TM2023. Minivacanța de 1 iunie, în Capitala Culturală Europeană
Data publicării:
TM2023. Program de sărbătoare pentru minivacanța de 1 iunie. Principalele evenimente ale săptămânii.

Sunt două concerte extraordinare cu Orchestra Națională a Franței, care vine pentru prima dată la Timișoara. Dirijor e un timișorean celebru: Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai buni din lume în acest moment. E și un spectacol de teatru minunat, al unui regizor italian de talie mondială, care spune, ca nimeni altul, o poveste despre bunătate și normalitate. 
Avem și filme foarte scurte în festival, și cursă de rățuște pe Bega, în scop nobil, și o întâlnire cu Mircea Cărtărescu. Bineînțeles că sunt și alte concerte, dar și petreceri sau diferite ateliere tematice. Nu lipsesc nici expozițiile.
Spre finele săptămânii, dacă nu plecați în minivacanță, aveți ocazia să întâlniți, prin centrul Timișoarei, câteva seri la rând, păpuși gigantice, venite tocmai din Catalonia. Ideea e, ca de obicei, că nu trebuie decât să vreți să găsiți ceva pe gustul vostru. Deci... ieșiți din case și bucurați-vă de un oraș viu și tot mai plin de culoare!


Evenimentele săptămânii



Două concerte extraordinare cu Orchestra Națională a Franței, la Timișoara


31 mai și 1 iunie, ora 19Filarmonica Banatul, CD Loga 2
Orchestra Națională a Franței, considerată unul dintre cele mai bune ansambluri ale lumii și al cărei director artistic este Cristian Măcelaru, susține, la Timișoara, două concerte extraordinare. Acestea au loc în 31 mai și 1 iunie, în Sala Capitol, de la ora 19. Alături de cei 88 de artiști ai orchestrei, pe scenă vor urca pianistul francez David Fray și violonista Sarah Nemțanu.
Programul concertului de miercuri, 31 mai, st: Z. Kodaly – Dansuri din Galánta, R. Schumann – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54, G. Bizet – Suita Arleziana nr. 2. În 1 iunie veți putea audia C. Debussy – Jeux, poem dansant pentru orchestră, C. Saint-Saens – Rondo Capriccioso și Havaneza pentru vioară și orchestră, op. 83, M. Ravel – Daphnis și Chloé, suitele nr. 1 și 2.
Concertul din 1 iunie va fi redat integral prin live stream de medici.tv, cel mai important canal de muzică clasică din lume.
La Gioia. Despre bunătate și căutarea bucuriilor simple
2 iunie, ora 19Sala Mare, Teatrul Național Timișoara
Spectacolul „La Gioia”, al regizorului italian Pippo Delbono, spune o poveste despre căutarea bucuriei simple. În 1995, într-un spital de psihiatrie, Delbono l-a cunoscut pe Bobò, un actor înnăscut, care nu putea citi, scrie sau vorbi și care, între timp, s-a stins. În „La Gioia”, spectacol creat în 2018, regizorul italian a imaginat o simfonie onirică și florală, care poartă în ea spiritul lui Bobò.
Melancolia tangoului, muzica lui Nick Cave sau Sydney Bechet opresc, pur și simplu, trecerea timpului. Printre flori și costume fistichii, poveștile personale, măștile, dansurile, clovnii, amintirile – toate fac parte dintr-o aventură perpetuă în căutarea bucuriei.
Regizorul Pippo Delbono și-a prezentat spectacolele în peste 50 de țări. Actor în filme semnate de Bernardo Bertolucci și Peter Greenaway, dar și în propriile sale creații, Delbono „desenează” o umanitate care încearcă să se reinventeze și să atragă oamenii într-o lume plină de culoare și de căldură, în care a fi diferit este sinonim cu a fi la fel.
Spectacolul face parte din  Anotimpurile FEST-FDR, program special creat de Teatrul Național Timișoara, pentru TM2023.



Mircea Cărtărescu și Bruno Mazzoni - A scrie, a traduce


Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, va împărtăși cu publicul gândurile și experiențele sale legate de procesul de creație literară. Alături de el se va afla Bruno Mazzoni, un talentat traducător și interpret literar, care va dezvălui secretele artei de a reda cu fidelitate esența operei unui autor într-o altă limbă. Veți putea astfel descoperi cum traducerea poate fi o formă de artă în sine.
Moderatorul serii, Mircea Mihăieș, va fi ghidul acestei călătorii fascinante în lumea literaturii și traducerii, punând întrebări relevante și facilitând dialogul dintre invitați și public. Indiferent dacă sunteți în căutare de inspirație, doriți să vă extindeți orizonturile culturale sau pur și simplu să petreceți o seară minunată în compania unor personalități de marcă, acest eveniment nu trebuie să lipsească din agenda voastră.


Festivalul Très court 2023, la Timișoara


Très Court – Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj, organizat de Institutul Francez din România, ajunge pentru prima dată la Cinema Victoria.
Din 2 până în 4 iunie poți vedea filme de maximum patru minute, alături de spectatori din 50 de orașe din întreaga lume și 10 orașe din România. Într-o epocă în care totul accelerează, în care schimbările climatice, sociale, tehnologice se află în centrul reflecțiilor și al dezbaterilor, regizorii și regizoarele își exersează virtuozitatea prin acest format condensat, care surprinde esențialul.
Cele peste 100 de filme scurte sunt grupate în selecții tematice de aproximativ 60 de minute fiecare.


Două zile, cu Tramvaiul Poeziei


Tramvaiul Poeziei face, în 3 și 4 iunie, cinci călătorii alături de poeții Svetlana Cârstean, Moni Stănilă, Alina Purcaru, Radu Vancu și Andrei Dosa, în tramvaiul desenat de artistul Dan Perjovschi. Toate plecările sunt din depoul STPT (B-dul Dâmbovița 67), urmând trei trasee. 
Călătoriile oferă ocazia unei incursiuni în lumea poeziei contemporane, cu scopul de a crea o experiență inedită pentru redescoperirea lecturii și a reconectării cu orașul.
Tramvaiul Poeziei are un program special de weekend, fără opriri în stații:
3 iunie, ora 12 - Invitată Svetlana Cârstean3 iunie, ora 14:30 - Invitată Moni Stănilă3 iunie, ora 17 - Invitată Alina Purcaru4 iunie, ora 12 - Invitat Radu Vancu4 iunie, ora 14:30 - Invitat Andrei Dosa



Calendar


Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.


   Ziua familiei la muzeu
1 iunie, ora 10Muzeul Național al Banatului, Bastionul Theresia
Muzeul Național al Banatului a pregătit o experiență memorabilă pentru toată familia. Sunt opt ateliere interactive care să încânte atât copiii, cât și părinții. În plus, adulții au intrare gratuită la toate expozițiile din Bastionul Theresia.


 Cursa rățuștelor pe Bega
1 iunie, ora 17Podul Mitropolit Andrei Șaguna
Cursa Rățuștelor, ajunsă la cea de a XIV-a ediție, este organizată de Rotaract Timişoara, în colaborare cu Interact, Rotaractm şi Rotary. Cauza caritabilă este renovarea Școlii Gimnaziale din Brestovăț, în colaborare cu Asociația BookLand România.


 Zilele culturale ale germanilor din Banat
2 iunie, ora 10,30Piața Unirii
Zile pline pentru comunitatea germană, care a pregătit un adevărat festival al tradițiilor. De vineri până duminică vor fi concerte, expoziții, spectacole de teatru și nu numai, la care sunt așteptați cât mai mulți participanți.


 AnonimTM's Boat Party
3 iunie, ora 14D'arc pe mal
E din nou boatparty AnonimTM pe vaporașul Pelican, cu o tură dus-întors Timișoara - Sânmihai. Distracția începe la ora 14, iar vaporașul va pleca un ceas mai târziu. Întoarcerea este estimată la ora 18, dar evenimentul continuă pe mal. Line-up: Dudu, BIA, Phobe1 și mc Geezam.


 Cristian Măcelaru & Romanian Chamber Orchestra
3 iunie, ora 19Sala Capitol, CD Loga 2
Turneul Romanian Chamber Orchestra 2023 începe în Timișoara, și continuă în Elveția (la Brugg) și în Germania (la Koblenz). Vino la concert pentru a simți muzica interpretată la cel mai înalt nivel, sub bagheta unuia dintre cei mai importanți dirijori ai momentului.


 Altered Vision: Avangarda cinematografică americană
4 iunie, ora 18Cinema Victoria, str. C. Porumbescu
În SUA, de avangarda cinematografică a „explodat” abia în anii 40, la două decenii după Franța și Germania.  Acest masterclass va explora rădăcinile intelectuale și artistice ale acestei mișcări și evoluția sa, cu proiecția a patru scurt metraje reprezentative.



Alte evenimente


Marți, 30 mai


Digital Heritage Dome - International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, Muzeul Național al Banatului, ora 10Dans Nomad RETROSPECTIV, Muzeul Național al Banatului, ora 10SPIN - Centrul de informare turistică, ora 16Epoca Frumoasă - expoziție cu ilustrații realizate de copii, Bastionul Theresia, ora 17Expanded nature, (group show), META Spațiu, ora 18Bine faci, povești primești!, ediția a cincea, Parcul Botanic, ora 18Recital de violoncel La Nascita del Violoncello Solo | Bruno Cocset, Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 19Despre dragoste, cu dragoste, Teatrul Național Timșioara, ora 19Budapest Klezmer Band, Ziua limbii și a teatrului Idiș, Piața Unirii, ora 20Kapushon @ Timisoara, Manufactura, ora 20KizomBachata Party, Latin BUG Dance School, ora 22:15Chermeza de marți cu Kamelia, Fratelli, ora 23


Miercuri, 31 mai
Creative Entrepreneurship – Workshops, Universitatea de Vest, ora 8:30Libertatea de exprimare în vremuri de criză. Perspective franco-române, Universitatea de Vest, ora 9Digital Heritage Dome - International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, Muzeul Național al Banatului, ora 10Dans Nomad RETROSPECTIV, Muzeul Național al Banatului, ora 10Open Call – Workshop de strategie A.R.T. Power cu Alina Cioară, Bienala Art Encounters, ora 12My Art Encounters. Program de mediere pentru școli (doar cu programare) – Toate spațiile expoziționale, ora 12Crăiasa zăpezii, Teatrul German de Stat, ora 13:3010 dirijori de pe 4 continente & Romanian Chamber Orchestra, Liceul de artă „Ion Vidu”, ora 16SPIN - Centrul de informare turistică, ora 16Noctiluca de Ioana Nicolaie, lansare la Timișoara, La Două Bufniţe, ora 17Tururi ghidate ale platformei complementare – SIMULTAN, TTS2x / talking-to-strangers, Sillyconductor, Ami Lungu, ora 17Expoziția Oameni între oameni, UVT Art Center, ora 18Mind mapping – jocuri de gândire critică cu Gavril Pop, FABER, ora 18Normă dublă, Cinema Victoria, ora 18:30[atelier de drag], Minitremu, ora 19Stand-Up Comedy - Open Mic - Seara amatorilor, Manufactura, ora 19Aeroport, Teatrul Național Timișoara, ora 19Nabucco, Opera Națională Română Timișoara, ora 19Wild Garden Sessions #5, Revan, Axee, Codru Urban Garden, ora 20Saint Omer, Cinema Victoria, ora 20


Joi, 1 iunie
Dans Nomad RETROSPECTIV, Muzeul Național al Banatului, ora 10Happy Kids Day, Iulius Town, ora 10FANTÁZIA, Centrul de Proiecte, ora 10Incubatorul de lectură, cu Svetlana Cârstean, La Două Bufniţe, ora 11The first June, the first colors, Parcul Copiilor, ora 11My Art Encounters. Program de mediere pentru școli (doar cu programare) – Toate spațiile expoziționale, ora 12Ziua puilor de CODRU, atelier de creație, Parcul Copiilor, ora 13Super Mario Bros.– Filmul, Cinema Victoria, ora 16SPIN - Centrul de informare turistică, ora 16Expo multimedia tm2023, Centrul de Proiecte Timișoara, ora 17N'00stalgia by day & Girls Night Out after-party, Berărescu, ora 17La multi ani, copile!, Iulius Gardens, ora 17Fapt: Reconectare la Podul de Poveste | atelier de pictură cu Livia Mateiaș, Podul de poveste, ora 17Te afli aici: Eu și linia | joc cu improvizaţie și mișcare pentru 8–100 ani, Palatul Ștefania, orele 17 și 18:30Lansare de carte: Iosif KIRÁLY, Retroviziuni. Lucrări timpurii (1975 - 2000), Galeria Jecza, ora 19Draft #19 | Maria Calotă | In their Place, Bastion Colț, ora 18Still a Kid Hip Hop Battle, Parcul Copiilor, ora 18Joi pe’nserat, C House Milano, ora 18Crăiasa zăpezii, Teatrul German de Stat, ora 18Jucăria nouă, Cinema Victoria, ora 18Muzicon Showcase #2 The Case w/ Zoleevee, CODRU Urban Garden, ora 19Concert simfonic extraordinar, Orchestra Națională a Franței, dirijor: Cristian Măcelaru, Filarmonica Banatul, ora 19Closed Book (RO) - Live at Manufactura, ora 20Un tată de coșmar, Cinema Victoria, ora 20:30Concert Atlantis @The 80's Pub, ora 21:30


Vineri, 2 iunie
Dans Nomad RETROSPECTIV, Muzeul Național al Banatului, ora 10Te afli aici: Eu și linia | joc cu improvizaţie și mișcare pentru 8–100 ani, Palatul Ștefania, orele 12 și 15My Art Encounters. Program de mediere pentru școli (doar cu programare) – Toate spațiile expoziționale, ora 12Expo multimedia tm2023, Centrul de Proiecte Timișoara, ora 14SPIN - Centrul de informare turistică, ora 15Narațiuni sonore – Anna Kravets, O enciclopedie emoțională a războiului, performance, Bazin Constructorul, ora 17Lectură performativă cu Svetlana Cârstean, La Două Bufnițe, ora 18È pericoloso sporgersi, Cinema Victoria, ora 18Narațiuni sonore – Stephane Marin, tres fronteras, audiție, Bazin Under the Bridge, ora 19Concert vocal-simfonic extraordinar | Închiderea Festivalului Timișoara Muzicală, Biserica Millennium, ora 19:30Motanu’ w/ LiveBand @ CODRU Urban Garden, ora 20Muzică Live Larisa Sîrbu, C House Milano, ora 20Hanging Around w. Mihu & Ank47 @aethernativ, ora 20:30Chronic on the Map by Tecko Starr x MCs United, Nemesis Art Club, ora 21Concert acustic - Lia Burg, Mayerhoff Brauerei, ora 21Très Court – Competiția Internațională 1, Festivalul de foarte scurt metraj, Cinema Victoria, ora 21:30Popcorn by Casa del Retro, Casa del Retro, ora 22Chef de chef, ATU Club, ora 22Friday we sing and dance! Karaoke Party cu Dj Edi Niculescu, Josefin Pub, ora 22Latino Rooftop Party, The Bird, ora 22Snuff summer KICK-off, Hamei, ora 23


