Dr Vasi Rădulescu, rețetă sănătoasă: APĂ îndulcită cu bucăți de fructe. „Nu mai beți sucuri pline de zahăr!”
Data publicării:
Dr Vasi Rădulescu vine cu o recumandare inedită. Pentru a încuraja un stil de viață sănătos, medicul a recomandat o rețetă simplă pentru o băutură delicioasă.

„Pentru că m-au întrebat mai mulți ieri, iată un exemplu: am tăiat o nectarină, două caise, două prune, am pus și câteva boabe de struguri. Carafa are 1.8 litri. Turnat apă filtrată peste, lăsat de aseară în frigider. Super parfumată și cu gust apa acum. 

Mai am unele în care fac cafea cold brew sau ceai infuzat la rece. Vă arăt mâine un exemplu de carafă pentru cafea/ceai. 

Reminder: nu mai beți sucuri pline de zahăr. Și cele chipurile naturale au mult zahăr. Beți apă simplă, ceai, cafea, sau ce am făcut eu aici

E un pas uriaș pentru sănătate!”, a explicat medicul pe rețelele de socializare. 

 

 

Beneficiile eliminării zahărului din dietă

 

„Zahărul este în mod natural în multe alimente, cum ar fi fructe, legume, lapte, brânză și chiar cereale. Dar producătorii adaugă, de asemenea, diferite forme de zahăr și sirop la alimentele procesate și preambalate, cum ar fi înghețata, fursecurile, bomboanele, dar știai că și produsele mai puțin evidente, cum ar fi ketchupul, sos de spaghetti, iaurtul, pâinea și dressingul pentru salată conțin cantități considerabile de zahăr?

 Diferența dintre zahăr natural și zahăr adăugat

Zaharurile „Naturale” se găsesc în alimente de bază, naturale. Un măr, de exemplu, poate avea în jur de 20 de grame. Dar are și vitamine, minerale și alți nutrienți benefici. Fibrele unui măr îți pot satisface foamea și chiar ajută la absorbția mai lentă a zahărului în sânge.

Zaharurile „Adăugate” sunt doar calorii în plus, fără rol nutrițional. Sunt „calorii goale”, care pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. 

Ce se întâmplă dacă renunți la zahărul adăugat

-O dietă bogată în zahăr te va face să mănânci și mai mult în timpul zilei, pentru că astea sunt niște calorii care nu îți oferă senzația de sațietate. Dacă vei înlocui lucrurile cu zahăr adăugat cu alimente neprocesate, o să te saturi mai rapid și o să mănânci mai puțin.

-Dacă greutatea ta este mai mare decât ar trebui, probabil te confrunți și cu nivelurile de colesterol și trigliceride mărite (tipuri de grăsimi din sânge). Ei bine, dacă renunți la zahăr artificial, reduci calorii, deci o să scazi în greutate și, prin urmare, reduci depozitele de grăsime din organism. S a dovedit că persoanele care consumau cu 20% mai puțin zahăr adăugat au avut niveluri de trigliceride mai mici decât ceilalți, la aceeași greutate corporală.

-Evident, îți scade riscul de boli cardiace. Dacă scazi în greutate și reduci nivelurile de grăsimi din sânge, cum am discutat mai sus, scade și riscul de boli cardiovasculare.

-O să ai o nutriție mai bună, deci o alimentație mai sănătoasă, fiindcă înlocuiești alimentele procesate cu cele naturale, precum fructe, legume, nuci, pește și cereale integrale. Aceste alimente au mai multe substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a se repara și a se proteja. Și pentru că au fibre, care îți ajută corpul să absoarbă zaharurile mai încet, nivelul glicemiei va fi mai stabil.

-O să ai dinți mai sănătoși, fiindcă zahărul în exces reprezintă hrana principală a bacteriilor din gură, prin urmare predispune la carii. 

-Persoanele care au mai mult zahăr adăugat în dietele lor au mai multe șanse de a avea diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială, boli de ficat și alte boli grave. Scazi riscul lor dacă reduci nivelul lui din alimentație. Însă nu e complet clar dacă problema e dată de  zahăr în sine sau doar de caloriile în plus. Oamenii de știință încă încearcă să răspundă la această întrebare.

Zaharurile adăugate ar trebui să constituie mai puțin de 10% dintr-o dietă zilnică sănătoasă. Adică aproximativ 11 lingurițe dacă mănânci 1.800 de calorii pe zi. Unii experți recomandă chiar mai puțin de atât: 9 lingurițe (38 grame) pe zi pentru bărbați și 6 lingurițe (25 grame) pentru femei. O singură doză de suc acidulat conține 39 de grame (aproximativ 9 lingurițe) de zahăr, aproape de valoarea unei zile.

Găsești zahăr adăugat în peste 3 sferturi din alimentele ambalate, și există în mai mult de 50 de denumiri pe etichete: siropul de porumb, siropul de porumb bogat în fructoză, zahărul brut, zahărul din trestie, sucul de trestie evaporat, dextroză, agave, siropul de orez brun, zahărul din palmierul de cocos, siropul de malț de orz și multe altele. Citește pe etichete și informează-te din surse sigure în legătură cu ceea ce conțin lucrurile pe care le cumperi.

Bea apă în loc de băuturi acidulate, au mai mult zahăr decât multe alimente solide, și elemente nutriționale 0”, a scris medicul pe blogul său. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Retete
Tagurile articolului: apa  rețetă  sucuri  vasi radulescu 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel