TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii
Data actualizării:
Data publicării:
August și vacanță. Cu mov urban, artă sau activități pentru copii

E vacanță și mulți dintre voi se bucură deja de zilele libere, în locuri în care vă întoarceți mereu cu drag sau pe care abia acum le descoperiți. Pentru noi, cei care încă suntem acasă, oferta săptămânii e un pic... toropită de căldură, dar tot putem găsi lucruri pe placul nostru. Oricum, ne tragem cu toții puțin sufletul, înaintea unei toamne care se anunță de pe acum aglomerată.


Avem și concerte, și petreceri, avem chiar și un raliu, pentru pasionații de cai putere. Iar în weekend, centrul Timișoarei se colorează în mov și se umple de parfum: are loc un festival la care lavanda este personajul principal. Puteți pune umărul la restaurarea unui monument istoric sau puteți culege... fân. Sinagoga din Cetate prinde culoare într-o expoziție-întoarcere acasă a unei timișorence plecate de șase decenii, iar la MV sci art natura face din nou spectacol. 
Doar nu stați în casă: o simplă plimbare prin oraș vă poate da tot felul de idei faine. Și-ar fi păcat să nu profitați.


Evenimentele săptămânii



Teatrul Valiza Roșie: zâmbete pentru copiii de toate vârstele, în Bastionul Theresia


10 august, ora 11HEI – House of European Institutes, Bastion 1


Pentru prima dată de la inaugurare, HEI – House of European Institutes, noul centru multicultural al Timișoarei situat în Bastion, va găzdui o serie de activități pentru copii. Cei mici vor asista la spectacole de improvizație, glume de situație, jonglerii, creații din baloane, acrobație și teatru de obiecte și un atelier de grafică.
Teatrul Valiza Roșie este construit în jurul unui personaj clovn și se inspiră din tradiția teatrului de improvizație, Noului Circ și teatrului de obiecte. Spectacolele sale implică publicul de toate vârstele și folosește limbajul pantomimei. Atelierul de grafică va fi susținut de Kamila Pawłucka-Górecka, o artistă poloneză specializată în ilustrații de cărți pentru copii.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. 


Atelier de meșteșuguri tradiționale în lemn


10 - 11 august, ora 10Parcul Regina Maria


Sunteți invitați să dați o mână de ajutor, alături de  meșteri dulgheri, la reconstituirea unor elemente arse din structura bisericii de la Povergina, folosind tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului. Atelierele vor să contribuie la educarea publicului larg, în ceea ce privește componenta tehnică și constructivă a obiectivelor de patrimoniu din lemn. 
Proiectul „Oglinda de lemn II” este desfășurat de Asociația Biserici Înlemnite  și are drept scop promovarea patrimoniului cultural din lemn. Un alt obiectiv este medierea între actorii locali care doresc să se implice în procesul de documentare, promovare și protejare a bisericilor de lemn, pentru a păstra și valorifica moștenirea culturală din comunitățile lor.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 
Atelierele Lost Music #6: Rock în Timișoara anilor 80 - 90


Proiectul Lost Music propune o recuperare a istoriei muzicii timișorene din decadele 70, 80, 90 și 2000, prin ateliere, concerte, podcasturi și expoziții ce vor pune lumina pe oamenii, locurile și muzica acelor vremuri.
În 9 august vă întâlniți cu Emil Biebel și membrii trupei Abra, la o discuție despre anii '80 și ce au însemnat aceștia în muzica rock din Timișoara. După discuție urmează un concert Abra. Tot în 9 august va avea loc și finisajul expoziției Lost Music: Muzica Mișcă.
Lost Music este un proiect organizat de Asociația Noi-Recreăm și implementat în parteneriat cu Muzicon.hub, cu sprijinul Faber, Ambasada și Viniloteca.

