Fasole cu ciolan afumat. Rețeta tradițională românească, de 1 Decembrie
Data actualizării:
Data publicării:
Fasolea cu ciolan este savurată de toți românii, pe 1 decembrie. 

Ziua Națională a României se sărbătorește în fiecare an pe 1 Decembrie, când toți patrioții vor să guste preparatele tradiționale ale țării noastre. Totuși, de-a lungul timpului, un fel de mâncare s-a făcut extrem de consacrat, rămânând, până astăzi, simbolul Zilei Naționale. Este vorba despre fasolea cu ciolan, care nu lipsește în această zi de pe masa niciunui român. În continuare, vă oferim o rețetă delicioasă, pe care trebuie neapărat să o încercați. 

Ingrediente: 

  • un ciolan afumat cu os de 1,5 kg sau 1-1,2 kg ciolan dezosat
  • 700 g fasole boabe uscată
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • o linguriță semințe de chimen sau o foaie de dafin
  • 50 ml ulei (2 - 3 linguri)
  • două cepe medii
  • 3-4 morcovi
  • o cutiuță pastă concentrată de roșii (sau 500 ml pasată, bulion sau roșii cubulețe în conservă)

1 Decembrie - Ziua Națională a României. Semnificațiile și istoria acestei zile

Mod de preparare:

Prima dată, se pune fasolea boabe la înmuiat, întrucât aceasta trebuie să stea în apă rece pentru mai multe ore. Ciolanul trebuie și el să fie pregătit atent. Acesta se pârlește de peri pe ambele părți, dacă este cazul. Apoi, se așează într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă. Se pune cratița pe foc și se lasă acolo timp de 2-3 ore, până când acesta fierbe. Dacă în acest proces, apa va scădea, aceasta va trebui să fie completată.

 Atenție, însă. Ciolanul nu trebuie să fie complet fiert, întrucât acesta va mai avea timp să se prepare și când va fierb împreună cu fasolea. 

După ce orele de fierbere s-au scurs, ciolanul se scoate într-un castron. Carnea va fi dezosată de pe os și tăită în cuburi sau fâșii, în funcție de preferințele fiecăruia. De asemenea, șoricul este și el introdus în mâncarea de fasole. 

 În acest timp, se pune și fasolea la fiert, care este mai întâi scursă de apa în care a stat la umflat. Aceasta se acoperă cu o altă apă rece și se pune pe aragaz. Aceasta trebuie să fiarbă la foc mediu, având nevoie de aproximativ o oră pentru a fi gata. 

De acum, se pregătesc și legumele. Se curăță și se taie în cubulețe ceapa. Morcovii îi tăiem rondele, după care le amestecăm și le punem la călit, în două linguri de ulei încins. Acestea se lasă pe foc aproximativ 5 minute, cu puțină sare. 

Într-un alt bol, se pune pasta de roșii, care se amestecă cu două polonice din supa în care a fiert ciolanul. Sosul obținut se toarnă peste legumele din tigaie, unde se adaugă și chimenul, boia dulce și se mai lasă la fiert încă câteva minute, pentru ca gustul să se pătrundă cum trebuie. 

Sosul cu legumele se toarnă peste fasole și se amestecă bine. După aceea, se adaugă și bucățile din ciolanul fiert de porc și se potrivește cu sare și cu piper.  Oala se mai lasă la fiert pentru încă aproximativ 30 de minute. Fasolea cu ciolan poate fi servită alături de mămăligă și murături. Poftă bună!

VEZI și: 1 Decembrie - Ziua Națională a României. Peste 1.500 de militari români şi circa 150 de militari străini - la parada de Ziua Naţională / Restricții de trafic în București


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: fasole cu ciolan  reteta traditionala  ziua nationala 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”



pixel