TM2023. Expoziţia "Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă", pe simezele Muzeului Naţional de Artă Timişoara
Data publicării:
Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) prezintă, în perioada 30 iunie - 13 august, expoziţia "Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă", care continuă seria de expoziţii retrospective, prin prezentarea celui mai proeminent artist expresionist abstract român, într-un context de o anvergură muzeală fără precedent.

Evenimentul prezintă cronologic şi tematic peste 120 de lucrări în tehnici diverse (pictură, sculptură, grafică, film), alături de un bogat fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broşuri, texte de autor.

Cunoscutul artist Romul Nuţiu (1932 - 2012) a trăit şi a creat în Timişoara, optând pentru un stil bazat pe dialogul dintre abstracţie şi experiment, pe care l-a dezvoltat şi l-a îmbogăţit continuu şi sistematic, de la finele anilor 1950 până în 2012, arată un comunicat al MNArT, remis, marţi, AGERPRES.

Expoziţia prezentată pe simezele Palatului Baroc se derulează în paralel cu proiectul de cercetare, contextualizare şi promovare dedicat artistului Romul Nuţiu, care este în derulare la MNArT din 2022.

Opera lui Romul Nuţiu este înţeleasă, cercetată şi expusă în contemporaneitate, reprezentând un important subiect de studiu, expunere şi contextualizare a unui artist care şi-a asumat să trăiască şi să creeze liber în România comunistă urmată de anii de tranziţie. În momentul în care stilul oficial naţional al României era realismul socialist, Nuţiu picta abstract, conectându-se prin modalitatea de exprimare cu mari artişti ai artei europene şi americane, precum: Andrej Jemec, Jan Kotik, Tadeusz Kantor, Edo Murtic, dar şi cu Paul Klee, Cha'm Soutine sau Jackson Pollock.

Ciclurile tematice care vor putea fi descoperite în expoziţia "Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectiv" vor releva multiple faţete cunoscute şi necunoscute ale marelui artist.

"Lucrările sale, metafore cromatice, volumetrice ale unei vieţi dedicate creaţiei, îl conturează ca pe unul dintre cei mai interesanţi artişti ai Europei Centrale şi de Est, consolidând identitatea lui culturală, interesul pentru cercetarea teoretică a fenomenului picturii expresionist - abstracte, cât şi pentru relaţia stilistică dintre pictura europeană şi cea americană a celei de-a doua jumătăţi a secolului XX", notează curatoarea expoziţiei, dr Andreea Foanene.

Născut pe 28 iulie 1932 în localitatea harghiteană Bilbor, Romul Nuţiu s-a stins din viaţă pe 5 aprilie 2012 în Timişoara. În 1940, în urma Dictatului de la Viena şi a cedării Transilvaniei de Nord către Ungaria, familia artistului s-a refugiat la Blaj. După stabilirea la Reghin în 1941, Romul Nuţiu a absolvit Liceul Pedagogic "Petru Maior" la sfârşitul anilor '40. Apoi a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice din Cluj (1951-1957), iar în 1958 s-a stabilit în Timişoara ca bursier UAP. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice, Bucureşti în 1958 şi din 1961 până la finalul vieţii a fost membru activ al Uniunii Artiştilor Plastici din România filiala Timiş.

În cadrul retrospectivei "Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul Nuţiu", publicul va avea ocazia să descopere şi un film despre pictura performativă a lui Jackson Pollock, provenit din colecţia Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Connect-R/ captură video Youtube, DA BRAVO! by Mihai Bobonete. Captură video YouTube: a7tv

Connect-R nu s-a mai abținut, după ce Oana Roman a vorbit despre ținuta sa: „Exprimarea nu a fost cea mai fericită”

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Sursă foto:Iamandreeabanica/Instagram

Andreea Bănică, ipostază incendiară pe Internet! Din cauza rochiei, vedeta a lăsat totul la vedere

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Mirela Vaida are mai multe semne de întrebare după concertul Coldplay: „De ce nu a făcut la fel în toate țările? A fost ceva de PR?”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Ana-Maria Ticea. Captură video: YouTube/WOWnews

Horoscop 17 – 23 iunie 2024, cu Ana-Maria Ticea. Zodia care are parte de bani

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Sursa foto: Theo Rose, Instagram

Theo Rose, revoltată după concertul Coldplay: „Mi-a venit să plâng, mi s-a pus nodul în gât. Așa ceva nu am trăit”
TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel