TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară
Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să redescopere arome de vară de odinioară sunt invitaţi, joi, la o călătorie culinară în Livada unei pensiuni din Timişoara, în cadrul proiectului "Lecturile Culinaria Banatica".

Cel de-al treilea episod al proiectului reprezintă o oportunitate unică de a explora tradiţiile gastronomice locale şi de a învăţa direct de la cei mai buni în domeniu, promite Caius Merşa, coordonatorul proiectului Culinaria Banatica.

Antropologul culinar Caius Merşa a detaliat, pentru AGERPRES, că proiectul, în ansamblu, doreşte punerea în ordine a bucătăriei româneşti din Banat, care, în opinia sa, este prima bucătărie fusion din Europa.

Unul dintre deserturile tradiţionale bănăţene preferate de Caius Merşa este laptele de pasăre, care este pe bază de bezea în trei variante, cea franceză, elveţiană şi italiană şi exista o reţetă.

"Consider că Păstorel şi Sanda Marin sunt părinţii bucătăriei româneşti. Ile Flottante, strămoşul laptelui de pasăre din România, lipseşte din acea carte de bucătărie pe care o foloseau mamele şi bunicile noastre, pentru că au fost tăiate 500 de reţete din cartea Sandei Marin. Acum s-a retipărit o ediţie completă. Eu aveam o ediţie din 1945 şi am văzut că lipsesc 500 de reţete, exact acelea care dădeau baza a ceea ce ştiam noi să facem. Noi trebuie să ne punem bucătăria într-o ordine. (...). Despre condimente, localul trebuie să aibă totuşi o limită. Să ne gândim la cafeaua care nu este tradiţional românească, dar este servită pretutindeni. La fel este şi cu condimentele. O mare parte din condimente, seminţele pe care noi le mâncam aici în prima jumătate a mileniului trecut, sunt în nomenclatorul buruienilor din România şi foarte multe dintre ele sunt la modă", detaliază Merşa.

Prezenta ediţie a evenimentului se va desfăşura sub tema "Amintiri despre bucatele din verile de odinioară", la care vor participa Diana Mihuţ, asistent cercetare în cadrul Departamentului de Studii Româneşti al Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) şi Otilia Hedeşan, directorul Centrului de Cercetare pentru Patrimoniu şi Antropologie Culturală al UVT, care vor împărtăşi poveşti şi amintiri legate de bucatele care au încântat gusturile în verile copilăriei.

Evenimentul face parte din Programul cultural naţional "Timişoara - Capitala Europeană a Culturii 2023" şi este finanţat prin programul GROW, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii. 

Data: 07 aug 2023, 18:21 Gabriela Ungureanu
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: antropologul  timisoara  tm 

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Ion Roxin

Actorul Ion Roxin s-a stins din viață la vârsta de 85...


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Cele 3 cancere care dau metastaze cerebrale. Testul care îți arată dacă ai metastaze. Vlad Ciurea: Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și ajung direct în creier

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici

Gina Pistol a izbucnit în lacrimi când a vorbit despre Smiley: „Este singurul bărbat din viața mea care mi-a făcut asta” / Video

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh, o stea în devenire a folclorului românesc. Fiica lui Christian Sabbagh se lansează în muzică: „În curând va lansa prima ei melodie”/ EXCLUSIV

Irina Fodor, Alexia Eram/ sursa Instagram

Alexia și Aris Eram, penalizați de Irina Fodor la America Express. Fiica Andreei Esca a izbucnit în lacrimi: „Am crezut că înnebunesc”

Bogdan de la Ploiești

Bogdan de la Ploiești, pus la zid, după ce a refuzat să facă poze cu fanii: „Andra, care e vedetă internațională, s-a oprit, iar el nu a făcut-o”

Cătălin Bordea, Micutzu, captură video Youtube

Cătălin Bordea a aflat din presă faptul că Livia l-a înșelat. Cum a reacționat Micutzu când a auzit: „Era mai agitat decât mine”

Sursa foto: Andra, instagram

Andra, mesaj pentru cei care au sărit să o critice că nu știe imnul României: „Nu poți risca. Suntem oameni, avem emoții”

Sursă foto: Youtube: Kanal D România

Dan Bittman, atac către show-urile de talente din țara noastră: „E o minciună”. A fost jurat la o astfel de emisiune

sursa foto: Elvira Deatcu, Facebook

Elvira Deatcu, poveste de dragoste ca în filme: “M-am îndrăgostit! Am simțit acei fluturași, ceva ce nu mai simțisem până atunci”

Carol Ionescu

Carol, fiul regretatului artist Șerban Ionescu, mărturisiri emoționante despre tatăl său: „Cred că ar fi foarte supărat. Îmi pare rău, tata” / Video

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Visul, al optulea mister al creierului. Ce spune Prof. Dr. Vlad Ciurea despre semnificația viselor: "Aşa apar visele premonitorii"

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, rețetă sănătoasă pentru micul dejun. Modul de preparare este unul inedit: „Astfel față de cum face toată lumea”TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

Cele DOUĂ ZODII cu noroc în DRAGOSTE în 2024

Horoscop 2024. Care sunt zodiile avantajate de Cupidon?