La MV sci-art, știință + artă = love

Știința și arta au multe lucruri în comun, deși, la prima vedere, ar părea că sunt (aproape) diametral opuse. La Timișoara, acest lucru este dovedit, de mai bine de un an, la MV sci-art, un spațiu generos al Universității Politehnica, în care sunt acasă, întotdeauna, și arta, și știința. Cele două își dau mâna foarte des și, din colaborarea lor, rezultă nu doar expoziții de artă contemporană, ci și un program amplu de conectare interdisciplinară pentru studenți și activități pentru copii. 
Ce este MV sci-art, cu ce se ocupă, cum e relația dintre „geeks” și artă și cum poate fi ea înlesnită, cum pot fi atrași copiii spre arta contemporană - sunt doar câteva întrebări la care și-a găsit timp să răspundă Mirela Stoeac-Vlăduți, fondatoarea META Spațiu și MV sci-art. 



 Rădăcini și reflecții


10 august, ora 18

Sinagoga din Cetate, strada Mărășești
Veronica Taussig s-a născut în 1948, la Timișoara, dar locuiește de decenii în Viena. A fost dintotdeauna interesată de artă și, după ce a împlinit 60 de ani, a debutat ea însăși ca artist. Ideea acestei expoziții a apărut după ce a vizitat Sinagoga din Cetate. S-a revăzut, copil fiind, alături de mama, bunica și străbunica ei și și-a spus că ar fi locul perfect pentru a avea o primă expoziție în Timișoara.

 Everything I touch | Uliana Gujuman
10 august, ora 19

MV, bd. Mihai Viteazu
Expoziția dezvăluie parcursul artistic al artistei prin lumea fertilă a plantelor - o ipoteză pentru a construi o nouă realitate inspirată de natură. Lucrările transcend granițele peisajului tradițional, invitându-i pe privitori să pășească într-o lume alternativă de inversări ale elementelor naturale. Fiecare pânză e o invitație la o călătorie. 

  Watch out, reach out!
11 august, ora 17

Parcul Central
Ziua Internațională a Tineretului, într-un mediu incluziv, în conexiune cu diferitele comunități din oraș. În Parcul Central vor avea loc ateliere artistice, educaționale și experimentale. Fiecare zi se va încheia cu o serie de concerte, prietenoase cu persoanele cu dizabilități motorii, cel din 11 august fiind tradus în limbajul mimico-gestual. 

 

 om la lună - Fazele Lunii
11 august, ora 18

Codru Urban Garden, Cazarma U
om la lună revine la Timișoara, pentru un nou concert electro-acustic. „După ce ne-am văzut anul acesta în mai multe rânduri cu setul nostru electric a venit timpul să vă readucem conceptul nostru electro-acustic. Abia aștept să văd sună «Fazele Lunii» inima orașului”, spune Doru Pușcașu. 

 

Influențe & Mărturii - Spațiul multietnic din Timișoara
11 august, ora 19

Casa Tineretului, str. Arieș
Antonia Itineanț a intrat în echipa Unfold Motion și debutează cu proiectul „Confluențe”, o călătorie complexă prin straturile etnice care îmbogățesc spiritul orașului. Ea propune o întâlnire între minoritățile din Timișoara, prin dans, dialog, costume și tradiții.


 Lavanda Fest


12 august, ora 10

Piața Victoriei


Lavanda Fest te invită să cunoști producători de lavandă și artizani din toată țara. Va fi creat un „lan mov urban” plin de miresme. Vei găsi aici înghețată artizanală și macarons cu lavandă, cosmetice, aranjamente florale, flori, accesorii și haine din materiale naturale.



