Îți cade părul? Ce șampoane trebuie să folosești. Atenție: Nu este o boală de neglijat. Dr Dima Monica vine cu sfaturi
Data publicării:
Alopecia este o afecțiune cutanată caracterizată prin absența firelor de păr, fie numai la nivelul pielii capului, fie pe întreaga suprafață cutanată.     

Printre semnele și simptomele pierderii părului se numără:

 

- Căderea părului în smocuri după pieptănat, la spălat sau când este tras ușor (peste 150 fire de păr pe zi). În acest caz discutăm despre effluvium telogen. 

 

Effluvium telogen este forma de alopecie rezultată prin căderea difuză a părului, frecvent cu debut acut și cu recuperare spontană în aproximativ 6 luni. Cauzele acestei afecțiuni pot fi multiple: stresul psihic, boala acută febrilă, infecții severe, chirurgie majoră, traume majore, boli cronice (neoplazii), modificări hormonale (sarcina, nașterea, dezechilibrul hormonilor tiroidieni, oprirea anticonceptionalelor), dieta (regim de slăbire, anorexie, regim hipoproteic, deficit cronic de Fe), alte boli ale scalpului (psoriazis, dermatită seboreică)

 

- Apariția unor zone rotunde fără păr la nivelul scalpului, în barbă sau sprâncene însoțite uneori de mâncărime și durere la nivelul pielii. În acest caz ne referim la alopecia areata. 

 

Alopecia areata este o boală cronică, autoimună, în care corpul produce anticorpi împotriva folicului de păr. Aceasta se asociază și cu alte boli autoimune, cum ar fi diabetul zaharat, vitiligo, tiroidită autoimună. 

 

- Rărirea treptată a părului la nivelul creștetului. Acest tip de alopecie se numește alopecie androgenetică și este intalnită atât la femei, cât și la bărbați, pe măsura înaintării în vârstă. 

 

Alopecia androgenetică este alopecia cu topografie electivă, are o predispoziție genetică și este cauzată de hormonii androgeni.

 

În cazul bărbaților, părul începe să se retragă la nivelul frunții, apoi este afectat vertexul (zona coroanei), ca într-un final cele două zone să se uneasca și să existe o zonă extinsă fără păr. La femei, de obicei se păstrează linia părului la nivelul frunții, dar apare rărirea treptată la nivelul creștetului (cărării principale). 

 

 

Diagnosticul pozitiv se pune clinic și dermatoscopic (tricoscopie). În anumite cazuri, este posibil ca medicul dermatolog să decidă efectuarea unei biopsii de la nivelul scalpului pentru un diagnostic de certitudine. E posibil sa fie nevoie de un set de analize extins pentru a determina cauza apariției alopeciei.

 

Tratamentul este personalizat în funcție de tipul de alopecie și de nevoile fiecărui pacient. O abordare care să includă mai multe linii de tratament are rezultatele cele mai bune. 

 

În primul rând se are în vedere corectarea factorilor generali: afecțiuni hepatice, renale, tulburări endocrine, carențe nutriționale, componenta psihică, etc. Există câteva măsuri care ajută la prevenirea pierderii părului: evitarea trasului de păr în mod compulsiv și ținutului strâns în coadă sau coc pe perioade lungi de timp și evitarea tratamentelor agresive pentru păr.

 

Tratamentul poate să fie topic, sistemic, chirurgical sau care implică diferite proceduri minim invazive. 

 

Tratamentele locale includ folosirea de șampoane și soluții împotriva căderii părului, care conțin vitamine, cafeină sau minoxidil.

 

În ceea ce privește tratamentul sistemic, se pot recomanda diferite suplimente necesare creșterii părului sau medicamente care să regleze dezechilibrele hormonale (finasterida la bărbați sau antinconcepționale orale la femei).

 

O opțiune de tratament este transplantul de păr. Intervenția implică transplantul de foliculi de păr sănătoși din alte părti ale scalpului în zonele afectate. 

