Efectul bizar al unui parazit răspândit de pisici. Cum se transformă persoanele infectate
Temutul parazit care alterează mintea umană, și care este răspândit de pisici, le face pe persoanele infectate mai ATRACTIVE, susține un studiu

Toxoplasma gondii este un parazit protozoar care provoacă boala infecțioasă toxoplasmoza. Oamenii de știință au fotografiat persoane care au fost sau nu infectate cu parazitul. S-a considerat că persoanele infectate păreau "mai sănătoase și mai atractive. Parazitul ne poate manipula pentru a ne face mai dezirabili, ajutând la transmitere, susțin oamenii de știință.

În timp ce, de obicei, bolile ne fac să ne simțim mai rău, un parazit viclean îi face pe purtătorii săi să fie mai atrăgători din punct de vedere fizic, susține un nou studiu.  

În cadrul experimentelor, voluntarii au privit fotografii ale unor persoane care fuseseră sau nu infectate cu Toxoplasma gondii, parazitul care provoacă toxoplasmoza.

Parazitul se răspândește prin expunerea la fecale de pisici infectate, precum și prin alimente contaminate sau prin contact sexual cu o persoană infectată.

Studiul

Autorii studiului au constatat că bărbații și femeile infectați au fost apreciați ca fiind "mai sănătoși și mai atractivi" decât cei care nu sunt purtători ai parazitului. 

Este probabil ca inteligentul parazit să ne manipuleze cumva înfățișarea pentru a ne face mai dezirabili din punct de vedere sexual, ceea ce, la rândul său, crește riscul de a fi transmis altor oameni, deși cercetătorii nu știu exact cum. 

Studiul a fost condus de Javier Borráz-León, biolog la Universitatea din Turku, Finlanda, și a fost publicat în PeerJ.

'Rezultatele noastre sugerează că unii paraziți cu transmitere sexuală, cum ar fi T. gondii, pot produce schimbări în aspectul și comportamentul gazdei umane', spun cei din echipă.

'[Acest lucru se face] fie ca un produs secundar al infecției, fie ca rezultat al manipulării parazitului pentru a crește răspândirea sa la noi gazde'.     

Toxoplasmoza acută la adulți a fost deja asociată cu simptome psihiatrice, cum ar fi iluzii și halucinații. 

Toxoplasmoza șe spulberă șoarecilor teama de pisici

La șoareci, toxoplasmoza a fost, de asemenea, asociată cu pierderea fricii de pisici - o manipulare inteligentă a parazitului T. gondii pentru a crește probabilitatea de transmitere prin intermediul ingerării de către felină. 

Un alt studiu a arătat că șobolanii masculi infectați cu T. gondii au fost preferați ca parteneri sexuali de către șobolanii femele neinfectați.

Pentru acest nou studiu, experții au comparat 35 de bărbați și femei infectați cu T. gondii și 178 de bărbați și femei care nu aveau acest parazit.

Pe lângă faptul că li s-au făcut fotografii, au fost luate diverse măsuri pentru a determina starea lor generală de sănătate, inclusiv indicele de masă corporală (IMC) și forța de prindere a mâinilor. 

Alte date colectate au inclus numărul de afecțiuni minore, atractivitatea autopercepută și numărul de parteneri sexuali. 

Bărbații infectați aveau o asimetrie fluctuantă facială mai mică

Alte 205 persoane au fost apoi recrutate pentru a evalua atractivitatea și sănătatea percepută a persoanelor infectate și neinfectate din fotografii.

Fotografiile participanților au fost, de asemenea, evaluate de către cercetători în ceea ce privește asimetria fluctuantă facială - o măsură a gradului de simetrie a feței. Se crede că o simetrie ridicată a feței este un indicator al frumuseții și al sănătății bune. 

Cercetătorii au descoperit că bărbații infectați aveau o asimetrie fluctuantă facială mai mică, deși nu au fost găsite diferențe semnificative pentru celelalte variabile de sănătate. 

Femeile infectate, între timp, aveau o masă corporală mai mică, un indice de masă corporală mai mic, o tendință de asimetrie fluctuantă facială mai mică, o atractivitate autopercepută mai mare și un număr mai mare de parteneri sexuali decât cele neinfectate. 

