Efectul bizar al unui parzit răspândit de pisici. Cum se transformă persoanele infectate
Temutul parazit care alterează mintea umană, și care este răspândit de pisici, le face pe persoanele infectate mai ATRACTIVE, susține un studiu

Toxoplasma gondii este un parazit protozoar care provoacă boala infecțioasă toxoplasmoza. Oamenii de știință au fotografiat persoane care au fost sau nu infectate cu parazitul. S-a considerat că persoanele infectate păreau "mai sănătoase și mai atractive. Parazitul ne poate manipula pentru a ne face mai dezirabili, ajutând la transmitere, susțin oamenii de știință.

În timp ce, de obicei, bolile ne fac să ne simțim mai rău, un parazit viclean îi face pe purtătorii săi să fie mai atrăgători din punct de vedere fizic, susține un nou studiu.  

În cadrul experimentelor, voluntarii au privit fotografii ale unor persoane care fuseseră sau nu infectate cu Toxoplasma gondii, parazitul care provoacă toxoplasmoza.

Parazitul se răspândește prin expunerea la fecale de pisici infectate, precum și prin alimente contaminate sau prin contact sexual cu o persoană infectată.

Studiul

Autorii studiului au constatat că bărbații și femeile infectați au fost apreciați ca fiind "mai sănătoși și mai atractivi" decât cei care nu sunt purtători ai parazitului. 

Este probabil ca inteligentul parazit să ne manipuleze cumva înfățișarea pentru a ne face mai dezirabili din punct de vedere sexual, ceea ce, la rândul său, crește riscul de a fi transmis altor oameni, deși cercetătorii nu știu exact cum. 

Studiul a fost condus de Javier Borráz-León, biolog la Universitatea din Turku, Finlanda, și a fost publicat în PeerJ.

'Rezultatele noastre sugerează că unii paraziți cu transmitere sexuală, cum ar fi T. gondii, pot produce schimbări în aspectul și comportamentul gazdei umane', spun cei din echipă.

'[Acest lucru se face] fie ca un produs secundar al infecției, fie ca rezultat al manipulării parazitului pentru a crește răspândirea sa la noi gazde'.     

Toxoplasmoza acută la adulți a fost deja asociată cu simptome psihiatrice, cum ar fi iluzii și halucinații. 

Toxoplasmoza șe spulberă șoarecilor teama de pisici

La șoareci, toxoplasmoza a fost, de asemenea, asociată cu pierderea fricii de pisici - o manipulare inteligentă a parazitului T. gondii pentru a crește probabilitatea de transmitere prin intermediul ingerării de către felină. 

Un alt studiu a arătat că șobolanii masculi infectați cu T. gondii au fost preferați ca parteneri sexuali de către șobolanii femele neinfectați.

Pentru acest nou studiu, experții au comparat 35 de bărbați și femei infectați cu T. gondii și 178 de bărbați și femei care nu aveau acest parazit.

Pe lângă faptul că li s-au făcut fotografii, au fost luate diverse măsuri pentru a determina starea lor generală de sănătate, inclusiv indicele de masă corporală (IMC) și forța de prindere a mâinilor. 

Alte date colectate au inclus numărul de afecțiuni minore, atractivitatea autopercepută și numărul de parteneri sexuali. 

Bărbații infectați aveau o asimetrie fluctuantă facială mai mică

Alte 205 persoane au fost apoi recrutate pentru a evalua atractivitatea și sănătatea percepută a persoanelor infectate și neinfectate din fotografii.

Fotografiile participanților au fost, de asemenea, evaluate de către cercetători în ceea ce privește asimetria fluctuantă facială - o măsură a gradului de simetrie a feței. Se crede că o simetrie ridicată a feței este un indicator al frumuseții și al sănătății bune. 

Cercetătorii au descoperit că bărbații infectați aveau o asimetrie fluctuantă facială mai mică, deși nu au fost găsite diferențe semnificative pentru celelalte variabile de sănătate. 

Femeile infectate, între timp, aveau o masă corporală mai mică, un indice de masă corporală mai mic, o tendință de asimetrie fluctuantă facială mai mică, o atractivitate autopercepută mai mare și un număr mai mare de parteneri sexuali decât cele neinfectate. 

