Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Specialiștii în nutriție au dezvăluit ce este HMF, substanța prezentă în toate alimentele, inclusiv în produsele gătite în casă.
Este vorba despre glucide, adică zahărul tratat termic, prin încălzire, care descarcă așa numitul HMF.
Un compus organic cunoscut sub numele de 5-hidroximetilfurfural, adică HMF, se formează din zaharurile din miere și din diverse alimente procesate în medii acide, atunci când acestea sunt încălzite.
În plus față de procesare, condițiile de depozitare afectează formarea HMF, iar HMF a devenit un indicator adecvat al calității mierii.
HMF este ușor de absorbit din alimente prin tractul gastrointestinal și, după ce este metabolizat în diferiți derivați, este excretat prin urină. Pe lângă faptul că exercită efecte dăunătoare (mutagene, genotoxice, organotoxice și inhibitoare de enzime), HMF, care este transformat într-un compus genotoxic neexcretabil, numit 5-sulfoximetilfurfural, ce este benefic pentru sănătatea umană, oferind efecte antioxidative, antialergice, antiinflamatorii, antihipoxice, antihrănire și antihiperuricemice.
Prin urmare, HMF este un contaminant neoformator care atrage o mare atenție din partea oamenilor de știință, potrivit NCBI.
Mierea este un produs natural dulce produs de albinele care adună nectarul din flori înainte de a-l transforma în hrană nutritivă. Mierea este compusă în principal din apă (15-20%) și două zaharuri (dextroză și levuloză), cu prezența unor cantități mici de cel puțin alte 22 de zaharuri mai complexe (80-85%, greutate/greutate). De asemenea, s-a raportat că mierea conține un amestec complex de compuși azotați, lactone, proteine, inhibine bogate în antibiotice, enzime, antioxidanți fenolici, compuși aromatici, aminoacizi și acizi organici, acid gluconic, acizi fenolici, flavonoide, minerale, vitamine, 5-hidroximetilfurfural (HMF) și alte substanțe fitochimice. Compoziția mierii variază în funcție de sursele sale florale, geografice și entomologice.
În plus, caracteristicile externe, cum ar fi factorii sezonieri și de mediu, prelucrarea mierii, precum și timpul și condițiile de depozitare au efecte cruciale asupra compoziției mierii.
Mierea este considerată atât nutritivă, cât și medicinală, deși prezența anumitor constituenți, de exemplu, a metalelor grele (chiar și în cantități infime), a unor alcaloizi, precum și a HMF și a derivaților săi poate contribui la toxicitatea mierii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: gratar mancare gatita miere substante toxice