Durerile de spate. Cauze, simptome și metode de tratament. Dr. Tarek Nazer: Durerea care durează mai mult de trei luni este considerată cronică
Data actualizării:
Data publicării:
Durerile de spate au devenit o reală problemă, în zilele noastre. Doctorul Tarek Nazer a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, câte tipuri de durere de spate există și cum trebuie să le tratăm.

Una dintre consecințele pandemiei a fost înmulțirea, peste noapte, a joburilor remote. Chiar dacă mulți s-au bucurat pentru facilitatea de a lucra din confortul propriei locuințe, munca de acasă a venit la pachet și cu anumite aspecte mai puțin neplăcute. Printre ele, se numără durerea de spate. Doctorul Tarek Nazer, medic primar ortoped, a explicat în exclusivitate pentru Spectacola, cauzele care duc la durerile de spate și cum trebuie tratate acestea.

„În general, durerile lombare, denumite și dureri de mijloc, sunt cauzate de leziuni. Deși extrem de supărătoare și vocale, trebuie știut că durerile de spate tratate în mod corespunzător într-un stadiu incipient poate ajuta la limitarea simptomelor atât în durată, cât și în severitate. Simptomele variază de la o durere slabă până la o senzație de 'înjunghiere'. Durerea poate face dificilă mișcarea sau păstrarea unei poziții drepte a spatelui. Durerea acută a spatelui apare brusc, adesea după o vătămare din cauza sportului sau a ridicării grele. Durerea care durează mai mult de trei luni este considerată cronică.”, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, pentru Spectacola.

Există mai multe tipuri de durere de spate

Specialistul a explicat, de asemenea, faptul că nu toți ne confruntăm cu același tip de durere de spate, acestea putând fi de mai multe feluri.

„Este adevărat, durerea de spate poate fi diferită, ba chiar există tot soiul de clasificări în acest sens. Durerea mecanică (durerea axială) este durerea care apare, în primul rând, din partea mușchilor, a ligamentelor, a articulațiilor sau a oaselor din coloana vertebrală și din jurul acesteia. Acest tip de durere tinde să fie localizată în partea inferioară a spatelui, feselor și, uneori, partea superioară a picioarelor.

Durere radiculară poate apărea dacă o rădăcina a nervilor spinali devine afectată sau inflamată. Senzația sa specifică este durere ascuțită, electrică, de arsură, și poate fi asociată cu amorțeala sau slăbiciune (sciatică). Este de obicei simțită pe o singură parte a corpului.

De obicei, durerea lombară își are debutul după o activitate intensă sau un traumatism, însă există și situații în care apare din senin, aparent fără o cauză serioasă. Durerea poate începe brusc sau se poate dezvolta treptat.”, continuă chirurgul ortoped.

Ce trebuie să faci, dacă ai o durere de spate

Determinarea cauzei, care a generat apariția durerii de spate, este primul pas pe care trebuie să-l facem în această călătorie a vindecării durerii de spate.

„Atunci când îmi ajunge în cabinet un pacient care se plânge de durere lombară primul lucru pe care îl fac este să-i recomand teste imagistice. Razele X, scanările TC, ultrasunete și RMN îmi sunt necesare pentru a verifica problemele osoase, problemele legate de disc sau probleme cu ligamentele și tendoanele din spate. Dacă suspectez o problema cu oasele din spate, recomand o scanare osoasă sau test de densitate osoasă. Electromiografia (EMG) sau testele de conducere a nervilor pot ajuta la identificarea unei probleme cu nervii.”, continuă medicul ortoped.

Kinetoterapia și fizioterapia, ajută la eliminarea durerii de spate

Kinetoterapia se traduce printr-un tratament prin mișcare, care este diferită de sportul pe care o facem la o sală de sport sau fitness. Ea presupune un complex de exerciții speciale, indicate pentru fiecare afecțiune în parte, recomandate de către medicul specialist și efectuate sub supravegherea atentă a kinetoterapeutului. Este foarte important de știut faptul că efectul kinetoterapiei apare de la primele ședințe, dar sunt necesare cel puțin 10 ședințe pentru a avea un rezultat favorabil.

„Cu siguranță, constante în protocolul de tratament al durerilor lombare sunt programele de kinetoterapie și fizioterapie. Împreună cu echipa de terapeuți în recuperare medicală elaborez un protocol de tratament personalizat.”, conchide medicul Tarek Nazer.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: cum tratam durerile de spate  dureri de spate  kinetoterapie  ortoped  remote  work from fome 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox




pixel