Sâmbătă, 3 iunie
Do-Re-Me La Bastion, Club Pago, ora 10Dans Nomad RETROSPECTIV, Muzeul Național al Banatului, ora 10Narațiuni sonore – Stephane Marin, Aur(e)alitate hibridă și fonografie (urbană), atelier, Baza Constructorul, ora 10Culture Quest #2 - Stația de fermentație cu Mihaela Vasiliu, Indecis, ora 10Laboratoare de artă – artiști profesori / educatori (program experimental de mediere cu diverse tematici) cu Andre Rădulescu, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, ora 12,30Expo multimedia tm2023, Centrul de Proiecte Timișoara, ora 14Tur cu tramvaiul nr. 6, Intervenție mobilă Carlos Amorales, Black Cloud, Piața Libertății, orele 14,30 și 15,30Oracolul minunat, atelier și schimb de fanzine, cu Lucian Barbu, Balamuc, ora 15Micul Allan – O aventură extraterestră, Cinema Victoria, ora 15SPIN - Centrul de informare turistică, ora 15Narațiuni sonore – Maria Balabaș, Plimbări sonore, ora 16Narațiuni sonore – Caroline Claus & Elena Biserna, conferință, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, ora 17Festivalul Luminii, Parcul Central „Anton Scudier”, ora 17Mascarada, Cinema Victoria, ora 17Tururi ghidate (doar cu programare), Bienala Art Encounters, toate spațiile expoziționale, ora 17Evergreed  /// Left Hand Path - Live in Manufactura, ora 18Gala micilor balerini, Teatrul Național Timișoara, ora 18Saturday to Remember, C House Milano, ora 18Elohims from Heaven - Gina Bocai, Centrul Multifuncțional Bastion, ora 18:30Doctorul, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ora 19Très Court – Selecția franceză, Festivalul de foarte scurt metraj, Cinema Victoria, ora 19:30Concert AB/CD, În Spatele Casei, ora 20The Titans War: The Battle of Armaghedon, Nemesis Art Club, ora 20Wild Garden Sessions #5, Mighty Boogie, Codru Urban Garden, ora 20Très Court – Competiția Internațională 2, Festivalul de foarte scurt metraj, Cinema Victoria, ora 21Freenetik 7+2 Anniversary, Escape Underground Hub, ora 22OAZA Electric Dopamine x HOUSED, Nemesis Art Club, ora 22:30The spice extends life. The spice expands consciousness!, Hamei, ora 23


Duminică, 4 iunie
Culture Quest #2 - Stația de fermentație cu Mihaela Vasiliu, Indecis, ora 10Narațiuni sonore – Maria Balabaș, Plimbări sonore, ora 11Teatru de păpuși, Iulius Town, ora 11GiB – Generații în Bienală (Program pentru copii și familii – doar cu programare) – cu Gabriela Robeci, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, ora 12,30Expo multimedia tm2023, Centrul de Proiecte Timișoara, ora 14Très Court – Selecția familială, Festivalul de foarte scurt metraj, Cinema Victoria, ora 15SPIN - Centrul de informare turistică, ora 15Très Court – Selecția documentară, Festivalul de foarte scurt metraj, Cinema Victoria, ora 16:30Narațiuni sonore – Maria Balabaș, Plimbări sonore, ora 19Conu’ Leonida față cu reacțiunea, Teatrul Național Timișoara, ora 19Narațiuni sonore – Ilinca Stihi, Vele - audiție, Bazin Under the Bridge, ora 20Concert Ducu Bertzi & Constantin Neculae, Porto Arte, ora 20Wild Garden Sessions #5, Zo, Pseudub, Codru Urban Garden, ora 20Très Court – Cuvintele femeilor, Festivalul de foarte scurt metraj, Cinema Victoria, ora 20:30


Luni, 5 iunie
Culture Quest #2 - Future Botany cu Andrea Palasti & Daniel Popovic, Stațiunea Micilor Naturaliști, ora 10Culture Quest #2 - Înscrieri ateliere multidisciplinare, Indecis, ora 12Expo multimedia tm2023, Centrul de Proiecte Timișoara, ora 14SPIN - Centrul de informare turistică, ora 16

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Neconformiste
Tagurile articolului: evenimente  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec




pixel