Fără zahăr și fără îndulcitori. Iată 7 alternative naturale pentru a îndulci preparatele
Data publicării:
Reducerea consumului de zahăr este importantă, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la gustul dulce pe care îl iubim. Există câteva alternative naturale și mai sănătoase care ne pot ajuta să ne bucurăm de dulce fără a compromite sănătatea.

De multe ori, nu suntem conștienți de cantitatea de zaharuri pe care o consumăm în mod obișnuit și nu întotdeauna putem evita zahărul, deoarece face parte din compoziția alimentelor sau din ingredientele utilizate. Totuși, putem reduce consumul de zahăr adăugat, cel pe care de obicei îl punem în cafea sau produsele de patiserie făcute acasă.

Renunțarea completă la zahăr nu este întotdeauna o opțiune, mai ales pentru cei care sunt mai pofticioși. De aceea, este important să găsim alternative care să înlocuiască zahărul alb cu opțiuni mai sănătoase, naturale, care să ofere acel gust dulce dorit fără riscurile pentru sănătate asociate cu zahărul.

Beneficii ale reducerii zahărului în dietă

Când vorbim despre reducerea zahărului în dietă, ne referim de fapt la zaharurile adăugate, care fac ca aportul nostru de zahăr să fie mult mai mare decât ne-am imagina, deoarece multe alimente conțin zaharuri adăugate. În afara discuției rămân zaharurile naturale găsite în fructe și legume, care sunt benefice pentru sănătate. Reducerea consumului de zahăr poate diminua riscul de a dezvolta boli cronice precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. De asemenea, poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, la protejarea inimii, la îmbunătățirea sănătății dentare prin reducerea riscului de carii și la controlul greutății, evitând consumul excesiv de alimente și băuturi care furnizează calorii fără a adăuga valoare nutritivă.

Te-ar putea interesa și: Sucuri normale vs. zero zahăr: Ce alegem pentru sănătatea noastră

Alternative naturale pentru îndulcirea preparatelor

Reducerea consumului de zahăr nu înseamnă că trebuie să renunți la dulce; este doar necesar să găsești îndulcitori mai sănătoși.

Ștevia: Este unul dintre cei mai cunoscuți înlocuitori. Nu conține calorii și ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și al tensiunii arteriale.

Xilitol: Este un alcool de zahăr găsit în unele fructe și legume, folosit adesea în produsele fără zahăr. Deși are câteva calorii, mai puține decât zahărul, nu conține fructoză, are un indice glicemic scăzut și previne fluctuațiile glicemiei. În plus, ajută la absorbția calciului în organism.

Eritritol: Are un gust similar cu zahărul, dar cu mult mai puține calorii. Organismul nu poate absorbi eritritolul, astfel că majoritatea se elimină prin urină, fără a avea efectele dăunătoare ale zahărului.

Miere: Produsă de albine, mierea conține vitamine, antioxidanți și minerale în cantități mici. Poate ajuta la reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor, dar este tot zahăr și nu este complet inofensivă.

Sirop de arțar: Similar cu mierea, siropul de arțar poate schimba timpul de gătire și aspectul rețetelor. Este o opțiune frecventă în America de Nord, bogată în minerale și antioxidanți, cu un indice glicemic mai mic decât zahărul.

Panela: Este un îndulcitor nerafinat obținut din trestie de zahăr evaporată și solidificată. Este mai puțin procesată decât zahărul obișnuit și conservă mai multe substanțe nutritive, deși indicele glicemic este similar cu cel al zahărului procesat.

Piure de fructe: În multe rețete de patiserie, zahărul este înlocuit cu piure de mere, banane sau dovleac. Acest lucru adaugă dulceață și umiditate, dar poate modifica gustul și textura rețetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Sursă foto: Antena 1

Danny Boy și Mădălina de la Insula Iubirii s-au despărțit. Ispita a făcut anunțul

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”

 Mariana Cojocaru. Captură video: YouTube/ Playtech Stiri

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: Simona Gherghe, Instagram

Simona Gherghe nu s-a mai abținut. Adevăratul motiv pentru care a plecat de la Acces Direct. A recunoscut abia după 5 ani: „Am trecut prin niște perioade foarte grele”

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți

Oana Mizil și Marian Vanghelie, foto Instagram

Oana Niculescu Mizil, dezvăluiri despre relația cu Marian Vanghelie: „Nu a dat niciodată în mine”




pixel