TM2023. Expoziţia "Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă", pe simezele Muzeului Naţional de Artă Timişoara
Data publicării:
Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) prezintă, în perioada 30 iunie - 13 august, expoziţia "Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă", care continuă seria de expoziţii retrospective, prin prezentarea celui mai proeminent artist expresionist abstract român, într-un context de o anvergură muzeală fără precedent.

Evenimentul prezintă cronologic şi tematic peste 120 de lucrări în tehnici diverse (pictură, sculptură, grafică, film), alături de un bogat fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broşuri, texte de autor.

Cunoscutul artist Romul Nuţiu (1932 - 2012) a trăit şi a creat în Timişoara, optând pentru un stil bazat pe dialogul dintre abstracţie şi experiment, pe care l-a dezvoltat şi l-a îmbogăţit continuu şi sistematic, de la finele anilor 1950 până în 2012, arată un comunicat al MNArT, remis, marţi, AGERPRES.

Expoziţia prezentată pe simezele Palatului Baroc se derulează în paralel cu proiectul de cercetare, contextualizare şi promovare dedicat artistului Romul Nuţiu, care este în derulare la MNArT din 2022.

Opera lui Romul Nuţiu este înţeleasă, cercetată şi expusă în contemporaneitate, reprezentând un important subiect de studiu, expunere şi contextualizare a unui artist care şi-a asumat să trăiască şi să creeze liber în România comunistă urmată de anii de tranziţie. În momentul în care stilul oficial naţional al României era realismul socialist, Nuţiu picta abstract, conectându-se prin modalitatea de exprimare cu mari artişti ai artei europene şi americane, precum: Andrej Jemec, Jan Kotik, Tadeusz Kantor, Edo Murtic, dar şi cu Paul Klee, Cha'm Soutine sau Jackson Pollock.

Ciclurile tematice care vor putea fi descoperite în expoziţia "Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectiv" vor releva multiple faţete cunoscute şi necunoscute ale marelui artist.

"Lucrările sale, metafore cromatice, volumetrice ale unei vieţi dedicate creaţiei, îl conturează ca pe unul dintre cei mai interesanţi artişti ai Europei Centrale şi de Est, consolidând identitatea lui culturală, interesul pentru cercetarea teoretică a fenomenului picturii expresionist - abstracte, cât şi pentru relaţia stilistică dintre pictura europeană şi cea americană a celei de-a doua jumătăţi a secolului XX", notează curatoarea expoziţiei, dr Andreea Foanene.

Născut pe 28 iulie 1932 în localitatea harghiteană Bilbor, Romul Nuţiu s-a stins din viaţă pe 5 aprilie 2012 în Timişoara. În 1940, în urma Dictatului de la Viena şi a cedării Transilvaniei de Nord către Ungaria, familia artistului s-a refugiat la Blaj. După stabilirea la Reghin în 1941, Romul Nuţiu a absolvit Liceul Pedagogic "Petru Maior" la sfârşitul anilor '40. Apoi a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice din Cluj (1951-1957), iar în 1958 s-a stabilit în Timişoara ca bursier UAP. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice, Bucureşti în 1958 şi din 1961 până la finalul vieţii a fost membru activ al Uniunii Artiştilor Plastici din România filiala Timiş.

În cadrul retrospectivei "Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul Nuţiu", publicul va avea ocazia să descopere şi un film despre pictura performativă a lui Jackson Pollock, provenit din colecţia Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori




TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel