TM2023. Evenimentele săptămânii la Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii
Data publicării:
Jazz și dans, într-o săptămână plină de lucruri faine

Jazz modern, fusion și soul, timp de cinci zile, la ediția cu numărul 11 a JAZZx. Vineri seară îl veți putea asculta pe John McLaughlin, care vine la Timișoara cu super-proiectul Shakti, iar lista de artiști invitați e foarte generoasă. După concertele din Piața Libertății sunt invitați, la ceas de seară, la jamsession-uri în Cazarma U. Puteți descoperi, în această săptămână, și frumusețea dansului contemporan, într-un eveniment în premieră, care aduce aici artiști din toată Europa. 

Sunt, ca de obicei, petreceri, lansări de carte sau lecturi performative, iar închiderea de stagiune la Opera Națională Română se anunță a fi minunată, cu „Adriana Lecouvreur”, de Francesco Cilea, sub conducerea muzicală a lui Gabriel Bebeșelea. Ne pregătim și de Ceau, Cinema!, așa că sunt câteva proiecții interesante pentru iubitorii de film european, iar la Muzeul Național de Artă veți putea vedea o expoziție spectaculoasă, dedicată celui mai important artist expresionist abstract român. 

În alt registru, în Calea Lipovei e rugă, cu un spectacol folcloric cu artiști îndrăgiți de public. Practic, găsiți câteva ceva pe gustul vostru și puteți chiar încerca lucruri noi. Important e să ieșiți din casă și să dați o raită pe la evenimentele pregătite special pentru voi. 

Evenimentele săptămânii

Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.

 

JAZZx, ediția cu numărul 11

28 iunie - 2 iulie
PIața Libertății

Jazz modern, fusion și soul. Urmează cinci zile pline la Timișoara, unde începe ediția cu numărul 11 a JAZZx. În premieră în capitala Banatului va putea fi ascultat John McLaughlin, care aduce aici super-proiectul Shakti. Scena principală va fi, pentru a doua oară, în Piața Libertății, iar accesul este, ca de obicei, liber.

„Pentru iubitorii de muzică, acest festival este o oportunitate unică de a se bucura de artiști excepționali și de a explora noi sunete și stiluri muzicale. JAZZx 2023 promite să fie un eveniment impresionant și să ofere o experiență de neuitat tuturor celor prezenți”, transmit organizatorii JAZZx.

Primul concert va fi miercuri, 28 iunie, la ora 20. De joi până sâmbătă, în afara evenimentelor din Piața Libertății, vor fi, în fiecare seară, jamsession-uri la Cazarma U.

 

D.A.N.C.E.

26 - 30 iunie
Faber, Muzeul „Corneliu Mikloși”, Bastionul Theresia

AREAL - spațiu de dezvoltare coregrafică aduce în premieră la Timișoara platforma colectivă de spectacole, conferințe și networking coregrafic - D.A.N.C.E.™ Dance. Artists. Network. Conference. Encounter. Este vorba despre un eveniment european care își propune să conecteze scena dansului contemporan românesc la spațiul european, creând un context de dezvoltare profesională și schimburi de experiență pentru artiști, producători și organizații culturale din Timișoara, România și întreaga Europa.

Pe durata celor cinci zile, invitații străini și publicul timișorean vor putea să descopere un program artistic dens care va include zece spectacole și cinci filme de dans contemporan prezentate de companiile Unfold Motion și Alexandra Gîrbea din Timișoara, AREAL, Indie Box, Tangaj Colectiv, Alexandra Mihaela Dancs (București), Om Studio coregrafic (Cluj-Napoca).

 

Festivalul internațional Orgile Cetății


Nu mai puțin de 16 concerte, pe durata a mai bine de două luni. Festivalul internațional Orgile Cetății va avea loc în perioada 28 iunie – 6 septembrie, sub patronajul Asociației Culturale Timorgelfest. Toate cele 16 orgi ale Timișoarei vor avea câte un concert dedicat. 

„Festivalul își propune nu doar întâlnirea publicului cu artiști diverși din Timișoara și din străinătate, dar și descoperirea patrimoniului cultural și valorificarea instrumentelor istorice din oraș. Programul cuprinde 16 concerte, fiecare unic, care prezintă orga în diferite ipostaze, atât solo cât și alături de alte instrumente sau de soliști vocali”, transmit cei de la Timorgelfest.

Deschiderea festivalului va avea loc la Domul Romano-Catolic, unde organistul german Johannes Berger va interpreta lucrări începând cu Wolfgang Amadeus Mozart și încheind cu compozitorul contemporan Naji Hakim. Intrarea la toate concertele este liberă.

Jocul cu hazardul: Romul Nuțiu

„Jocul cu hazardul: Romul Nuțiu” este cel mai amplu eveniment dedicat artistului care a trăit și a lucrat în Timișoara din 1958 până la finalul vieții. Romul Nuțiu (1932- 2012) este cel mai important artist expresionist abstract român. Expoziția care va fi deschisă la Muzeul Național de Artă din Piața Unirii prezintă, cronologic și tematic, peste 120 de lucrări în tehnici diverse (pictură, sculptură, grafică, film), alături de un bogat fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor. 

