Impactul pe care îl are scăderea în greutate asupra organismului. Mihaela Bilic: „În acest caz avem un semn de alarmă”
Data actualizării:
Data publicării:
Scăderea în greutate are un impact semnificativ asupra sănătății generale a organismului. Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra acestui proces.

Scăderea în greutate are un impact semnificativ asupra sănătății generale a organismului, nu doar asupra aspectului fizic. Medicii nutriționiști subliniază că, deși mulți cred că slăbirea este motivată în principal de dorința de a avea o siluetă mai atrăgătoare, beneficiile asupra sănătății sunt deosebit de importante. 

Impactul pe care îl are scăderea în greutate asupra organismului

Potrivit Mihaelei Bilic, un procentaj de 10% din greutatea corporală pierdută poate duce la o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate, inclusiv întinerirea organismului. În ultima vreme, numărul persoanelor supraponderale a crescut, iar acestea dezvoltă adesea prediabet, o afecțiune care, până acum, era mai puțin frecvent întâlnită. 

„Toată lumea are impresia că slăbim ca să arătăm mai bine ca siluetă, însă sănătatea noastră primește niște beneficii de nebănuit. 10% din greutate dacă pierdem, tot organismul întinerește, se însănătoșește, analizele se îmbunătățesc, deci este incredibil ce rezultat benefic are corpul nostru dacă mai pierde din celulele de grăsime. Din ce în ce mai multe persoane care sunt supraponderale și au grăsime la nivelul abdomenului încep să dezvolte prediabet, afecțiune pe care până acum nu prea o întâlneam.

Fie aveai diabetul din naștere, fie cel de 50+ care apărea mai mult la bărbații cu stres. În schimb, la femei nu aveam atât de mult prediabet pentru că femeile nu prea făceau diabet. Acum, din cauza acestor kilograme în plus, mai ales la nivelul abdomenului, organismul tău s-ar putea să fie afectat. Grăsimea e păcătoasă, pentru că ea este rezistentă la insulină. Insulina e hormonul care ne ține glicemia în control, iar grăsimea de pe abdomen nu lasă insulina să-și facă treaba”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

„Ne punem un centimetru în jurul taliei și vedem dacă la bărbați depășește 100 cm și la femei 80 cm. În acest caz avem un semn de alarmă”

Persoanele care au circumferința taliei de peste 100 cm la bărbați și 80 cm la femei ar trebui să fie alarmate. Analizele medicale pot indica, de asemenea, probleme de sănătate, cum ar fi o glicemie peste 100 mg/dl sau modificări ale colesterolului și trigliceridelor, semne că ficatul suferă din cauza acumulării de grăsime.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic afirmă că, deși grăsimea abdominală nu este mortală, aceasta afectează sănătatea organelor interne. Odată ce persoanele încep să slăbească, rezultatele sunt adesea spectaculoase, iar organismul se reface, evidențiind efectele benefice ale unei alimentații sănătoase.

„Ne punem un centimetru în jurul taliei și vedem dacă la bărbați depășește 100 cm și la femei 80 cm. În acest caz avem un semn de alarmă. Apoi mai vin analizele modificate, adică o glicemie peste 100, care ai impresia că nu e mare lucru dimineața, pe nemâncate. Apoi se mai modifică un pic și colesterolul sau trigliceridele, care înseamnă deja că ficatul suferă și, în momentul în care avem grăsime în plus, se infiltrează cu grăsime și nu mai are capacitatea, culmea, să scoată colesterolul din sânge.

Deci este grăsimea urâtă din punct de vedere medical. Nu ne omoară, nu ne dă un diagnostic de boală, însă ne afectează toate organele interne într-un mod nedorit și, culmea, e reversibil. În momentul în care avem toate aceste semnale de alarmă medicale, dacă ne apucăm și slăbim, lucrurile sunt spectaculoase. Organismul se reface extraordinar. Stilul de viață sănătos își pune amprenta într-un mod extrem de eficient și organismul nostru, dacă ar avea voce, ne-ar mulțumi pentru că vedem rezultatele analizelor, nu știu, la trei luni, la șase luni distanță, un tablou surprinzător de bine îmbunătățit doar pentru simplul fapt că am slăbit”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„N-avem cum să greșim când suntem prea slabi. Organismul nostru funcționează mai ușor, îmbătrânește mai greu, iar speranța de viață este mai mare”

Pentru cei cu glicemia la limite, este recomandată analiza hemoglobinei glicozilate, care oferă o imagine de ansamblu a echilibrului glicemiei pe termen lung. În concluzie, menținerea unei greutăți sănătoase nu doar că îmbunătățește aspectul fizic, dar contribuie și la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

„Iar din punct de vedere al riscului, recomand tuturor celor care au glicemia la limite să-și facă o analiză simplă, care se numește hemoglobină glicozilată și care ne arată un echilibru al glicemiei pe o perioadă lungă. Sezonul fructelor poate și el să fie o provocare. Prea multă fructoză este materie primă pentru fermentație și pentru alcool. Grăsimile se acumulează din nou în ficat și el se face steatozic. Și apoi dacă ficatul nu mai merge, iar se strică tot.

Organismul nostru funcționează ca o mașinărie mai complexă, iar noi vrem să ne satisfacem toate poftele. Când nu mâncăm zahăr, zicem că ne scade glicemia. Corpul cere, astfel că mâncăm prea multe fructe și stricăm ficatul. Deci nimic nu e bun când e prea mult. A fi mai slab, chiar și mai slab decât normal, culmea, nu aduce niciun risc de boală, asta trebuie să reținem, n-avem cum să greșim când suntem prea slabi. Organismul nostru funcționează mai ușor, îmbătrânește mai greu, iar speranța de viață este mai mare”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate

Jupiter Retrograd 2024: Care sunt cele mai afectate zodii

Jupiter retrograd a început pe 9 octombrie și se...



Sursă foto: Instagram/Mario Fresh. Sursă foto: Instagram/Alexia Eram

Mario Fresh confirmă despărțirea de Alexia Eram, după opt ani de relație: „A fost o decizie dificilă”. În ce relații sunt acum cei doi

Captură video: YouTube/La Măruță. Alexia Eram și Mario Fresh/foto Instagram

Alexia Eram, poză cu un bărbat celebru, la Paris. Ce au comentat Andreea Esca și Inna - Foto

Captură video: YouTube/Cancan

Ce relație are, de fapt, Lora cu socrii ei. Artista a spus-o chiar în ziua nunții: „Nu se opresc niciodată”

Monica Bârlădeanu, foto Instagram

Cât au costat rochiile de mireasă purtate de Monica Bârlădeanu la nunta de lux cu Valeriu Gheorghiță - Foto în articol

Sursă foto: Captură foto Instagram Gina și Oana Matache

Gina Matache, mărturisiri emoționante despre divorțul fiice sale, Oana: „Nu mă așteptam. Am învățat să nu mă mai bag”

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Pepe și Raluca Pastramă s-au întâlnit în sala de judecată. Ce acuzații i-a adus fosta soție

Sursă foto: Captură foto Instagram Mario Fresh

Cu cine a plecat Mario Fresh în vacanță, după despărțirea de Alexia Eram. Artistul se distrează în Dubai

Sursă foto: Instagram/ Oana Roman, Marius Elisei

Alocația fiicei Oanei Roman, virată într-un cont deschis de Marius Elisei. Vedeta nu are acces la bani: „Aștept să văd...”

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Mama lui Jador nu s-a abținut! Cum a reacționat după ce a văzut imaginile cu Oana Ciocan la restaurant cu un alt bărbat / Foto

Captură video: YouTube/JORGE OFFICIAL. Captură video: YouTube/Jador

Cine este, de fapt, bărbatul cu care s-a văzut Oana Ciocan la restaurant. Jador îl cunoștea de mulți ani: „Fix la cine nu te aștepți. Am zis că îl omor”

Captură video: TikTok/Jador

Jador și Oana Ciocan se căsătoresc! Când va avea loc marele eveniment și cine sunt nașii: „Mă însor cu ea! Am știut din prima zi că o să fie nevasta mea” / Video

Sursa foto Instagram Lora

Mari emoții pentru Lora şi Ionuţ Ghenu. Gestul făcut de artistă după căsătoria religioasă - Video




pixel