele sociale, medicul Mihail Pautov a prezentat studiul Harvard Study of Adult Development, care spune că relațiile interpersonale nu doar că influențează starea noastră de sănătate, ci sunt cruciale pentru a ne menține împliniți și fericiți pe termen lung. Acest studiu, care a urmărit viața a peste 750 de persoane, a evidențiat că nu doar prezența relațiilor, ci și calitatea lor, are un impact semnificativ asupra bunăstării noastre.

„Avem un studiu care ne arată precis ce trebuie să facem ca să fim fericiți. Cred că este unul dintre cele mai lungi studii făcute vreodată în medicină și lumea științifică și se numește Harvard Study of Adult Development. Acest studiu durează de 82 de ani și încă este în desfășurare. În studiu au fost recrutați peste 250 de studenți de la Harvard, după care au fost recrutați peste 500 de băieți tineri din familii sărace”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

„Relațiile sociale sunt extrem de bune pentru sănătatea fizică și sănătatea mintală, în timp ce singurătatea te poate ucide”

Potrivit acestui studiu, relațiile sociale de calitate sunt esențiale pentru sănătatea fizică și mintală, în timp ce singurătatea poate avea consecințe grave.

„Au fost studiați toți acești oameni. Mulți dintre ei au ajuns doctori, mulți dintre ei au ajuns avocați. Unul a ajuns președintele SUA. Prima concluzie majoră este că relațiile sociale sunt extrem de bune pentru sănătatea ta fizică și sănătatea ta mintală, în timp ce singurătatea te poate ucide. 

A doua concluzie este că e foarte importantă calitatea relației pe care o ai. Poți să fii singur sau poți să te simți singur printr-o mulțime de oameni pe care-i cunoști, într-o relație de căsătorie pe care o ai , iar relațiile amoroase toxice în care cei doi sunt distanți, nu-și vorbesc sau simt că nu pot conta unul pe altul sunt raportate ca fiind mai dezastruoase pentru sănătate decât divorțul”, a explicat medicul Mihail Pautov.

„Nu a existat o valoare mai puternică asupra sănătății lor decât calitate relațiilor lor”

Mai mult, calitatea relațiilor este crucială, iar relațiile toxice sunt mai dăunătoare pentru sănătate decât divorțul. Aceste concluzii sunt susținute de analizele complexe ale participanților la studiu, arătând că, la vârsta de 80 de ani, cei care au relații solide și sănătoase sunt mult mai fericiți și mai sănătoși decât cei care au alte avantaje, dar suferă de singurătate sau de relații dezechilibrate. 

„În cadrul studiului s-a luat în calcul foarte multe variabile: analizele lor, nivelul de colesterol, ce venit au, cât sport fac, dar și calitatea relațiilor lor și s-au gândit în funcție de acest valori care o să fie starea lor de sănătate la 80 de ani. Nu a existat o valoare mai puternică asupra sănătății lor decât calitate relațiilor lor. Adică cei care la 50 de ani nu făceau sport, aveau colesterolul mare, dar avea relații foarte puternice în jurul lor au fost cei care la 80 de ani erau mult mai fericiți, mai sănătoși și simțeau constant o stare de bucurie și de fericire comparativ cu ceilalți care poate aveau bani, făceau sport, aveau colesterolul bun, dar erau singuri sau nu aveau niște relații calitative”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Sursă foto: Instagram/ Theo Rose

„Mă usuc de nervi”. Tensiuni între Theo Rose și Anghel Damian: „M-am supărat pe el că mi-a dat mie de făcut treaba asta”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru primăvară, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodiile care vor avea noroc în dragoste şi bani

Alina Badic, captură YouTube/ B1TV

Alina Badic, horoscop pentru săptămâna aceasta. Luna Plină aduce tot felul de vibrații și mesaje interesante

Părintele Pimen/ „Altceva cu Adrian Artene”, captură YouTube

Cea mai puternică rugăciune. Părintele Pimen, sfat de pe muntele Athos: „Fă semnul crucii pe pernă, pe copilașii tăi, pe toată casa ta, să ai candela aprinsă la icoana Maicii Domnului”

Sursa foto: Mihai Voropchevici, facebook

Horoscop cu Mihai Voropchevici. Zodia pentru care începutul primăverii nu va fi unul prietenos

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, avertisment pentru patru zodii. Cum afectează conjuncția Mercur-Neptun, fiecare semn zodiacal

Carmen Tănase, Denis Hanganu/ captură video Youtube, Instagram

Scena filmată de Denis Hanganu alături de Carmen Tănase pentru Clanul, care l-a pus în dificultate pe actor: „Foarte greu” / video

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Horoscop 26 februarie- 3 martie 2024, cu Mihai Voropchievici. Reușită profesională pentru o zodie

Lia Bugnar, captură video Youtube/ Pacientul 2.0

Care este actorul preferat al Liei Bugnar din Clanul: „Sunt leșinată după el. E slăbiciunea mea”

unsplash, autor Biegun Wschodni

O primăvară fabuloasă pentru Taur, Scorpion și Leu. Provăcări pentru Berbec și Pești

Sursa foto: Lidia Fecioru, Antena 3 CNN

Traumele cu care te confrunți în cuplu, dacă nu ai fost iubit în copilărie. Lidia Fecioru: "Fetiţa trebuie luată în brațe de tată până la 6 ani"

Totul celor mai bine îmbrăcați politicieni/ colaj foto Spectacola/ captură TV

Cel mai tare top al politicienilor - bine și rău îmbrăcați: Ciolacu, Ciucă, Simion și alți lideri. Cine a ieșit pe primul locpixel