Oana Roman, revoltată după ce a testat cel mai scump sendviș din România. Prețul a stârnit o reacție acidă din partea vedetei
Peste 40% dintre adulții din Spania suferă de hipertensiune arterială, o problemă de sănătate cardiovasculară care crește semnificativ riscul de a suferi evenimente potențial letale precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
În majoritatea cazurilor este o afecțiune o afecțiune care poate fi prevenită prin ajustări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, exercițiile fizice sau alimentația. Astfel, există dovezi că includerea anumitor alimente în cadrul unei diete sănătoase și echilibrate poate avea efecte importante asupra reducerii hipertensiunii. Unele studii sugerează chiar că un dulce atât de popular precum ciocolata neagră ar putea ajuta la atingerea acestui obiectiv.
O nouă cercetare publicată în revista de specialitate Nature Scientific Reports a examinat modul în care consumul de ciocolată neagră ar putea reduce riscul de hipertensiune arterială esențială (hipertensiunea care apare fără o cauză aparentă) și a concluzionat că acest aliment ar putea avea beneficii în această privință. Este important de menționat că pentru a fi considerată neagră, ciocolata trebuie să conțină cel puțin 50% cacao, iar în multe cazuri poate conține până la 70 sau 90% cacao, lăsând mult mai puțin spațiu pentru aditivi nocivi cum ar fi zahărul. Aceste caracteristici îi conferă un gust ușor amărui în comparație cu ciocolata cu lapte sau alte varietăți.
Autorii studiului au folosit o metodă care utilizează variația genelor cu o funcție cunoscută pentru a examina efectul pe care un factor de risc îl are asupra unei boli și au aplicat-o la datele extrase. Pe baza acestor date, au comparat variabilele genetice asociate cel mai mult cu consumul ridicat de ciocolată neagră și cele legate de riscul mai mic de a dezvolta mai multe boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială. Astfel, au descoperit că predispoziția la consumul frecvent de ciocolată neagră era asociată cu un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune esențială și tromboembolism venos, relatează 20minutos.es.
Sursă foto: Freepik
Este important să menționăm că metoda folosită poate oferi dovezi valide cu privire la relațiile de cauzalitate între două fenomene. Acest lucru înseamnă că, deși este necesară investigarea în continuare a relației între consumul de ciocolată neagră și bolile cardiovasculare, aceste concluzii indică posibilitatea de a face recomandări dietetice care să includă ciocolata sau chiar de a dezvolta tratamente potențiale pe bază de compuși bioactivi prezenți în ciocolata neagră.
Cu toate acestea, cercetătorii recunosc anumite limite ale descoperirilor lor. Pe de o parte, datele pe care le aveau inițial nu erau complete, ceea ce nu a permis efectuarea unor analize mai detaliate (cum ar fi impactul diferitelor cantități de ciocolată neagră asupra riscului de boală cardiovasculară). Pe de altă parte, majoritatea erau de origine europeană, ceea ce limitează generalizarea rezultatelor la alte populații.
Prin urmare, este recomandat să consumați cu prudență ciocolată neagră. În cantități moderate nu este doar inofensivă, ci ar putea avea anumite beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, moderația este cheia și trebuie să evităm cantitățile excesive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Anca Hâncu, doctor în...