Laurențiu Ganea, despre cele cinci cântece cu versuri din greaca antică: „Am preferat să las o influență”
Data actualizării:
Data publicării:
Laurențiu Ganea, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a vorbit despre stilurile celor cinci cântece cu versuri din greaca antică.

Laurențiu Ganea, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre concertul de lucrări compuse de el, lucrări de influență tradițională. Concertul va avea loc în data de 18 mai 2022 orele 18.30 la Fundația Europeană Titulescu, Șos. Kiseleff nr 47 (lîngă Arcul de Triumf).

Cu excepția uneia, toate celelalte lucrări au fost prezentate (unele și premiate) în cadrul unor festivaluri internaționale. Spre deosebire de concertele obișnuite, de muzică clasică, compozitorul a propus spre audiție lucrări de puternică influență tradițională, atingând 3 culturi unite prin deschiderea spre Divinitate. 

Artistul a declarat că a preferat să lase o influență din greaca antică, dar din păcate s-au păstrat foarte puține poeme integrale.

Laurențiu Ganea: „Am colaborat cu mai mulți profesori în domeniu”

„Am preferat să las o influență a acelor timpuri să vină. Am folosit textul intergral ca și la „Cântarea cântărilor”. Din păcate, s-au păstrat foarte puține poeme integrale, celelalte sunt doar fragmente. Am colaborat cu mai mulți profesori în domeniu, în general din S.U.A, dar și de la noi din țară și Atena, pentru a înțelege pronunția, care este diferită. Stiu, într-o oarecare măsură, să citesc în neogreacă, dar limba greacă veche este altceva, mai ales că vorbim de dialecte diferite. Un dialect eolic, care este pentru Safo, dar sunt mult mai multe dialecte. ”, a declarat compozitorul Laurențiu Ganea pentru DC NEWS.

Unde au fost găsite textele

Renumitul compozitor a mărturisit că textele au fost găsite destul de ușor, dar a avut nevoie de ajutorul specialiștilor pentru a înțelege regulile gramaticale și pentru a descifra fiecare cuvânt, astfel încât să structureze cât mai bine aceste poeme. 

„Textele s-au găsit relativ ușor. Am găsit și o tălmăcire poetică foarte bună, dar acest lucru era pentru cititorul care dorește să ia un prim contact cu poezia acestei poete. Carson, care este la rândul ei o poetă, a fost foarte bună abordarea ei, doar că este ceva poetic. Am avut nevoie de a discuta cu specialiștii pentru a înțelege oarecum regulile gramaticale, ce înseamnă fiecare cuvânt, pentru a știi cum să structurez aceste poeme. A ieșit foarte bine. ”, a mai spus Laurențiu Ganea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: compozitor  greaca antica  laurentiu ganea  lucrari 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox




TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel