Hernia de disc, o afecțiune tot mai întâlnită în rândul tinerilor. Dr. Tarek Nazer îți spune ce trebuie să faci ca să scapi de operație
Data actualizării:
Data publicării:
Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, a explicat, pentru cititorii Spectacola, care sunt cauzele herniei de disc, dar și care sunt cele mai bune metode de tratament. 

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale din ce în ce mai întâlnită în rândul tinerilor. Aceasta afecțiune este cauză a poziției incorecte la masa de lucru, a orelor petrecute în șezut în fața calculatorului, a activității sportive incorect efectuate sau chiar și a kilogramelor în plus, o altă problemă serioasă a omului modern.

„Hernia de disc este o afecțiune care apare atunci când unul dintre discurile coloanei vertebrale se deplasează. Mai exact, discurile intervertebrale sunt niște cartilaje localizate între vertebre. Aceste discuri au rolul de a asigura stabilitatea coloanei vertebrale, de a permite mișcarea vertebrelor şi de a funcționa ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură. Un disc intervertebral are două componente. Este vorba despre inelul fibros și nucleul pulpos. Hernia apare în momentul în care inelul fibros se rupe, iar nucleul pulpos începe să se deplaseze prin acea fisură. În cele mai multe cazuri, nucleul ajunge să preseze un nerv din zona coloanei vertebrale, ceea ce provoacă durerile specifice herniei.", explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Prima și cea mai importantă atenționare atunci când vine vorba despre instalarea unei hernii de disc este momentul în care apare durerea. Aceasta trebuie musai să ne trimită în cabinetul medicului specialist pentru că, așa cum foarte plastic o spun ei, cu hernia de disc nu e de joacă. Tratată necorespunzător, hernia de disc poate genera un tablou clinic de complicații care, mai devreme sau mai târziu, va afecta serios viața pacientului care, într-un stadiu avansat, poate să rămână cu invaliditatate.

Cum se tratează hernia de disc

În hernia de disc, primul pe lista principalelor obiective terapeutice pe care trebuie să îl ai în vedere este scăderea presiunii de la nivelul discului herniat, împreună cu diminuarea presiunii pe rădăcinile nervului sciatic. Kinetoterapia înglobează exerciții care au rolul de a tonifia musculatura spatelui, pentru a obține o poziție corectă a coloanei, dar și de a calma durerile și a stabiliza coloana vertebrală pe termen lung, tratând efectiv afecțiunea.

„Cele mai bune rezultate atunci când vorbim despre tratamentul în cazul herniei de disc, mai ales în cazul tinerilor, este un protocol de recuperare compus din ședințe de kinetoterapie și fizioterapie. Putem vorbi despre fiziokinetoterapie specială pentru coloana vertebrală, care include tracțiunii și întărirea musculaturii paravertebrale, sau în cazurile în care avem o deplasare mai mare asociată cu semne neurologice atunci discutăm deja de tratamente chirurgicale. Pacienţii operaţi trebuie să urmeze o lungă perioadă de recuperare, ei având restricţii la activităţile sportive pentru timp îndelungat, însă aceasta este cu totul și cu totul altă discuție.", explică în continuare specialistul.

Tratamentul fizioterapeutic, pe de altă parte, în hernia de disc este benefic în calmarea durerilor și presupune proceduri de electroterapie, hidroterapie, balneoterapie. Principalele efecte ale acestei forme de tratament sunt cele antiinflamatorii, decontracturante (cu efect de relaxare musculară) și hiperemiante (de creștere a circulației sanguine locale).
Pentru că există o mulțime de forme de electroterapie în tratarea herniei de disc: curenți interferențiali, curent galvanic etc, tratamentul poate fi scurtat prin îmbinarea procedurilor.

„Nu în ultimul rând, aș vrea să precizez că, în completarea tuturor acestor proceduri despre care am discutat mai devreme, masajul poate fi un adjuvant serios în tratamentul pentru hernia de disc. Masajul relaxează musculatura și stimulează secreția de lichid sinovial intraarticular, lichid prin intermediul căruia se hrănesc structurile moi din interiorul articulațiilor, inclusiv discul intravertebral. Astfel, masajul calmează durerea și îmbunătățește circulația sangvină locală. Masajul este o procedură foarte apreciată de către pacienții cu hernie de disc datorită efectului analgezic puternic și rapid.”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului:   fizio  hernie disc  kineto  Tarek Nazer  tratament 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel