Ce face Cristina Joia când nu schimbă destine la Visuri la cheie? Detalii surprinzătoare despre viața ei de zi cu zi: „Cred că pur și simplu mă face fericită”
Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, doctorul Marius Sava a dezvăluit în cât timp recuperăm o oră de somn pierdută, dar și ce se întâmplă dacă nu ne odihnim suficient. Specialistul a precizat că nu putem recupera somnul pierdut în timpul săptămânii într-un weekend în care dormim mai mult deoarece o oră de somn pierdută se recuperează în patru nopți. De asemenea, acesta a mai spus că somnul este cel mai important comportament natural al omului, fiind vital pentru sănătatea noastră fizică și psihică.
„Se recuperează somnul pierdut în timpul săptămânii într-un weekend în care dormi mai mult? Nu. Există, din păcate, un concept care se numește datorie la somn. De exemplu, o oră pierdută într-o noapte, se recuperează în patru nopți. Acum, fă o socoteală. Ai o noapte pierdută. În câte alte zile o să recuperezi acea noapte? Chiar dacă nu credeți, somnul este cel mai important comportament natural al omului. Încercați să dormiți în fiecare noapte între șapte și 10 ore ca să fiți sănătoși. Recunoașteți puterea și importanța somnului și încercați să dormiți orele acelea”, a explicat Doctor Marius Sava, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Te-ar putea interesa și: Cristina Rotaru, mesaj tranșant pentru cei care o critică. Ce i-a transmis fosta concurentă de la Insula Iubirii ispitei Diandra: „Degeaba ne dăm astăzi ceea ce nu suntem”
De asemenea, doctorul Marius Sava a vorbit și despre hipersomnie, adică prea mult somn în timpul zilei. Deși este recomandat să dormim între șapte și zece ore pe noapte, dacă depășim acest prag, pot exista anumite probleme de care nu suntem încă conștienți. Hipersomnia este cel mai adesea cauzată de sindromul de apnee în somn.
În ciuda faptului dormim suficient, nu ne odihnim cum trebuie, iar ziua adăugăm câteva ore de somn în plus, ajungând astfel la peste zece ore. În plus, depresia și anxietatea pot fi și ele cauze ale hipersomniei. Dacă ne aflăm în situația în care dormim mai mult de zece ore, ar trebui să consultăm un medic care să ne îndrume și să găsim soluția pentru problema care cauzează această afecțiune.
„Știi că trebuie să dormi între șapte și zece ore pe noapte. Dar ce facem cu cei care dorm mai mult? Sunt ei mai sănătoși? Nu. Hipersomnia este un simptom al unei boli. Cea mai întâlnită boală care dă hipersomnia, adică prea mult somn în timpul zilei, este sindromul de apnee în somn. Noaptea nu te odihnești cum trebuie, dar tu crezi că dormi și a doua zi mai dormi trei, patru ore. Și în total ajungi la zece, 12 ore în fiecare zi.
Nu este normal Apoi, depresia, anxietatea, pot să dea hipersomnie și mai există și sindromul hipersomniei. Pur și simplu îți place așa de mult să dormi încât dormi în fiecare zi mai mult decât trebuie. Nu este normal, dacă dormi mai mult de zece ore, trebuie să mergi la medicul de familie și el o să te îndrume unde să mergi mai departe”, a mai spus doctorul Marius Sava.
@dr.savamarius Dacă dormi mult înseamnă că ești sănătos?
♬ sunet original - Dr. Marius Sava
@dr.savamarius Poti sa recuperezi somnul pierdut în timpul săptămânii, în weekend? Nu! #somn #odihna #sanatate #drsava ♬ sunet original - Dr. Marius Sava
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Anca Hâncu, doctor în...