Impactul consumului excesiv de sare asupra rinichilor
Data actualizării:
Data publicării:
Excesul de sare în dietă crește riscul anumitor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială sau boala renală cronică, precum și apariția calculilor renali.

În Spania, fiecare persoană consumă în medie 9,8 grame de sare pe zi. Aceasta reprezintă aproape dublul cantității recomandate de OMS, care este de cinci grame pe zi. Această realitate este deosebit de îngrijorătoare dacă luăm în considerare că consumul excesiv de sare este asociat cu boli grave precum hipertensiunea arterială sau probleme renale precum boala renală cronică.

De ce excesul de sare afectează rinichii

Există numeroase dovezi cu privire la influența consumului excesiv de sodiu (unul dintre principalii compuși ai sării de masă) asupra diverselor probleme renale, așa cum ilustrează Fundația Națională a Rinichilor din Statele Unite.

Grupul de experți britanici Action on Salt, cu sediul la Universitatea Queen Mary din Londra, explică acest efect dăunător prin funcția pe care o îndeplinesc mineralele precum sodiul și potasiul în eliminarea excesului de apă din fluxul sanguin. Pentru filtrarea corectă a sângelui, este necesar să existe un echilibru adecvat de sodiu și potasiu în corp, astfel încât apa să fie transferată din fluxul sanguin într-un canal care o colectează în rinichi. Atunci când acest echilibru este perturbat, de exemplu, printr-o dietă bogată în sare, funcția renală scade; în același timp, acumularea de apă în vasele de sânge ale rinichilor crește tensiunea sanguină și acest lucru poate deteriora țesuturile, ducând la boli de rinichi, scrie 20minutos.es.

Te-ar putea interesa și: Efectele neașteptate ale consumului de apă cu sare în fiecare dimineață. Medicul Mihail Pautov: „Te ajută să scapi de aceste simptome”

Risc crescut de pietre la rinichi

Pe de altă parte, există dovezi care indică faptul că aportul excesiv de sare este legat de alți parametri care prezic o scădere a funcționării corecte a rinichilor, cum ar fi nivelurile ridicate de proteine în urină (proteinurie).

De asemenea, dietele bogate în sare sunt legate de apariția pietrelor la rinichi, deoarece excesul de sodiu crește cantitatea de calciu eliminată cu urină. Trebuie remarcat faptul că riscurile s-au dovedit a fi mai mari pentru anumite persoane, cum ar fi cei din Asia de Sud, infecții renale persistente, boala Crohn sau diabet.

Te-ar putea interesa și: Adevărul despre banane. Ce efect au asupra rinichilor

Opțiuni de înlocuire a sării în alimente

Dacă adăugăm aceste efecte negative la cele pe care excesul de sodiu în dietă le poate avea asupra riscului de a dezvolta probleme cardiace precum hipertensiunea arterială, este ușor de înțeles de ce recomandările tind să pună accentul pe reducerea consumului de sodiu.

Pentru asta, există opțiuni precum înlocuitorii de sare, care adesea conțin o concentrație mai mică de sodiu și, în schimb, o cantitate mai mare de potasiu. De asemenea, se pot folosi diverse condimente, precum ardeiul, pudra de usturoi sau pudra de ceapa.

Majoritatea oamenilor pot beneficia de reducerea sodiului pe care îl includ în dieta lor. În special, ar trebui să luăm în considerare efectuarea acestei schimbări dacă suferim de probleme metabolice sau cardiovasculare, deoarece este modul în care ne putem reduce și mai mult riscul de a suferi complicații grave.

Te-ar putea interesa și: Efectul pe care îl are cafeaua asupra rinichilor. Ce au descoperit cercetătorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel