Ipohondrii, bolnavii închipuiți. Cum știi dacă ești un ipohondru. Leca: Se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice. Își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil
Ipohondrii sunt bolnavii care nu au niciun diagnostic și sunt bolnavi doar în mintea lor.

Ipohondrii sunt o categorie de pacienți care sunt preocupați de starea lor de sănătate. Văd boli acolo unde nu există și caută cu disperare confirmarea unei boli de care nu suferă de fapt.

Ce este ipohondria, boală psihică fără nicio afecțiune medicală

Ipohondria, sau hipocondriazia, este o afecțiune extremă, preocupată de îngrijorarea de a avea o boală medicală sau de a dezvolta o boală. Pacienții se confruntă nu numai cu preocupări somatice dureroase (plângeri corporale) care sunt inexplicabile din punct de vedere medical, ci și cu gânduri, sentimente și comportamente anormale.

De exemplu, pacienții au de obicei convingeri persistente despre gravitatea senzațiilor corporale normale și petrec cantități excesive de timp urmărind un diagnostic al preocupărilor lor fizice.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, ce înseamnă ipohondria și cum reacționează o astfel de persoană, pentru că suferința ipohondrilor este reală.

 

”Nu prea ne dăm seama că suntem ipohondri. Poate suntem cumva diagnosticați de către un psiholog clinician, dar e foarte greu să acceptăm.

Un ipohondru nu va accepta niciodată că este ipohondru, fiindcă el se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice și își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil. De la tot ceea ce înseamnă atacurile de panică pe care el le vede ca fiind infarcturi fabuloase până la montarea de stenturi când nu are nevoie, până la excludere de grăsimi de pe corp sub formă de operații, până la schimbarea cristalinului chiar dacă nu are nevoie.

Mersul la psiholog pentru un ipohondru este inutil. Nu are nevoie de un psiholog. El are nevoie de un psihoterapeut, și, în cel mai bun caz are nevoie de un psihiatru pe care să îl accepte, să nu îl eticheteze, să nu îl lezeze emoțional ipohondrul pe psihiatru”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Cite;te continuarea pe DC MEDICAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Romina Băluță | Dată: 24 sep 2022, 21:07

Foto Freepik

Horoscop CHINEZESC 2023. Anul Iepurelui de Apă. Previziuni pentru toate zodiile

Mihaela Bilic, foto Arhiva Personală

Ce mănâncă Mihaela Bilic de Crăciun. Trucurile celebrului nutriționist: „Răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura”

Sfantul Andrei, foto creștinortodox.ro

Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pe 30 noiembrie 2022

Sursa foto: Gina Pistol, Instagram

„Minte că are un copil cu Smiley”. Acuzațiile șocante primite de Gina Pistol. Cum a reacționat prezentatoarea

Lidia Fecioru, captură video Youtube/ Ilinca Vandici

Ceaiul care te ajută să nu mai mergi des la toaletă. Lidia Fecioru: "Rezultatele se văd după două luni"

Andreea Bălan, Dana Budeanu/ captură video Youtube, Instagram

Dana Budeanu o face praf pe Andreea Bălan: „Copiii vor cere despăgubiri la 18 ani” / VIDEO

Florin Piersic Jr./ Florin Piersic. Foto Instagram

Florin Piersic și fiul său nu mai „comunică”. Gestul care a dus la ruptura dintre cei doi: „El a venit și a făcut cumva bășcălie. M-a șocat gestul”

Sursa foto: Andreea Esca, Instagram

Andreea Esca, îndrăgostită de fiul unui actor celebru: „Primul iubit nu se uită niciodată. M-a iubit ani la rând”

Cristina Demetrescu, captură Video PRO TV

Horoscop DECEMBRIE 2022. Cristina Demetrescu: „Este momentul adevărului”. Zodiile norocoase ale lunii

Carmen Harra, Foto Facebook

Carmen Harra, avertisment pentru 2023: „Ăștia sunt anii fatidici. Biblia mereu vorbește de perioada aceea de 7 ani în care oamenii suferă de boli, de sărăcie, de foamete”

Dan Negru și Fuego, Kanal D

Dan Negru, motivul pentru care Fuego îl sună mereu. Prezentatorul TV l-a dat de gol: „N-am prea zis-o, dar o zic acum, la televizor!”

Sursa foto: Andreea Bălan, Instagram

Andreea Bălan a îmbrăcat rochia de mireasă: „Sunt o mireasă frumoasă. Mie îmi place să iubesc”