Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale din ce în ce mai întâlnită în rândul tinerilor. Aceasta afecțiune este cauză a poziției incorecte la masa de lucru, a orelor petrecute în șezut în fața calculatorului, a activității sportive incorect efectuate sau chiar și a kilogramelor în plus, o altă problemă serioasă a omului modern.
„Hernia de disc este o afecțiune care apare atunci când unul dintre discurile coloanei vertebrale se deplasează. Mai exact, discurile intervertebrale sunt niște cartilaje localizate între vertebre. Aceste discuri au rolul de a asigura stabilitatea coloanei vertebrale, de a permite mișcarea vertebrelor şi de a funcționa ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură. Un disc intervertebral are două componente. Este vorba despre inelul fibros și nucleul pulpos. Hernia apare în momentul în care inelul fibros se rupe, iar nucleul pulpos începe să se deplaseze prin acea fisură. În cele mai multe cazuri, nucleul ajunge să preseze un nerv din zona coloanei vertebrale, ceea ce provoacă durerile specifice herniei.", explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Prima și cea mai importantă atenționare atunci când vine vorba despre instalarea unei hernii de disc este momentul în care apare durerea. Aceasta trebuie musai să ne trimită în cabinetul medicului specialist pentru că, așa cum foarte plastic o spun ei, cu hernia de disc nu e de joacă. Tratată necorespunzător, hernia de disc poate genera un tablou clinic de complicații care, mai devreme sau mai târziu, va afecta serios viața pacientului care, într-un stadiu avansat, poate să rămână cu invaliditatate.
În hernia de disc, primul pe lista principalelor obiective terapeutice pe care trebuie să îl ai în vedere este scăderea presiunii de la nivelul discului herniat, împreună cu diminuarea presiunii pe rădăcinile nervului sciatic. Kinetoterapia înglobează exerciții care au rolul de a tonifia musculatura spatelui, pentru a obține o poziție corectă a coloanei, dar și de a calma durerile și a stabiliza coloana vertebrală pe termen lung, tratând efectiv afecțiunea.
„Cele mai bune rezultate atunci când vorbim despre tratamentul în cazul herniei de disc, mai ales în cazul tinerilor, este un protocol de recuperare compus din ședințe de kinetoterapie și fizioterapie. Putem vorbi despre fiziokinetoterapie specială pentru coloana vertebrală, care include tracțiunii și întărirea musculaturii paravertebrale, sau în cazurile în care avem o deplasare mai mare asociată cu semne neurologice atunci discutăm deja de tratamente chirurgicale. Pacienţii operaţi trebuie să urmeze o lungă perioadă de recuperare, ei având restricţii la activităţile sportive pentru timp îndelungat, însă aceasta este cu totul și cu totul altă discuție.", explică în continuare specialistul.
Tratamentul fizioterapeutic, pe de altă parte, în hernia de disc este benefic în calmarea durerilor și presupune proceduri de electroterapie, hidroterapie, balneoterapie. Principalele efecte ale acestei forme de tratament sunt cele antiinflamatorii, decontracturante (cu efect de relaxare musculară) și hiperemiante (de creștere a circulației sanguine locale).
Pentru că există o mulțime de forme de electroterapie în tratarea herniei de disc: curenți interferențiali, curent galvanic etc, tratamentul poate fi scurtat prin îmbinarea procedurilor.
„Nu în ultimul rând, aș vrea să precizez că, în completarea tuturor acestor proceduri despre care am discutat mai devreme, masajul poate fi un adjuvant serios în tratamentul pentru hernia de disc. Masajul relaxează musculatura și stimulează secreția de lichid sinovial intraarticular, lichid prin intermediul căruia se hrănesc structurile moi din interiorul articulațiilor, inclusiv discul intravertebral. Astfel, masajul calmează durerea și îmbunătățește circulația sangvină locală. Masajul este o procedură foarte apreciată de către pacienții cu hernie de disc datorită efectului analgezic puternic și rapid.”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: fizio hernie disc kineto Tarek Nazer tratament
Iată ce-ți rezervă astrele...
Anca Hâncu, doctor în...