Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă: „Sărăcia - un nou factor de risc al obezității”
Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția că sărăcia și lipsa de educație se numără printre principalele cauze ale obiceiurile alimentare nesănătoase.

Doctorul Tudor Ciuhodaru consideră sărăcia și lipsa de educație printre cauzele unui comportament alimentar neadecvat cu risc major în apariția bolilor metabolice și cardiace. În condițiile în care ne confruntăm cu o adevărată epidemie de obezitate infantilă, parlamentarul cere adoptarea proiectului legislativ privind introducerea educației pentru sănătate că disciplină obligatorie în instituțiile de învățământ.
 
,, Ne clasăm pe locul 3 în Europa cu cei peste patru milioane de adulți obezi ce reprezintă un sfert din populație și s-a ajuns că jumătate din români să fie supraponderali. Mai precis 30% din femei şi 20% din bărbaţi depășesc greutatea normală iar 40% din copii sunt obezi.
 
Un neavizat răuvoitor ar putea spune, văzând numărul de obezi, că această înseamnă exces, abuz și bogăție.
 
Puțini își pun problema că acest lucru se datorează adesea faptului că nu ne permitem costurile unei alimentații de calitate bazată pe sfaturile unui nutriționist, precum și timpului limitat alocat sportului și relaxariii într-o existența trepidantă sub amenințarea facturilor și a concedierilor. Nu în ultimul rând absența noțiunilor despre un stil de viață sănătos și un comportament alimentar adecvat a dus la creșterea alarmantă a numărului de supraponderali și obezi.
 
Constatăm că pe lângă cauzele genetice, biologice, culturale și comportamentale sărăcia și lipsa de educație contribuie în mod paradoxal la apariția obezității cu toate complicațiile de ordin metabololic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburări comportamentale, modificări de somn, suicid) sau osteroarticulare.
 
Meniul crizei - prost și nesănătos


 
Teoretic comportamentul alimentar ar trebui să asigure pe lângă dispariția senzației de foame și un echilibru nutrițional și un număr adecvat de mese zilnic.
 
Practic problema constă în accesul limitat la alimentele de calitate (carne slabă de vită sau de pui, fructe proaspete) ce sunt înlocuite de alimente neadecvate, denumite generic ,,produse albe": pâine, orez, zahăr, paște, făină și cartofi sau supă din oase cu măduva sau veșnică gustare slănină - margarină .
 
Sunt și modificări ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gama largă de gesturi neadecvate: de la ,,ronțăit”- mâncatul frecvent ce oferă iluzia relaxării și duce la adevărate dependențe de mâncare până la acea masă unică nocturnă) sau de mod (alimentația în față calculatorului, televizorului). Adesea reacția la stres poate asocia consumul de alcool.
 
Odată instalată obezitatea se închide cercul vicios al unui stil de viață nesănătos prin apariția modificărilor de ordin psihologic și de integrare socială mergând până la depresia severă.
 
Estimăm că prin predarea în școli a educației pentru sănătate se va limita acest fenomen prin învățarea modului de a asigura o alimentație adecvată și a unui stil de viață sănătos.”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Maria Alexandru | Dată: 19 mai, 10:31

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook

Elena Merișoreanu dă de pământ cu artiștii care se plâng de pensiile prea mici: ”E o rușine. S-au câștigat saci de bani. Cântăm o oră și primim 1000 și ceva” EXCLUSIV

Sursa foto: Carmen Harra și Delia, facebook/ colaj foto

Carmen Harra, dezvăluiri neașteptate despre sarcina Deliei, după ce i s-a prezis că va avea o fiică: „Îi este frică să nu se întâmple ceva dacă face acest copil”

Sursa foto: Captură video/ Antena 3

Băutura MINUNE care curătă ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea doar nouă zile”

Valentin Uritescu a murit

Bogdan Uritescu, dezvăluiri cutremurătoare din ultimele clipe de viață ale tatălui său, Valentin Uritescu: ”Ne-au zis că nu iese viu”

Sursa foto: Sidonia Spătaru, captură Youtube/ Acces Direct

Văduva lui Dan Spătaru, de urgență la spital după ce s-a prăbușit în plină stradă: "Am zis să nu mă lovesc cu capul de trotuar și..."

Sursa foto: Carmen Iohannis, Facebook

Gafa vestimentară uriașă făcută de Carmen Iohannis la dineul NATO. Cum a fost poreclită Prima Doamnă

Sursa foto: Aurel Pădureanu și Cornelia Catanga, sursa facebook

Aurel Pădureanu, îngropat în datorii. Soțul Corneliei Catangă se confruntă cu probleme financiare: ''De unde să plătesc?”

Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Doliu în lumea muzicii populare. O mare artistă s-a stins din viață: „Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul unde drepții se odihnesc!”

Sursa foto: pexels.com

Dieta de vară. Cum trebuie să arate meniul perfect, dacă vrem să slăbim cât mai repede: Dr. Florin Ioan Bălănică ”Fructele de sezon trebuie consumate rar” EXCLUSIV

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sursa foto Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare

Sursa foto: Brigitte Pastramă, Instagram

Florin Pastramă, primele declarații despre divorțul de Brigitte Sfăt: ”După ce se mai calmează lucrurile atunci...”

Sursa foto: Anamaria Prodan și Traian Băsescu, facebook/ colaj foto

Ce scrisoare a primit Anamaria Prodan de la Traian Băsescu: „Mare noroc a avut Reghe!” Impresara a făcut totul public