Laurențiu Ganea, despre cele cinci cântece cu versuri din greaca antică: „Am preferat să las o influență”
Data actualizării:
Data publicării:
Laurențiu Ganea, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a vorbit despre stilurile celor cinci cântece cu versuri din greaca antică.

Laurențiu Ganea, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre concertul de lucrări compuse de el, lucrări de influență tradițională. Concertul va avea loc în data de 18 mai 2022 orele 18.30 la Fundația Europeană Titulescu, Șos. Kiseleff nr 47 (lîngă Arcul de Triumf).

Cu excepția uneia, toate celelalte lucrări au fost prezentate (unele și premiate) în cadrul unor festivaluri internaționale. Spre deosebire de concertele obișnuite, de muzică clasică, compozitorul a propus spre audiție lucrări de puternică influență tradițională, atingând 3 culturi unite prin deschiderea spre Divinitate. 

Artistul a declarat că a preferat să lase o influență din greaca antică, dar din păcate s-au păstrat foarte puține poeme integrale.

Laurențiu Ganea: „Am colaborat cu mai mulți profesori în domeniu”

„Am preferat să las o influență a acelor timpuri să vină. Am folosit textul intergral ca și la „Cântarea cântărilor”. Din păcate, s-au păstrat foarte puține poeme integrale, celelalte sunt doar fragmente. Am colaborat cu mai mulți profesori în domeniu, în general din S.U.A, dar și de la noi din țară și Atena, pentru a înțelege pronunția, care este diferită. Stiu, într-o oarecare măsură, să citesc în neogreacă, dar limba greacă veche este altceva, mai ales că vorbim de dialecte diferite. Un dialect eolic, care este pentru Safo, dar sunt mult mai multe dialecte. ”, a declarat compozitorul Laurențiu Ganea pentru DC NEWS.

Unde au fost găsite textele

Renumitul compozitor a mărturisit că textele au fost găsite destul de ușor, dar a avut nevoie de ajutorul specialiștilor pentru a înțelege regulile gramaticale și pentru a descifra fiecare cuvânt, astfel încât să structureze cât mai bine aceste poeme. 

„Textele s-au găsit relativ ușor. Am găsit și o tălmăcire poetică foarte bună, dar acest lucru era pentru cititorul care dorește să ia un prim contact cu poezia acestei poete. Carson, care este la rândul ei o poetă, a fost foarte bună abordarea ei, doar că este ceva poetic. Am avut nevoie de a discuta cu specialiștii pentru a înțelege oarecum regulile gramaticale, ce înseamnă fiecare cuvânt, pentru a știi cum să structurez aceste poeme. A ieșit foarte bine. ”, a mai spus Laurențiu Ganea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: compozitor  greaca antica  laurentiu ganea  lucrari 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Tavi Colen a rupt tăcerea și a vorbit despre idila cu Gabriela Cristea. Reacția prezentatoarei Denise Rifai când a auzit răspunsul

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Sursă foto: Freepik

Top trei alimente care te vor ajuta să îți regenerezi ficatul și să slăbești

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”
TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel