Drob de miel, după rețeta lui Radu Anton Roman. Ingredientul SECRET
Data actualizării:
Data publicării:
Amintire milenară a Paștelui Ortodox, numit pe alocuri plăcintă de cighir, drobul este strofa a patra a mesei pascale, cea care se recită după incantația anafurii, clinchetul ușor al ouălelor ciocnite și foșnetul pascăi. Carnea mătăsoasă a măruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebrează.

Ingrediente

1 kg. Miel – ficat, inimă, plămâni, splină (cam ăsta e ”pachetul” tipic al mai tuturor ofrandelor, al tuturor sacrificiilor), 2 cepe, 3 legături ceapă verde, 150 g unt, 6 ouă mari (sau numai 2, dacă nu puneți smântână), 1 pahar de smântână (facultativ, zic unii, dar, dacă ar fi să mă iau după soru-mea Anca, care se pare că n-a învățat nimic în zero virgulă cinci secole de viață despre medicina alternativă și dieta anticolesterol, nu se poate fără), sare, piper, verdeață (mărar, pătrunjel), 1 prapur.


Mod de preparare


„Se spală prapurul, se lasă în apă rece; se spală măruntaiele în câteva ape, se opăresc scurt într-o apă clocotită care se dă la câine (să fie de Paști la toți); se fierb în apă cu un praf de sare 30 de minute de la primul clocot; se scot; dacă s-au răcit, se toacă din cuțit, mărunt, de parcă ai vrea să le faci zaruri la table (unii le tocă prin mașină – dar iese pateu, nu drob; (acum bunicile noastre încingeau bine o grăsime - să zicem utdelemn, deși tare mă tem că era galbenă untură de găină sau gâscă - și, la foc iute și necruțător, rumeneau câteva minute bucățelele de drob, să capete coajă și gust bun de prăjeală, singure, fără ceapă, sfânta gură să trăiască aventura descoperirii fiecărui gust în parte . . . Dar asta azi e o obsesie desuetă și, într-un fel facultativă, deci puneți-o în paranteze, așa cum am făcut și eu); ceapa, și uscată și verde, usturoiul, verdeața, se toacă mărunțel, fiind partea udă- fragedă a poveștii noastre; ceapa uscată se pune la prăjit în unt; când s-a muiat și s-a străvezit puțin, se adaugă tocătura să sfârâie încă 5 minute; apoi se ia prăjeala de pe foc, se scurge bine de grăsime și se răcește; ouăle se bat cu sare și piper; se amestecă, e deja actul trei, toate, tocătura, ceapa rămasă, ouăle (și smântâna soră-mii); prapurul se scurge de apă, se întinde dantela-i cu delicatețe și se umple cu amestecătura de mai sus”

Finalul - În trei variante

 

1: se unge cât mai bine cu unt o tavă adâncuță de cozonac, se potrivește drobul în forma asta și se dă la cuptor, la foc foarte mic până se rumenește bine (maroniu deschis)

2: se turtește drobul, rotunjit ca o ... turtă, printr-o clisă făcută din 2 ouă și 2 linguri de faină, și se pune la prăjit în grăsime încinsă, până se rumenește; se mai pune în cuptor, vreo 15 – 20 minute, la foc minuscul, să se lege - usuce, pătrundă;

3: tava de cozonac se unge cu unt, se presară din gros cu pesment; drobul și el se presară cât de des cu pesment; se pune în tavă și se dă la cuptor;

Rețetă și text extrase din Radu Anton Roman – ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești, Paidea,” 2017

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Retete
Tagurile articolului: drob de miel  radu anton roman  rețetă 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Mercur retrograd din 26 noiembrie. Care vor fi cele mai afectate zodii: „Vom simți tristețe, neputință, neîncredere”




pixel