Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Halva este un desert tradițional care se regăsește în bucătăriile din Orientul Mijlociu, Balcani, Asia Centrală și apreciat în întreaga lumea. Este dulcele care adesea evocă amintiri plăcute și nostalgie, întrucât multe persoane îl asociază cu copilăria. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre acest desert tradițional, pe care bunicii îl consumau cu precădere în perioadele de post.
„Halvaua, aliment sau desert? Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g.
Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui.
Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr (33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.
Sursă foto: Freepik
Nutriționista Mihaela Bilic spune că halvaua este extrem de bogată în calorii, astfel că trebuie consumată în cantități mici.
„Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30g ajung - adică o felie cât 3 degete!
Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post.
Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva... măcar și în amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, a mai scris pe Facebook Mihaela Bilic.
Sursă foto: Facebook/Mihaela Bilic
Recent, Mihaela Bilic a explicat beneficiile pe care le are gutuia, atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă. Bogată în vitamina C, fibre solubile (pectine) și conținut scăzut de fructoză și calorii, gutuia nu oferă doar gustul dulce-amărui caracteristic, ci aduce și numeroase beneficii pentru sănătate, explică medicul nutriționist.
„«Galbenă gutuie, dulce-amăruie, lampă la fereastră, toată iarna noastră» Așa da, ca lumină la fereastră sau parfum pentru cameră, să tot folosești fructele! Nu sunt o fană a fructelor, nu pentru că n-ar fi bune, ci pentru că fac poftă de mâncare și îngrașă. Sigur, totul ține de cantitate, dar eu n-am reușit încă să mănânc cireșele sau boabele de strugure numărate, doar cât încap într-un pumn. Sigurul fruct în fața căruia lăcomia se recunoaște învinsă, este gutuia: pe ea nu o poți mânca nici repede, nici în cantitate mare, dacă nu vrei să sfârșești înecat!
Pe lângă lecția moderației și a mestecatului îndelungat, gutuia are multe beneficii: vitamina C cât să pună în umbră toate citricele, cu kiwi la un loc! Din cauza asta și se înnegrește imediat ce e tăiată, vitamina C care se oxidează la contactul cu aerul. Apoi gutuia are fibre solubile (pectine) din belșug, fibre ce se umflă și se transformă în gel la contactul cu apa. Nu întâmplător gutuia e folosită ca agent de gelifiere, dar are și avantajul că ține stomacul plin și alungă foamea. Nu în ultimul rând gutuia are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic, adică e prietena siluetei și a celor cu diabet.
Noi mâncăm gutuia ca atare, însă în alte țări nu se consumă crudă, proaspătă, ci doar gătită, făcută dulceață, gem, peltea…Să nu uitați de ea, e un desert dietetic de sezon. Iar dacă aveți în cămară gem de gutui, vă fac o recomandare: merge de minune cu câteva bucățele de telemea sărată, combinația dulce-sărat e cu adevărat delicioasă”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Iată ce-ți rezervă astrele...
Anca Hâncu, doctor în...