Joc, afront, subversiune? Toate au fost asumate de artist prin rămânerea lui în țara de baștină, cultivarea și practicarea unei picturi seducătoare, energetice, excentrice, care nu aparținea stilului oficial al spațiului totalitarist din care făcea parte.  Pentru Romul Nuțiu, pictura înseamnă viață, energie vitală, dinamica universului, risc, timp, experiment, trudă, libertate, iar el a fost conștient de aceste mize. 

Publicul va avea ocazia să descopere și un film despre pictura performativă a lui Jackson Pollock, provenit din colecția Pollock-Krasner House and Study Center din  East Hampton, Long Island, New York.  Expoziția va fi deschisă până în 13 august și se derulează în paralel cu proiectul de cercetare, contextualizare și promovare dedicat artistului Romul Nuțiu, în desfășurare la Muzeul Național de Artă Timișoara din 2022.  

 

 

 

Balcoolaurul și gladiautorii

28 iunie, ora 20
Piața Sf. Gheorghe

Captarea spiritului timișorean în imaginea scenică a boemei literare locale, văzută într-o triplă perspectivă - a dramei biografice, a comediei sociale și a inefabilului poetic. Premiera acestui spectacol a avut loc cu prilejul celei de-a 65-a aniversări a Cenaclului Pavel Dan al Casei de Cultură a Studenților.

 

Romanian Jewelry Week

30 iunie, ora 16
ISHO, bd. Take Ionescu

Romanian Jewelry Week prezintă, în perioada 30 iunie - 2 iulie, o ediție specială a evenimentului. Publicul din Timișoara va avea ocazia să participe la un program extins de expoziții, tururi ghidate, conferințe, proiecții și workshop-uri dedicate domeniului bijuteriei ca formă de artă distinctă. 

 

Warm-up Ceau, Cinema! - Sick of Myself

30 iunie, ora 18
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu

Festivalul Ceau, Cinema! prezintă, la ediția a zecea, un focus dedicat cinematografiei norvegiene. Ca avanpremieră la această secţiune, veți putea vedea filmul norvegian Sick of Myself / Mi-e silă de mine (2022, r. Kristoffer Borgli), selectat anul trecut în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.

 

Poetry Reading & Jam Session #4

30 iunie, ora 20:30
Scârț Loc Lejer, str. Laszlo Szekely

Primul sezon al Comunei 30 se încheie cu un nou Poetry Reading și Jam Session. Veți asculta versurile poeților Lena Chilari, Cătălin Iovu, Nelu Antocian și Dana Munteanu, 
acompaniate de muzica lui Florin Vârajan. E un moment bun să vă bucurați de atmosfera unei seri nostalgice de vară.
 

 

Marșul Pride TM

1 iulie, ora 15:30
Parcul Central

În 23 mai, CEDO a decis că România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. La aproape o lună după această decizie, statul român nu a zis absolut nimic. În a doua ediție a marșului de la Timișoara se cere recunoaștere legală a familiilor queer.

 

 

Giuvlipen - Corp Urban

1 iulie, ora 19
Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, str. Alba Iulia

Poveştile a patru femei de etnie romă și interpretările variate ale corpului feminin: corpul ca mijloc de (re)producţie, ca proprietate, ca un leagăn al maternităţii; corpul sănătos, corpul bolnav, corpul ruşinos, corpul fizic ca oglindă a vieţii sociale şi ca unică posesie personală. 



Marți, 27 iunie

50% off Tuesday, D'arc, ora 18
Debate & speech, Centrul de Tineret Calea Martirilor, ora 18
Stand-up Comedy cu Frînculescu, Banciu, Birtaș și Negoiță, Casa del Retro, ora 20
Stand-Up Comedy Open Mic, Nemesis Art Club, ora 20
D.A.N.C.E™ | Moonlight – night of Romanian dance films, Cinema Victoria, ora 20,30
[Pride TM] seară de filme, Institutul Francez, ora 21
Marțea studențească, Like Pub, ora 22

Miercuri, 28 iunie

Strada Fără Nume, Facultatea de Muzică și Teatru, ora 9
lumina dimineții îmi place cel mai tare, Bastion 1, ora 16
danstopic panoramic - o experiență coVR și Indie Box, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 17
DANS.RO, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 17
Day 3. D.A.N.C.E™, Muzeul Corneliu Mikloși & Faber, ora 18
[Pride TM] reziliență pe timp de pride, Minitremu, ora 18
Apropierea, Cinema Victoria, ora 18
Performance „Băiatul care și-a dorit o sirenă”, Centrul Social Iedera, ora 18
Ruga cartierului Calea Lipovei, Parohia Ortodoxă Viile Fabric, ora 18
Dumnezeu nu se uită la meciuri, Sinagoga din Cetate, ora 19
Festivalul Orgile Cetății: Recital de orgă / Johannes Berger (Germania), Domul Romano-Catolic, ora 19:30
Film screening & Debate: Samsara Documentary (2011), FITT, ora 19:30
Performance Lucky Dust @ D.A.N.C.E™, Faber, ora 20
JAZZx,  Acetobă feat Arcuș, Piața Libertății, ora 20
JAZZx, Mammal Hands, Piața Libertății, ora 21
Blind Spot (1981). Proiecție F-SIDES Cineclub Timișoara. Audiție text: Irina Tacu, Cinema Victoria, ora 20:30
Bad Mamma, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 22
JAZZx, Thundercat, Piața Libertății, ora 22:30

