Ești perfecționist? Lidia Fecioru a avertizat cât de nociv poate fi pentru sănătatea ta
Data publicării:
Ești perfectionist? Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a spus cât de nociv poate să fie pentru sănătatea ta.

Perfecționismul poate părea, la prima vedere, un atu – dorința de a face lucrurile impecabil poate conduce la performanțe bune și la un standard ridicat. Totuși, când această tendință devine excesivă, ea se transformă într-un obstacol care afectează atât productivitatea, cât și starea de bine. Perfecționiștii se confruntă adesea cu teama de a greși, ceea ce îi face să amâne sarcinile sau să nu se mulțumească niciodată cu rezultatele obținute. În loc să îmbunătățească calitatea muncii, această atitudine poate duce la stres cronic, oboseală și o autoapreciere scăzută. Lidia Fecioru avertizează că perfecționismul poate favoriza instalarea unor afecțiuni precum depresia și poate genera frustrări, atât pentru persoana în cauză, cât și pentru cei din jur.

Ești perfecționist? Lidia Fecioru avertizează asupra riscurilor pentru sănătatea ta

Bioenergoterapeutul a precizat că perfecționiștii sunt caracterizați de frica de a nu fi criticați, de a nu fi „în rând” cu ceilalți și de a nu pierde controlul. În familiile în care perfecționismul este prezent, relațiile devin tensionate, deoarece cei care impun standarde prea ridicate tind să preia controlul asupra deciziilor, ceea ce creează un mediu stresant pentru ceilalți membri. În astfel de situații, perfecționismul devine o formă de teroare psihologică, afectând profund dinamica familială și personală.

„Îți pui niște planuri, țeluri, proiecte la care este posibil să nu ajungi niciodată. Asta este, de fapt, pragul unui bullying, a unei astenii sau chiar depresii. Te frustrezi foarte tare că nu ajungi la ținta respectivă. Frustrările pe care ni le punem, cum ar fi că ceilalți nu se ridică la standardul nostru, că nu fac așa cum am vrea noi. Au această fobie, obsesie. Au frica de a nu fi vorbiți, de a nu fi criticați frică de a nu fi în rând cu ceilalți, să nu cumva să piardă. Toate astea sunt niște chestii psihologice care vin ușor și instalează toate defectele noastre. A fi perfecționist în seamănă a-i stresa și a-i chinui pe cei din jurul tău într-un mare fel.

Sunt familii în care bărbații hotărăsc totul. Ei știu ce este cel mai bine cum trebuie să fie, unde ei iau decizii, ei țin banii, ei țin tot. Femeii doar i se spune ce trebuie să faci. E foarte greu de trăit, este ca o formă de teroare. Oamenii care sunt perfecționiști au tot felul de frustrări, rețineri și complexe. O astfel de persoană are complexul că nu este atât de frumoasă, că nu este atât de deșteptă. Asta în seamănă a fi nefericit în fiecare zi. Te scoli dimineața și începe nefericirea”, a spus Lidia Fecioru, în cadrul emisiunii „Adevăruri ascunse”.

Te-ar putea interesa și: Lidia Fecioru, despre suflete pereche și cum poate manipularea să distrugă o relație: „Iubirea nu ține decât doi-trei ani”

Ce ar trebui să facem

Pentru a combate efectele nocive ale perfecționismului, Lidia Fecioru recomandă adoptarea unei atitudini realiste, începând cu acceptarea ideii că „nimeni nu este perfect”. Dialogul interior și renunțarea la așteptări imposibil de atins sunt esențiale pentru a reduce presiunea asupra propriei persoane și a celor din jur. Perfecționismul nu afectează doar viața profesională, ci și pe cea personală, iar dacă tendința nu este gestionată corect, ea poate duce la izolare și la deteriorarea relațiilor.

„Pentru a scăpa de aceste reacții trebuie să începi să vorbești cu tine. Nu trebuie să-ți lipsească fraza «Nimeni nu-i perfect!». Trebuie să accepți asta și să ai un dialog cu tine. Perfecționismul poate afecta viața de cuplu, viața cu copiii.

Dacă tu ești așa ca mamă, vei transmite chestia asta copiilor. Și atunci, când sunt mai mulți perfecționiști într-o casă, e un dezastru. Trebuie să acceptăm că nu totul este așa cum vrem. Trebuie să ne lăsăm să greșim și să acceptăm acest lucru. Se strică toate relațiile. Cine este perfecționist acasă, este și la serviciu. Nu trebuie să așteptăm ca partenerul să fie ideal. Sunt multe femei care stau singure pentru că nu găsesc perfecțiunea întruchipată. Este și cazul bărbaților. Stau singuri și devin egoiști”, a mai precizat Lidia Fecioru, în cadrul emisiunii „Adevăruri ascunse”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate



Sursa foto: https://www.freepik.com/, @__natalisha__

Cinci zodii care vor obține câștiguri financiare în decembrie. Va fi o lună a prosperității

Captură video: Pro TV. Sursa foto: Mihai Trăistariu/Instagram

Karmen Simionescu s-a dat de gol și a spus asta despre Mihai Trăistariu, în direct la TV: „Sper să nu vadă vreodată, dar aia e, îmi asum”

Captură video: YouTube/Vocea României

Horia Brenciu a izbucnit în lacrimi la Vocea României. Vedeta nu s-a putut abține: „Când aud vocea ei, tresar. Brusc, toate amintirile se îngrămădesc în capul meu” / Video

Sursă foto: Instagram/Mario Fresh. Sursă foto: Instagram/Alexia Eram

Mario Fresh confirmă despărțirea de Alexia Eram, după opt ani de relație: „A fost o decizie dificilă”. În ce relații sunt acum cei doi

Monica Bârlădeanu, foto Instagram

Cât au costat rochiile de mireasă purtate de Monica Bârlădeanu la nunta de lux cu Valeriu Gheorghiță - Foto în articol

Captură video: YouTube/La Măruță. Alexia Eram și Mario Fresh/foto Instagram

Alexia Eram, poză cu un bărbat celebru, la Paris. Ce au comentat Andreea Esca și Inna - Foto

Captură video: YouTube/Vocea României

Oleg Spînu, finalist Românii au talent 2023, a întors toate scaunele la Vocea României. Irina Rimes: „Te vreau atât de mult, încât mi-am blocat doi colegi!” / Video

Sursă foto: Facebook/Daiana Prodan

Daiana, atac dur la adresa lui Radu Vâlcan. Imaginile care nu s-au văzut la TV: „Se lua de mine! Mă atacau foarte mult. Nu au dat chestiile astea la televizor” 

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

„Ai hărțuit-o, lovit-o, ți-ai bătut joc de ea”. Zanni îl face praf pe Jador, după ce a declarat că Oana Ciocan are o nouă relație: „Stătea cu ochii vineți de lacrimi legată de pat în casă”

Sursa foto Instagram Lora

Mari emoții pentru Lora şi Ionuţ Ghenu. Gestul făcut de artistă după căsătoria religioasă - Video

Cătălin Botezatu, sursa instagram

Cătălin Botezatu a rupt tăcerea! Câți copii are celebrul designer - Video

Captură video: YouTube/Vocea României

Jitaru Lavinia a făcut senzație pe scena de la Vocea României. Theo Rose s-a ridicat de pe scaun și și-a pus mâinile în cap / Video




pixel