 

Ca și terapii minim invazive, terapia care utilizează microneedling în combinație cu exozomi sau terapia PRP (Platelet Rich Plasma) pot stimula creșterea și regenerarea părului. 

 

Terapia care utilizează microneedling și exozomi e o procedură prin care se fac mici leziuni la nivelul scalpului pe unde pătrund mai profund exozomii. Exozomii sunt microvezicule secretate de celulele stem care conțin biomolecule precum proteine, lipide și acizi nucleici și acționează ca mesageri de la celulele stem la alte celule. Ele joacă un rol vital în comunicarea intercelulară, în vindecarea țesuturilor, în regenerarea și repararea lor. În alopecie pot ajuta la reducerea inflamației, la stimularea angiogenezei și stimularea foliculului pilos.

 

Tratamentul PRP la nivelul scalpului este o procedură inovatoare de îngrijire a părului care utilizează propriul sange al pacientului pentru a stimula foliculul pilos și a îmbunătăți starea firelor de păr. Tratamentul PRP implică extragerea unei cantități mici de sânge de la pacient, centrifugarea acestuia și injectarea plasmei bogate în trombocite și factori de creștere la nivelul scalpului pacientului, ne-a explicat Dr Dima Monica, medic specialist dermatovenerolog.

 

2. DANIELA DI... (dr-monica-dima---dermatolog-clinica-dr-daniela-diveica-1_19709600.jpg)

 

Dr Dima Monica

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team
Categorie: Sanatate



Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop săptămânal 21-27 octombrie cu Mihai Voropchievici. Zodia care va străluci pe toate planurile

Sursă foto: Captură foto Instagram Mihai Bendeac/Theo Rose

Cum a reacționat Mihai Bandeac, după ce a aflat câți bani a dat Theo Rose pe rochia de mireasă. Actorul i-a transmis un mesaj

Sursa foto: Cristina Spătar, Instagram

Cristina Spătar, dezvăluiri despre relația cu Vicențiu Mocanu și neîmplinirea pe care o are: „De asta nu renunț”

Elena Udrea și Alexandrov Adrian, sursa foto Instagram

Adrian Alexandrov, mărturisiri emoționante despre Elena Udrea. Ce îi spune fetiței despre absența mamei

Sursă foto: Captură foto Instagram Lora/Ilinca Vandici

Lora, mesaj tranșant pentru Ilinca Vandici, după ce prezentatoarea TV a comentat despre nunta cântăreței: „Mi se pare penibil”

Sursă foto: Captură foto Podcast „În Oglindă”

Marian Mexicanu, declarații tranșante despre Paula Lincan. Ce spune artistul despre fosta soție: „ A fost o femeie rea. M-a gonit ca pe un câine”

Sursă foto: Instagram/ Oana Roman, Marius Elisei

Fiica Oanei Roman își câștigă singură banii, la doar 10 ani: „Câștigă de vreo patru ori mai mult decât primește pensia alimentară”

Andreea Bălan, Andreea Antonescu, captură video Youtube, Instagram

Săndel Bălan, adevărul despre absența Andreei Antonescu de la concertul Andreei Bălan. Ce dezvăluiri a făcut tatăl artistei: „Între ele s-a tăiat filmul”

Oana Roman, captură video Youtube, a7tv

Oana Roman a răbufnit, după ce a fost criticată dur că și-a cumpărat haine vintage: „Sunteți atât de ipocrite și de penibile”

Diana Matei și Marian Cleante/sursă foto: instagram Diana Matei

Diana Matei, secretele unei căsnicii de peste 20 de ani cu Marian Cleante. Cum au trecut peste opoziția familiei

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Iustina Loghin, de la Insula Iubirii, probleme neașteptate cu doar câteva zile înainte ca ea și Cornel să devină părinți: „Mi-am dat jos de la mână inelul de logodnă și verigheta”

Sursă foto: Captură foto Instagram Adrian Alexandrov

Cum s-au cunoscut Elena Udrea și Adrian Alexandrov: „A spus o chestie cu care mi-a atras atenția”




pixel