Dulcele de post care ne duce cu gândul la copilărie. Mihaela Bilic: „Nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică”
Data actualizării:
Data publicării:
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit despre halva, desertul tradițional, pe care bunicii îl consumau în special în perioadele de post, dar care este extrem de bogat în calorii.

Halva este un desert tradițional care se regăsește în bucătăriile din Orientul Mijlociu, Balcani, Asia Centrală și apreciat în întreaga lumea. Este dulcele care adesea evocă amintiri plăcute și nostalgie, întrucât multe persoane îl asociază cu copilăria. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre acest desert tradițional, pe care bunicii îl consumau cu precădere în perioadele de post.

„Halvaua, aliment sau desert? Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g.

Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui.

Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr (33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.

Sursă foto: Freepik

Medicul nutriționist recomandă o porție de 30g

Nutriționista Mihaela Bilic spune că halvaua este extrem de bogată în calorii, astfel că trebuie consumată în cantități mici.

„Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30g ajung - adică o felie cât 3 degete!

Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post.

Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva... măcar și în amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, a mai scris pe Facebook Mihaela Bilic.

Sursă foto: Facebook/Mihaela Bilic

Gutuia, prietena siluetei și sănătății. Mihaela Bilic, beneficiile miraculoase ale acestui fruct delicios

Recent, Mihaela Bilic a explicat beneficiile pe care le are gutuia, atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă. Bogată în vitamina C, fibre solubile (pectine) și conținut scăzut de fructoză și calorii, gutuia nu oferă doar gustul dulce-amărui caracteristic, ci aduce și numeroase beneficii pentru sănătate, explică medicul nutriționist.

„«Galbenă gutuie, dulce-amăruie, lampă la fereastră, toată iarna noastră» Așa da, ca lumină la fereastră sau parfum pentru cameră, să tot folosești fructele! Nu sunt o fană a fructelor, nu pentru că n-ar fi bune, ci pentru că fac poftă de mâncare și îngrașă. Sigur, totul ține de cantitate, dar eu n-am reușit încă să mănânc cireșele sau boabele de strugure numărate, doar cât încap într-un pumn. Sigurul fruct în fața căruia lăcomia se recunoaște învinsă, este gutuia: pe ea nu o poți mânca nici repede, nici în cantitate mare, dacă nu vrei să sfârșești înecat!

Pe lângă lecția moderației și a mestecatului îndelungat, gutuia are multe beneficii: vitamina C cât să pună în umbră toate citricele, cu kiwi la un loc! Din cauza asta și se înnegrește imediat ce e tăiată, vitamina C care se oxidează la contactul cu aerul. Apoi gutuia are fibre solubile (pectine) din belșug, fibre ce se umflă și se transformă în gel la contactul cu apa. Nu întâmplător gutuia e folosită ca agent de gelifiere, dar are și avantajul că ține stomacul plin și alungă foamea. Nu în ultimul rând gutuia are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic, adică e prietena siluetei și a celor cu diabet.

Noi mâncăm gutuia ca atare, însă în alte țări nu se consumă crudă, proaspătă, ci doar gătită, făcută dulceață, gem, peltea…Să nu uitați de ea, e un desert dietetic de sezon. Iar dacă aveți în cămară gem de gutui, vă fac o recomandare: merge de minune cu câteva bucățele de telemea sărată, combinația dulce-sărat e cu adevărat delicioasă”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO




pixel