 


Miercuri, 9 august


„Feminine Journeys”. Expoziție de ilustrație, fotografie și diapozitive, Bastionul Theresia, ora 1013 21 49 Expresii atemporale, Centrul de Proiecte, ora 11My body, My friend, Serviciul de asistență comunitară Dorobanți, ora 11pictura și calculatorul - Rozalia Moș, Art-Hoc, ora 1850% off Tuesday, D'arc, ora 19Midweek Session w. KuKy, D'arc pe mal, ora 19Gear (Hungary- HC), Eterminating Angel (Hungary - HC), Nemesis Art Club, ora 20Film în aer liber, Întors pe dos, Parcare Kaufland Bojincă, ora 20,45Summer Tropical Party, Berărescu, ora 22
Joi, 10 august
„Feminine Journeys”. Expoziție de ilustrație, fotografie și diapozitive, Bastionul Theresia, ora 1013 21 49 Expresii atemporale, Centrul de Proiecte, ora 11Rufi Rafi Show, interpretare solo a unui clovn, HEI-House of European Institutes, ora 11Tururi ghidate gratuite în expoziția „Patrimoniul sub reflectoare - Lumi paralele”, Muzeul Național al Banatului, ora 15Povești de familie, spectacol de improvizație,  HEI-House of European Institute, ora 16Joi pe’nserat, C House Milano, ora 18Amintiri despre bucatele din verile de odinioară, Pensiunea Restaurant Andronic, ora 19Așteptându-l pe Brâncuși, Piața Unirii, ora 19Exerciții  de improvizație, Casa Tineretului, ora 20Oglinda de lemn, Palatul Ștefania, ora 20


Vineri, 11 august


„Feminine Journeys”. Expoziție de ilustrație, fotografie și diapozitive, Bastionul Theresia, ora 10Atelierul de meșteșuguri tradiționale în lemn, Parcul Regina Maria, ora 1113 21 49 Expresii atemporale, Centrul de Proiecte, ora 11Baroque Watermusic, malul Begăi, Parcul Copiilor, ora 1750 Years of Hip-Hop pres. by MCs United, Nemesis Art Club, ora 18Retro pe Mal, D'arc, ora 18Sunset Vibes, no name beach, ora 19Flight Cinema in My Town: Last Vegas, Iulius Gardens, ora 19Concert Magnetical Muse, Porto Arte, ora 20Oglinda de lemn, Palatul Ștefania, ora 20Chermeza is back in time, Șura, ora 21Cool Retro, Casa del Retro, ora 22Snuff session @Hamei, ora 23Lost in feelings, Heaven, ora 23Good or bad, girls go to Fratelli, Fratelli, ora 23The art of șlagăring, Epic Vară, ora 23

Sâmbătă, 12 august


„Feminine Journeys”. Expoziție de ilustrație, fotografie și diapozitive, Bastionul Theresia, ora 10La fân, Grădinescu Timişoara - GreenFeel, ora 10Atelier practic de cianotipie cu Marius Parghel, Ecoóp Fabric, ora 13441 by The boat, D'Arc pe Mal, ora 17Watch out, reach out!, Parcul Central, ora 17Atelier: Compostarea în grădină, Grădinescu Timişoara - GreenFeel, ora 17Saturdaying pe Mal, D'arc, ora 18Spectacolul „Influențe”, Casa Tineretului, ora 19Flight Cinema in My Town: Nine Lives, Iulius Gardens, ora 19Concert Vostok, Porto Arte, ora 20Oglinda de lemn, Palatul Ștefania, ora 20Romance by Night - Anniversary Edition, Salsa Addicted, ora 20,30Nu știu, zic, Casa del Retro, ora 21VODEN@Hamei, ora 21Flower Power, Casa del Retro, ora 22Nexperimental w/ Instrumental, Hamei, ora 23,59


Duminică, 13 august


Lavanda Fest, Piața Victoriei, ora 10Marele Premiu al Municipiului Timișoara, Parcare Modex, ora 10Tururi ghidate gratuite pentru expoziția „Patrimoniul sub reflectoare - Lumi paralele”, Muzeul Național Al Banatului, ora 11Flight Cinema in My Town: Jim Button and Luke The Engine Driver, Iulius Gardens, ora 19Spectacolul „Influențe”, Piața Sf. Gheorghe, ora 19,30Concert Compact, Porto Arte, ora 20


Luni, 14 august


Lavanda Fest, Piața Victoriei, ora 10

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Neconformiste
Tagurile articolului: evenimente  spectacole  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar




pixel