Efectul rețelelor de socializare asupra stimei de sine. Pericolele din spatele imaginilor editate excesiv. Psihanalist: „Pot crea traume devastatoare”
Data actualizării:
Data publicării:
Psihanalistul Alina Iliescu a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care este efectul imaginilor editate excesiv, a filtrelor și a perfecțiunii afișate pe rețelele de socializare,  asupra stimei de sine a celor care le postează, dar și a urmăritorilor

Alina Iliescu, psihanalist de familie, cuplu, copii si grup, spune că stima de sine poate avea de suferit din cauza perfecțiunii afișate în mediul virtual. 

 

Efectul rețelelor de socializare asupra stimei de sine

 

 Diferența dintre realitate și măștile purtate online

 

„În rândul dependenților de tehnologie apare nevoia de ați prelucra excesiv imaginile și de a posta viață personală pe social media. Fară să putem înțelege că nu suntem pregătiți să avem zeci sau chiar mii de reacții pozitive sau negație la o singură postare. Într-o comunitate mica sunt doar câteva reacții la orice am face, este și o vorba: “ce-o să zică lumea”. Cu o globalizare așa de mare, apare și posibilitatea de a putea ajunge instant în mediul online, oriunde și, de multe ori, să fii oricine iți dorești.

 

 Propagarea știrilor false 

 

Cum deosebim ce este real și de încredere și ce este fals. Furtul, folosirea și vânzarea informațiilor nostre personale, conturile false și nevoia de ați crea o imagine idealizata primează pe internet. Deoarece toți ne dorim să fim o versiune mai bună a nostra. Să fim mai frumoși, mai bogați, mai iubiți, mai respectați și admirați iar internetul ne vinde aceasta iluzie.

 Scade încrederea în noi și apar probleme legate de identitatea noastră

Cât de mult iți scade încrederea în tine când este criticat de 100 de persoane? Dar de 1000? Cum este când ai 100k persoane care te urmăresc. Ai o încredere în tine construită pe premise false? Mai știi cine ești cu adevărat fară măști? Copii și adolescenții sunt mult mai creduli și predispuși să intre în depresii când le sunt criticate pozele și felul în care arata deoarece ei nu se simt confortabil în corpul lor care suferă multe modificări la aceasta vârstă. Sunt multe cazuri, la nivel global, de sinucideri doar pentru că au fost criticați în mediu online.

 

 Pericolele din mediul online pot crea traume mai devastatoare decât cele din mediul fizic

 

În căutarea perpetuă a perfecțiunii, fiecare poate deveni oricine își dorește în mediul online. Noi ne facem probleme să protejam copii în mediul fizic însă uitam total de pericolele și tentațiile prezente în mediul online și de impactul pe care îl are asupra psihicului și a personalitățîi copiilor noștri. Iar de cele mai multe ori, copii se descurcă mai bine cu tehnologia decât părințîi și bunicii. 

 

 

 Rețelele sociale dau dependentă, exact că un drog

 

Ca să ilustram mai bine cât de dependenți suntem de social media și tehnologie am putea face un experiment unde rugam un un grup de copii și de adolescenți să renunțe la orice înseamnă tehnologie pentru o săptămână și să le monitorizam reacțiile în acea săptămână. Ele vor fi foarte asemănătoare cu cele întâlnite la dependenți, apare sevrajul și nevoia de a-și lua doza zilnica de drog. În plus apare simptome somatice de genul: iratabilitate, lipsa de pofta de mâncare, agitație constanta, insomnii, furie, excitabilitate, stări de tristețe și un dezechilibru emoțional. Când suntem neliniștiți, obosiți, temători sau triști apelam la acest drog, tehnologia ceea ce scade capacitatea noastră de a ne calma și liniști.

 

 Cel mai important lucru devine să fii conectat online

Am creat o lume în care conexiunea online primează, mai ales pentru generația tânără (daca am ilustra acest lucru el arata că o inundație în care suntem prinși și nu putem ieși, ce putem face este să ne lașam conduși de curent și să încercam să nu ne înecam, să ne adaptam cât de bine putem). Doi oameni nu se pot conecta online decât prin intermediul unui al treilea care are scopul să scoată bani de la ei, deci am creat o întreagă generație în care esența din spate este fundamentata pe manipulare.

 

 

 Cât de mult primează binele copiilor

 

 

Trebuie să ne gândim că aceste jocuri online și platforme pe care copii petrec așa de mult timp nu sunt create de psihoterapeuți pentru copii și adolescenți, care vor vrea să creeze un produs menit să protejeze copii. Ele sunt create de designeri care au că principal scop să îi facă dependenți? Suntem izolați într-o lume construita, în care ni se dau jocuri, reclame, știri și informații de care ei cred că avem nevoie. Singurul control pe care îl putem avea asupra situației este să limitam timpul petrecut online.

 

 Ce mai deșteaptă generație

 

Acești copii își iau toate informațiile online. Online-ul înlocuiește nevoia de ceilalți deoarece suntem conectați la mulți mai mulți oameni decât în trecut. Câți prieteni avem pe facebook, pe instagram, căți oameni ne urmăresc, căți oameni stiu detalii despre viața noastră intima? Aceste rețele de socializare sunt ca un fel de buletine de știri unde avem acces la noutățile din viață celorlalți. Creierul nostru nu a evoluat așa de mult cum a evoluat tehnologia în ultimul secol.

 

 Impactul pozitiv al rețelelor de socializare

 

Toți creatorii pornesc cu ideea că ceea ce inventează ei va face bine în lume. Trebuie să fim conștienți și de binele pe care îl fac aceste instrumente în lume. Reunesc familii, strâng bani pentru campanii umanitare, facilitează comunicarea și învățarea. În ficare zi apar schimbări pozitive în lume datorita platformelor de socializare. În mediu online nu iți poți da seama ce impact vă avea un nou lucru până nu îl testezi (de ex: impactul butonului like asupra generației de adolescenți, asupra stimei de sine).

 

 Nevoia noastră biologica de a ne conecta cu alți oameni

 

Creierul nostru este special conceput pentru interacțiunea în grup deoarece pentru milioane de ani am trăit în comunități mici. De aici apare nevoia de a ne conecta cu alti oameni iar acest lucru are efecte imediate deoarece în corp se vă elibera dopamină care este un hormon al fericirii. Milioane de ani de evoluție în care am simțit nevoia să fim împreună, să trăim în comunități, să ne putem găși parteneri că să întemeiam o familie. Așa că nu este de mirare de ce suntem dependenți de tehnologie și social media.

 

 Lipsa de socializare în viață reala intensificata în pandemie

 

Aceasta pandemie a dus totul la un extrem. Noi, psihoterapeuții care lucram cu adulți, copii și adolescenți am observat frica acestora de a mai intra în contact cu alti oameni (colegi, profesori, prieteni, familie extinsa) care este indusă de frica părinților și sentimentul de supra-protecție exercitat asupra copiilor. Socializarea din viață reala s-a mutat aproape total online în aceasta perioada. Iar efectele asupra psihicului nostru încep să se vadă. Apare fobia și frica de oameni, de contact, de intimitate, devenim mai reci, ne izolam mai mult, intram mai ușor în depresii și tânjim în sufletul nostru după paradisul pierdut”, a explicat pentru Spectacola  Alina Iliescu, psihanalist de familie, cuplu, copii si grup


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alina iliescu  filtre  psihanalist  retele socializare 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”



pixel