Subiecții infectați cu toxoplasma de ambele sexe au fost, de asemenea, apreciați ca fiind mai atractivi și mai sănătoși decât cei neinfectați. 

În prezent, experții nu pot decât să speculeze modul în care parazitul ne stimulează sănătatea și atractivitatea percepută.

Una dintre teorii este că infecția cu T. gondii poate produce modificări în simetria facială a gazdelor sale prin schimbări în sistemul endocrin - ansamblul de glande care produc hormoni, inclusiv testosteron.

Studii anterioare au constatat că bărbații infectați cu toxoplasma au niveluri mai ridicate de testosteron, iar femeile infectate cu toxoplasma au niveluri mai scăzute de testosteron decât persoanele neinfectate, potrivit DailyMail.

Cercetătorii speculează că T. gondii ar putea fi adaptat în mod special pentru a se asigura că nu provoacă prea multe "costuri fiziologice și energetice gazdelor lor". 

 

CE ESTE TOXOPLASMA GONDII?

Toxoplasma gondii (T. gondii) este un protozoar parazit care provoacă toxoplasmoza. 

Acesta infectează specii de animale cu sânge cald, inclusiv oamenii. Căile de transmitere includ contactul cu fecale de pisică, alimente sau apă contaminate sau relații sexuale cu o persoană infectată.

Poate persista pentru perioade lungi de timp în organismul oamenilor (și al altor animale), posibil chiar toată viața. 

Totuși, dintre cei care sunt infectați, foarte puțini au simptome, deoarece sistemul imunitar al unei persoane sănătoase împiedică, de obicei, parazitul să provoace boala. 

Cu toate acestea, femeile însărcinate și persoanele care au un sistem imunitar compromis ar trebui să fie prudente; pentru acestea, o infecție cu Toxoplasma ar putea cauza probleme grave de sănătate, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Maria Alexandru | Dată: 19 mai, 16:10

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook

Elena Merișoreanu dă de pământ cu artiștii care se plâng de pensiile prea mici: ”E o rușine. S-au câștigat saci de bani. Cântăm o oră și primim 1000 și ceva” EXCLUSIV

Sursa foto: Carmen Harra și Delia, facebook/ colaj foto

Carmen Harra, dezvăluiri neașteptate despre sarcina Deliei, după ce i s-a prezis că va avea o fiică: „Îi este frică să nu se întâmple ceva dacă face acest copil”

Sursa foto: Captură video/ Antena 3

Băutura MINUNE care curătă ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea doar nouă zile”

Valentin Uritescu a murit

Bogdan Uritescu, dezvăluiri cutremurătoare din ultimele clipe de viață ale tatălui său, Valentin Uritescu: ”Ne-au zis că nu iese viu”

Sursa foto: Sidonia Spătaru, captură Youtube/ Acces Direct

Văduva lui Dan Spătaru, de urgență la spital după ce s-a prăbușit în plină stradă: "Am zis să nu mă lovesc cu capul de trotuar și..."

Sursa foto: Carmen Iohannis, Facebook

Gafa vestimentară uriașă făcută de Carmen Iohannis la dineul NATO. Cum a fost poreclită Prima Doamnă

Sursa foto: Aurel Pădureanu și Cornelia Catanga, sursa facebook

Aurel Pădureanu, îngropat în datorii. Soțul Corneliei Catangă se confruntă cu probleme financiare: ''De unde să plătesc?”

Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Doliu în lumea muzicii populare. O mare artistă s-a stins din viață: „Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul unde drepții se odihnesc!”

Sursa foto: pexels.com

Dieta de vară. Cum trebuie să arate meniul perfect, dacă vrem să slăbim cât mai repede: Dr. Florin Ioan Bălănică ”Fructele de sezon trebuie consumate rar” EXCLUSIV

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sursa foto Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare

Sursa foto: Brigitte Pastramă, Instagram

Florin Pastramă, primele declarații despre divorțul de Brigitte Sfăt: ”După ce se mai calmează lucrurile atunci...”

Sursa foto: Anamaria Prodan și Traian Băsescu, facebook/ colaj foto

Ce scrisoare a primit Anamaria Prodan de la Traian Băsescu: „Mare noroc a avut Reghe!” Impresara a făcut totul public