Kilogramele în plus "de la glandă", MIT dărâmat. Poiană, despre tratamentul cu hormoni tiroidieni: O mare greșeală
Prof. dr. Cătălina Poiană ne-a vorbit despre problemele cu glanda tiroidă și despre tratamentul cu hormoni tiroidieni.

De foarte multe ori, "e de la glandă" este una dintre cele mai utilizate scuze pe care le avem pentru kilogramele în plus, însă prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, ne-a spus că este un mit complet fals. 

"Acesta este un mit pe care ne-am chinuit multă vreme să-l dărâmăm, pentru că acest mit a avut chiar consecințe în ceea ce privește terapia, pentru că a fost un mod în care se dădeau hormoni tiroidieni ca să slăbești, ceea ce este o mare greșeală. Deci nu înseamnă că dacă tiroida ta nu funcționează cum trebuie tu trebuie neapărat să fii obez. Adică una e una, alta e alta", a declarat Cătălina Poiană, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Deci criza de hormoni tiroidieni din timpul pandemiei nu a fost generată de grași", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Nu, nu, a fost mai degrabă, pe de-o parte, o disfuncționalitate în ceea ce privește aprovizionarea, atât la noi, cât și în Europa. A fost și o temere pe care oamenii au avut-o că nu-și mai găsesc medicamentul și atunci, tendința de a-și face provizii mai mari decât cele care trebuie. A fost și situația unor medicamente pentru diabet și au fost multe situații de acest gen", a completat președintele Societății Române de Endocrinologie.


"Cu cât acest deficit al hormonilor tiroidieni este mai mare, cu atât hipotiroidia este mai severă. Pacienții cu obezitate au avut evoluții mult mai severe în pandemie"
 

"Pacientul care are un deficit de hormoni tiroidieni. Cu cât acest deficit al hormonilor tiroidieni este mai mare, cu atât hipotiroidia este mai severă și poate să aibă o retenție hidrică ca urmare a deficitului de hormoni tiroidieni, dar, odată cu corectarea acestora, nu neapărat o creștere în greutate. Adică vorbim de obezitate propriu-zisă în alte categorii de boli, nu neapărat în patologia tiroidiană, așa că sub nicio formă nu putem să dăm vina pe tiroidă.

Însă, un alt element important apropo de pandemie este că pacienții cu obezitate au avut evoluții mult mai severe, pentru că obezitate înseamnă o boală a lipozității, înseamnă o inflamația cronică și reprezintă un factor de risc pentru existența unor forme mult mai severe de COVID-19 și mulți dintre pacienții care au ajuns în serviciile de Terapie Intensivă au fost cu obezitate, cu diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare. Ori diabetul zaharat tip 2 și hipertensiunea și bolile cardiovasculare sunt complicații frecvente sau cu morbidități frecvente asociate obezității.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: , Spectacola | Dată: 29 iun 2022, 18:10

Bancul serii: Un turist român la hotel

Ce face un turist român la all inclusive.


Sursa foto: Monica Anghel, Facebook

Monica Anghel, cel mai prețios sfat primit de la mama sa: „Am o relație foarte apropiată cu ambii părinți”/ EXCLUSIV

Descriere foto: Adrian Năstase, sursa facebook

Ce pensie are Adrian Năstase de la statul român. Fostul premier al României a recunoscut: "Cred că este foarte puțin"

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Câte mii de euro a cheltuit Mirela Vaida în Delta Dunării: ”Nu e ieftin, dar banii rămân în țară”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram

Vlăduța Lupău a născut: ”Știam că îți vei alege o zi binecuvântată”. Care este numele special pe care artista l-a ales pentru bebeluș

Sursa foto: Mioara Roman, Natașa Raab, Cornel Constantiniu, facebook/ colaj foto

Mioara Roman, diagnosticată cu aceeași boală de care suferă și Cornel Constantiniu și Natașa Raab: „Pe Cornel l-au salvat operațiile”

Simona Săndulescu a fost găsită înecată în Lacul Morii. Artista a lăsat un bilet de adio: ”Viața a devenit insuportabilă”

Captură video Youtube/ Sorin buiaca, Instagram, Loredana Groza

Mircea Badea, reacție savuroasă la fotografia Loredanei Groza, fără lenjerie intimă: „Munții noștri aur poartă și doamna Loredana nu poartă!”

Sursa foto: Vica Blochina și Irisha, instagram/ colaj foto

Vica Blochina, sărut pasional cu o fostă concurentă de la Survivor România. Fanii au rămas uimiți/ FOTO

Sursa foto: Loredana Groza, Facebook

Loredana Groza, fără lejerie intimă. Vedeta a încins imaginația bărbaților: ”Lori este numai una”

Sursa foto: Denisa Filcea, Instagram

Cum se descurcă Denisa Filcea în rolul de mamă: „Nici nu mă gândesc la oboseală”

Sursa foto: Cristina Cioran, Instagram

Cristina Cioran, DIETA prin care a slăbit șapte kilograme în doar zece zile: ”Hai să vă spun cum am reușit”

Sursa foto: Gabriela Prisăcariu, Dani Oțil, Instagram

Dani Oțil a răbufnit, după ce el și Gabriela Prisăcariu au fost criticați de fani: ”Comentează de parcă ți-au plătit ei sejurul”