Fasole cu ciolan afumat. Rețeta tradițională românească, de 1 Decembrie
Data actualizării:
Data publicării:
Fasolea cu ciolan este savurată de toți românii, pe 1 decembrie. 

Ziua Națională a României se sărbătorește în fiecare an pe 1 Decembrie, când toți patrioții vor să guste preparatele tradiționale ale țării noastre. Totuși, de-a lungul timpului, un fel de mâncare s-a făcut extrem de consacrat, rămânând, până astăzi, simbolul Zilei Naționale. Este vorba despre fasolea cu ciolan, care nu lipsește în această zi de pe masa niciunui român. În continuare, vă oferim o rețetă delicioasă, pe care trebuie neapărat să o încercați. 

Ingrediente: 

  • un ciolan afumat cu os de 1,5 kg sau 1-1,2 kg ciolan dezosat
  • 700 g fasole boabe uscată
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • o linguriță semințe de chimen sau o foaie de dafin
  • 50 ml ulei (2 - 3 linguri)
  • două cepe medii
  • 3-4 morcovi
  • o cutiuță pastă concentrată de roșii (sau 500 ml pasată, bulion sau roșii cubulețe în conservă)

1 Decembrie - Ziua Națională a României. Semnificațiile și istoria acestei zile

Mod de preparare:

Prima dată, se pune fasolea boabe la înmuiat, întrucât aceasta trebuie să stea în apă rece pentru mai multe ore. Ciolanul trebuie și el să fie pregătit atent. Acesta se pârlește de peri pe ambele părți, dacă este cazul. Apoi, se așează într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă. Se pune cratița pe foc și se lasă acolo timp de 2-3 ore, până când acesta fierbe. Dacă în acest proces, apa va scădea, aceasta va trebui să fie completată.

 Atenție, însă. Ciolanul nu trebuie să fie complet fiert, întrucât acesta va mai avea timp să se prepare și când va fierb împreună cu fasolea. 

După ce orele de fierbere s-au scurs, ciolanul se scoate într-un castron. Carnea va fi dezosată de pe os și tăită în cuburi sau fâșii, în funcție de preferințele fiecăruia. De asemenea, șoricul este și el introdus în mâncarea de fasole. 

 În acest timp, se pune și fasolea la fiert, care este mai întâi scursă de apa în care a stat la umflat. Aceasta se acoperă cu o altă apă rece și se pune pe aragaz. Aceasta trebuie să fiarbă la foc mediu, având nevoie de aproximativ o oră pentru a fi gata. 

De acum, se pregătesc și legumele. Se curăță și se taie în cubulețe ceapa. Morcovii îi tăiem rondele, după care le amestecăm și le punem la călit, în două linguri de ulei încins. Acestea se lasă pe foc aproximativ 5 minute, cu puțină sare. 

Într-un alt bol, se pune pasta de roșii, care se amestecă cu două polonice din supa în care a fiert ciolanul. Sosul obținut se toarnă peste legumele din tigaie, unde se adaugă și chimenul, boia dulce și se mai lasă la fiert încă câteva minute, pentru ca gustul să se pătrundă cum trebuie. 

Sosul cu legumele se toarnă peste fasole și se amestecă bine. După aceea, se adaugă și bucățile din ciolanul fiert de porc și se potrivește cu sare și cu piper.  Oala se mai lasă la fiert pentru încă aproximativ 30 de minute. Fasolea cu ciolan poate fi servită alături de mămăligă și murături. Poftă bună!

VEZI și: 1 Decembrie - Ziua Națională a României. Peste 1.500 de militari români şi circa 150 de militari străini - la parada de Ziua Naţională / Restricții de trafic în București

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: fasole cu ciolan  reteta traditionala  ziua nationala 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Silviu Prigoană, captură video Kanal D

Silviu Prigoană a fost condus pe ultimul drum într-o ceremonie restrânsă. Fiul cel mare al omului de afaceri a transmis un mesaj: „Conform cu dorința tatălui nostru”

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale




pixel