TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară
Data actualizării:
Data publicării:
Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să redescopere arome de vară de odinioară sunt invitaţi, joi, la o călătorie culinară în Livada unei pensiuni din Timişoara, în cadrul proiectului "Lecturile Culinaria Banatica".

Cel de-al treilea episod al proiectului reprezintă o oportunitate unică de a explora tradiţiile gastronomice locale şi de a învăţa direct de la cei mai buni în domeniu, promite Caius Merşa, coordonatorul proiectului Culinaria Banatica.

Antropologul culinar Caius Merşa a detaliat, pentru AGERPRES, că proiectul, în ansamblu, doreşte punerea în ordine a bucătăriei româneşti din Banat, care, în opinia sa, este prima bucătărie fusion din Europa.

Unul dintre deserturile tradiţionale bănăţene preferate de Caius Merşa este laptele de pasăre, care este pe bază de bezea în trei variante, cea franceză, elveţiană şi italiană şi exista o reţetă.

"Consider că Păstorel şi Sanda Marin sunt părinţii bucătăriei româneşti. Ile Flottante, strămoşul laptelui de pasăre din România, lipseşte din acea carte de bucătărie pe care o foloseau mamele şi bunicile noastre, pentru că au fost tăiate 500 de reţete din cartea Sandei Marin. Acum s-a retipărit o ediţie completă. Eu aveam o ediţie din 1945 şi am văzut că lipsesc 500 de reţete, exact acelea care dădeau baza a ceea ce ştiam noi să facem. Noi trebuie să ne punem bucătăria într-o ordine. (...). Despre condimente, localul trebuie să aibă totuşi o limită. Să ne gândim la cafeaua care nu este tradiţional românească, dar este servită pretutindeni. La fel este şi cu condimentele. O mare parte din condimente, seminţele pe care noi le mâncam aici în prima jumătate a mileniului trecut, sunt în nomenclatorul buruienilor din România şi foarte multe dintre ele sunt la modă", detaliază Merşa.

Prezenta ediţie a evenimentului se va desfăşura sub tema "Amintiri despre bucatele din verile de odinioară", la care vor participa Diana Mihuţ, asistent cercetare în cadrul Departamentului de Studii Româneşti al Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) şi Otilia Hedeşan, directorul Centrului de Cercetare pentru Patrimoniu şi Antropologie Culturală al UVT, care vor împărtăşi poveşti şi amintiri legate de bucatele care au încântat gusturile în verile copilăriei.

Evenimentul face parte din Programul cultural naţional "Timişoara - Capitala Europeană a Culturii 2023" şi este finanţat prin programul GROW, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: antropologul  timisoara  tm 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar




TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel