Imagini emoționante de la priveghiul lui Helmut Duckadam: „Eroul de la Sevilla” va fi incinerat /FOTO
În fiecare an, pe data de 9 martie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. În această zi, se spune că se deschid porțile Raiului, astfel încât gospodinele din toată țara prepară în cinstea acestora cei 40 de colaci renumiți la noi în țară, cunoscuți drept „sfințișori” sau „mucenici”, în funcție de zonă. Tot în funcție de regiunea din care provii, modul de preparare al acestora este unul diferit, însă de departe cei mai cunoscuți printre români sunt mucenicii moldovenești.
Astfel, dacă îți dorești să prepari și tu cei mai delicioși sfințișori anul acesta, mai jos îți prezentăm rețeta celebrului food vlogger Jamila.
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg de faina
450ml lapte
20g drojdie uscată
3 ouă
coaja de la o lămâie
50ml ulei
150g zahăr
1 lingură extract de vanilie
1 lingură extract de portocală
puțină sare
Pentru sirop:
400ml apa
200g zahăr
1 păstaie de vanilie
coaja de la o lămâie
coaja de la o portocală
Pentru decor:
300g nuca măcinată
300g miere
Într-un bol suficient de mare, trebuie să pui laptele călduț, drojdia uscată, două linguri de zahăr, după care să amesteci totul bine cu ajutorul unui tel. După aproximativ 5 minute în care compoziția s-a odihnit, trebuie să adaugi făina, restul zahărului, ouăle, uleiul, un vârf de sare și aromele. Se amestecă totul cu o lingură, iar ulterior aluatul se frământă cu mâna. Acesta va trebui să stea la crescut pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Când este gata, trebuie să formezi biluțe mici și egale de aluat, pentru a forma, ulterior, mucenicii.
După ce ai modelat toate bilele în formă de 8 sau de infinit, trebuie să-i mai lași pe aceștia la crescut pe blatul de lucru timp de aproximativ 20 de minute. După acest timp, aluatul se unge cu ou, după care tava trebuie introdusă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 20-25 de minute.
La final, după ce sunt scoși din cuptor și până când se răcoresc puțin pe blatul de bucătărie, trebuie să te apuci de prepararea siropului. Adaugă într-o oală apa, păstaia de vanilie, zahărul, coaja de portocală și de lămâie. Siropul se fierbe pentru aproximativ 5 minute, la foc mic.
Când este gata, trebuie să înmoi pe rând fiecare mucenic în siropul obținut, după care se ung cu miere și se tăvălesc prin nucă. Poftă bună!
Te-ar putea interesa și: Jamila, în prag de divorț, după 16 ani de căsnicie? Cunoscutul food blogger dă cărțile pe față: „Vreau să clarific”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Regele Charles a luat o...
Ștefan Mandachi a publicat un...
Universitatea Cluj a strâns un...