Subiecții infectați cu toxoplasma de ambele sexe au fost, de asemenea, apreciați ca fiind mai atractivi și mai sănătoși decât cei neinfectați. 

În prezent, experții nu pot decât să speculeze modul în care parazitul ne stimulează sănătatea și atractivitatea percepută.

Una dintre teorii este că infecția cu T. gondii poate produce modificări în simetria facială a gazdelor sale prin schimbări în sistemul endocrin - ansamblul de glande care produc hormoni, inclusiv testosteron.

Studii anterioare au constatat că bărbații infectați cu toxoplasma au niveluri mai ridicate de testosteron, iar femeile infectate cu toxoplasma au niveluri mai scăzute de testosteron decât persoanele neinfectate, potrivit DailyMail.

Cercetătorii speculează că T. gondii ar putea fi adaptat în mod special pentru a se asigura că nu provoacă prea multe "costuri fiziologice și energetice gazdelor lor". 

 

CE ESTE TOXOPLASMA GONDII?

Toxoplasma gondii (T. gondii) este un protozoar parazit care provoacă toxoplasmoza. 

Acesta infectează specii de animale cu sânge cald, inclusiv oamenii. Căile de transmitere includ contactul cu fecale de pisică, alimente sau apă contaminate sau relații sexuale cu o persoană infectată.

Poate persista pentru perioade lungi de timp în organismul oamenilor (și al altor animale), posibil chiar toată viața. 

Totuși, dintre cei care sunt infectați, foarte puțini au simptome, deoarece sistemul imunitar al unei persoane sănătoase împiedică, de obicei, parazitul să provoace boala. 

Cu toate acestea, femeile însărcinate și persoanele care au un sistem imunitar compromis ar trebui să fie prudente; pentru acestea, o infecție cu Toxoplasma ar putea cauza probleme grave de sănătate, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Maria Alexandru | Dată: 19 mai 2022, 16:10

Irina Margareta Nistor, captură video Youtube

Irina Margareta Nistor, după ce Tim Burton a plecat cu „Wednesday” din România: „Avem câte o șansă și îi dăm cu piciorul de fiecare dată”  / EXCLUSIV

Mihaela Rădulescu, foto Instagram

Mihaela Rădulescu, dezamăgită de prestația din dormitor a primului ei iubit: „Am avut ghinionul să încep cu un bărbat stângaci și complexat”

Lidia Fecioru, captură video Youtube/ Ilinca Vandici

"Este aur pentru ficat". Lidia Fecioru, leacul pentru regenerarea celulelor hepatice

Sanda Ionescu, la Interviurile Spectacola

Ce cadouri își doresc ZODIILE? Astrologul Sanda Ionescu dezvăluie care sunt darurile cu care nu ai cum să greșești / VIDEO

Sursa foto: Iulia Sabbagh, argivă personală

Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh, diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Soția jurnalistului a intrat în depresie: „Îmi doream să se termine viața mea”/ EXCLUSIV

Paul Surugiu/ captură video Youtube

„Nu știu cum să scap de Fuego”. Drama prin care trece Paul Surugiu. Abia acum s-a aflat

Maria Lucia Hohan, foto Facebook

Maria Lucia Hohan rupe tăcerea, după ce a fost acuzată că și-a înșelat partenerul cu 10 bărbați: „Se prezintă denaturări grave de așa zise conversații și imagini, obținute ilegal”

Mihai Voropchievici. Captură Video Antena 3

Horoscop rune 5-11 decembrie 2022, cu Mihai Voropchievici. Zodia protejată divin: „A câştigat pe toate planurile”

Sursa foto: Andreea Maria, Instagram

Maria Andreea și Vali Bărbulescu s-au logodit. Cum arată inelul de logodnă primit de artistă

Sursa foto: Cabral, Instagram

Cabral, înlocuit la PRO TV. Cine e vedeta care a bătut palma cu postul de televiziune: ”Am așteptat mult timp acest moment”

Sursa foto: Andreea Bănică, Instagram

Andreea Bănică, măsuri dure, după ce Austria s-a opus aderării României la Schengen: „Să îi facem să simtă măcar puțin”

Cristina Demetrescu, foto Instagram

Horoscop 2023 - Cristina Demetrescu: „2023 are alura unui prinţ pe un cal alb. După atâta panică, problema va fi stresul post traumatic”