Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
Gutuia este cunoscută pentru gustul său inconfundabil, o combinație perfectă între dulce și ușor amărui. Iubită pentru aroma sa, gutuia este folosită în multe preparate.
Bogată în vitamina C, fibre solubile (pectine) și conținut scăzut de fructoză și calorii, gutuia nu oferă doar gustul dulce-amărui caracteristic, ci aduce și numeroase beneficii pentru sănătate, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„«Galbenă gutuie, dulce-amăruie, lampă la fereastră, toată iarna noastră» Așa da, ca lumină la fereastră sau parfum pentru cameră, să tot folosești fructele! Nu sunt o fană a fructelor, nu pentru că n-ar fi bune, ci pentru că fac poftă de mâncare și îngrașă. Sigur, totul ține de cantitate, dar eu n-am reușit încă să mănânc cireșele sau boabele de strugure numărate, doar cât încap într-un pumn. Sigurul fruct în fața căruia lăcomia se recunoaște învinsă, este gutuia: pe ea nu o poți mânca nici repede, nici în cantitate mare, dacă nu vrei să sfârșești înecat!
Pe lângă lecția moderației și a mestecatului îndelungat, gutuia are multe beneficii: vitamina C cât să pună în umbră toate citricele, cu kiwi la un loc! Din cauza asta și se înnegrește imediat ce e tăiată, vitamina C care se oxidează la contactul cu aerul. Apoi gutuia are fibre solubile (pectine) din belșug, fibre ce se umflă și se transformă în gel la contactul cu apa. Nu întâmplător gutuia e folosită ca agent de gelifiere, dar are și avantajul că ține stomacul plin și alungă foamea. Nu în ultimul rând gutuia are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic, adică e prietena siluetei și a celor cu diabet”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Sursă foto: Freepik
De asemenea, medicul nutriționist amintește că gutuia este folosită în diverse preparate culinare, inclusiv în gemuri, dulcețuri sau pelte, subliniind astfel versatilitatea acestui fruct.
Mihaela Bilic recomandă combinația de gem de gutui cu bucățele de telemea sărată. Astfel, nutriționista subliniază nu doar gustul delicios al gutuii, ci și versatilitatea ei în bucătărie, aducând beneficii atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate.
„Noi mâncăm gutuia ca atare, însă în alte țări nu se consumă crudă, proaspătă, ci doar gătită, făcută dulceață, gem, peltea…Să nu uitați de ea, e un desert dietetic de sezon. Iar dacă aveți în cămară gem de gutui, vă fac o recomandare: merge de minune cu câteva bucățele de telemea sărată, combinația dulce-sărat e cu adevărat delicioasă”, a mai transmis Mihaela Bilic.
Sursă foto: Facebook/Mihaela Bilic
„Ciuperca, o legumă cu gust de pui. Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare- de la paste și orez, până la salate și sosuri. Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. Deși varietatea “champignon de Paris” este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!Ce trebuie să știm despre ciuperci? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite.
Sfat practic: curățați ciupercile cu un burete sau o perie și spălați-le rapid sub jet de apă. Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor. Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate.Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului, sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica!”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina personală de Facebook.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că există foarte multe rețete de post care conțin ciuperci.
„Există 1001 feluri de mâncare care conțin ciuperci, am să enumăr doar câteva dintre ele, că să vă fac poftă și să vă apucați de gătit:-Ciuperci umplute cu cașcaval, brânză de burduf, ficăței sau ierburi aromate și usturoi-Supă cremă de ciuperci cu crutoane rumenite, trase în unt-Rizotto sau paste/ rigatoni cu ciuperci smântână și parmezan -Ouă ochiuri cu costiță afumată/ cârnați și ciuperci -Tocăniță de ciuperci cu mărar și mămăligă -Tartă/ pizza cu ciuperci, bacon și ardei gras -Ciuperci la tigaie ca și garnitură pentru carne, pește sau pui -Ciuperci tempura rumenite în crustă crocantă…în loc de șnițelȘi pentru că o imagine face cât 1000 de cuvinte, vă ilustrez câteva idei ispititoare”, a mai spus medicul nutriționist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Mi-Th Influencer, emisiunea...
Anca Hâncu, doctor în...