Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
"În ambele situaţii, şi în cazul AVC-ului hemoragic şi în cazul celui ischemic, intervenţia trebuie să fie de multe ori rapidă şi de multe ori invazivă. Este necesar ca unitatea sanitară unde ajunge un asemenea pacient să dispună de nişte facilităţi speciale", a precizat medicul.
Vorbind despre motivul pentru care se produce un accident vascular cerebral ischemic, dr Pandrea a spus că acesta apare pentru că "din diverse motive, are loc obstrucţia vasului care irigă un anumit teritoriu cerebral. Şi simptomele sunt legate de teritorializarea obstrucţiei respective".
"Adică îşi pierde funcţia unui membru?", a întrebat Val Vâlcu.
"Exact, îşi poate pierde funcţia unui membru sau a ambelor membre. De obicei e pe o parte, că e stânga sau dreapta. De obicei, în cazurile astea de AVC ischemic, se afectează zona cerebrală opusă de membrele respective. Dar poate fi vorba şi despre imposibilitatea de a mai comunica, care se numeşte afazie şi e de mai multe tipuri, pot fi şi tulburări de vedere, fie vederea înceţoşată, fie vederea nu mai e panoramică.
De asemenea, dat fiind faptul că o mulţime de analizori au zonele de referinţă în teritoriul cerebral, dacă zona e afectată, unul sau mai multe dintre aceste simţuri pot fi afectate. Pacientul poate să nu mai audă bine. Există şi tulburări ale simţului gustului, mirosului, etc. Toate aceste simţuri au centri în substanţa cerebrală", a mai arătat medicul.
"Dacă ne gândim la o actriţă celebră, la Stela Popescu, ea a avut aceste semne, pe care lumea nu le-a observat. A avut dificultăţi de exprimare, a pierdut coerenţa discursului...", a indicat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: avc cristian pandrea stela popescu val valcu
Anca Hâncu, doctor în...