Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
Dureri de coloană, rigiditate, aspect neplăcut, vertij - acestea sunt o parte dintre neplăcerile cu care se confruntă un pacient diagnosticat fie cu scolioză, lordoză sau cifoza. Patologiile coloanei vertebrale devin o realitate din ce în ce mai dureroasă pentru fiecare dintre noi, iar principalul vinovat ar fi stilul de viață.
Știu, ai tot auzit în stânga și-n dreaptă că alimentația incorectă, sedentarismul, exercițiile fizice incorecte, statul ore în șir pe scaun, poziția incorectă la birou, joacă rol în declanșarea acestor suferințe la nivelul coloanei vertebrale. În plus, deficitul de vitamina D (rahitismul), miopia, modificări ale auzului pot fi învinovățite de apariția acestor modificări patologice ale coloanei vertebrale.
„CIFOZA se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, în față, provocând cocoașă, compensată fiind printr-o hiperlordoză cervicală și lombară pentru echilibrarea coloanei. LORDOZA, pe de altă parte, este normală doar în regiunea cervicală și dorsolombară, dar devine anormală atunci când afectează o altă parte a coloanei vertebrale sau atunci când devine foarte accentuată. Mai departe, SCOLIOZA este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, mai mult de 100, luând forma literei „C”, urmată uneori de o modificare compensatorie apărută în zona următoare, realizând litera „S”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Boala nediagnosticată și netratata la timp va duce la modificări ireversibile ale coloanei, care pot fi soluționate doar prin intervenție chirurgicală. Modificările coloanei conduc, în timp, la alterarea activității întregului aparat locomotor, a mișcărilor respiratorii, care vor conduce la modificări ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos. Funcția cordului este influențată negativ de modificările coloanei și ale cutiei toracice, în cazul scoliozelor și a sternului înfundat din cauza rahitismului. Activitatea și dezvoltarea organelor interne sunt modificate. Și, nu în ultimul rând, este afectată imaginea de sine a adolescentului, de exemplu, care crește brusc în înălțime, dar deșirat și strâmb.
„Dacă observați modificări ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze) sau ale membrelor inferioare (genunchi în „X”, picior plat(platfus), adresați-vă medicului de specialitate.”, atenționează medicul.
Prin examenul general, urmat de radiografii și teste de laborator, în colaborare cu kinetoterapeutul se va pune planul corect de tratament, pacientul va fi tratat la timp, evitându-se astfel apariția complicațiilor bolii. În funcție de rezultatele investigațiilor, medicul ortoped va recomanda fie purtarea unui corset pentru oprirea accentuării curburii, fie intervenția chirurgicală, fie, pur și simplu, un tratament conservator.
În cazul scoliozei, operațiile sunt recomandate doar în cazul curburilor severe, mai mari de 500. Scopul operației este de a împiedica mărirea gradului de curbură a coloanei vertebrale, dar coloana nu va fi restabilită complet.
Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: coloana dureri ortoped spate Tarek Nazer
Mi-Th Influencer, emisiunea...
Anca Hâncu, doctor în...