Joi, 29 iunie

Strada Fără Nume, Facultatea de Muzică și Teatru, ora 9
Burning through desire, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 9:30
Ruga cartierului Calea Lipovei, Parohia Ortodoxă Viile Fabric, ora 9:30
Conferință - Dancing from Burnout towards Well-being (I),  Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
Ziua liniștită la Circular Catalysts, Bastion I, ora 16
lumina dimineții îmi place cel mai tare, Bastion 1, ora 16
danstopic panoramic - o experiență coVR și Indie Box, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 17
DANS.RO, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 17
Ruga cartierului Calea Lipovei, stadion ITPF, ora 17
Lansare de carte: Alandalia - Zeno Daniel Șuștac, Cărtureşti Timişoara, ora 18
Povești de tango cu Claudiu Grosaru & Degustare de vinuri locale cu Dan Giurgea, on.set.hdv, ora 18
BAD Karaoke by Jerzy @ Iedera, Centrul Social Iedera, ora 18
Tițian. Imperiul culorii, Cinema Victoria, ora 18
Public Space Intervention Workshop with Andy Sinboy, Bastion, ora 19
O carte pe lună #91, La Două Bufniţe, ora 19
Recital de vioară Monologuri sonore | Călin Nanu – vioară, Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 19
Concert muzică terapeutică – Gheorghe Iovu, Nemesis Art Club, ora 19
Statuia fără mână, Piața Academician Corneliu Mikloși, ora 19
„Fii soare, adu lumină”- atelier de dezvoltare personală pentru adulți, inEDU, ora 19
Concert: Mircea Baniciu | Cristi Dumitrașcu, În Spatele Casei, ora 19
Performance Lucky Dust @ D.A.N.C.E™, Faber, ora 20
JAZZx, Andrei Petrache Trio, Piața Libertății, ora 20
[Pride TM] a song of queer joys and sorrows, Institutul Francez, ora 20
Premiera: Creație = Om, Teatrul Thespis, ora 20
Indiana Jones și cadranul destinului, Cinema Victoria, ora 20
Milonga del Vino Verano cu TDJ Remus, on.set.hdv, ora 21
JAZZx, Delvon Lamarr Organ Trio, Piața Libertății, ora 21
Black Party, Like Pub, ora 22
Connecting Pleasures, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 22
JAZZx, Ben l’Oncle Soul, Piața Libertății, ora 22:30
Puiu - Late night (vinyl) session, Mononom, ora 23
JAZZx, Nocturnal Jams - Psihodrom & invitat special, Cazarma U, ora 23:30

Vineri, 30 iunie

Strada Fără Nume, Facultatea de Muzică și Teatru, ora 9
Waves of potentiality – Check in & warm up with Valentina De Piante (RO/IT), Muzeul Corneliu Mikloși, ora 10
Conferință - Dancing from Burnout towards Well-being (II), Faber, ora 10
Circular Catalysts: Accesibility workshop, Bastion 1, ora 11
Agency of Touch, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 12
[Pride TM] atelier de bannere, Minitremu, ora 14
Romanian Jewelry Week,  vernisaj și târgul de bijuterie contemporană, ora 16
lumina dimineții îmi place cel mai tare, Bastion 1, ora 16
Equity in Romanian dance scene, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 16
Curs 1 - Amazing tool to dance: CENTER - Guillermo Barrionuevo, on.set.hdv, ora 17
danstopic panoramic - o experiență coVR și Indie Box, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 17
DANS.RO, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 17
Întrețesut. Expoziție și artist talk: Loredana Ilie, Kunsthalle Bega, ora 18
A matter of time, Faber, ora 18:30
[Pride TM] tabachera cu scorpion, Bastionul Theresia, ora 19
Lectură performativă cu Alex Mirutziu, Castelul Huniade, ora 19
Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, Opera Națională Română, ora 19
Draft #23| Anamaria Tănase & Daniel Lupșa| Living Doors (after Marina Abramović & Ulay), Bastion Colț, ora 19:30
JAZZx, VanDerCris, Piața Libertății, ora 20
Warm-up Ceau, Cinema! Retrospectivă István Szabó, Cinema Victoria, ora 20
Ornella Fusion Gallery, deschidere oficială, Office 700, ora 20
Împreună pentru viață, Porto Arte, ora 20
Sculpting Space, Muzeul Corneliu Mikoși, ora 20:30
Milonga del Alma cu TDJ Horia Uifăleanu și Tango Show cu Horia Călin Pop & Ioana Lascu, On Set, ora 21
JAZZx, SHAKTI [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, Selvaganesh Vinayakram], Piața Libertății, ora 21
JAMzz x Aethernativ – FREDERIKA, ora 21:30
Friday Shots, Like Pub, ora 22
BLOT – Body Line of Thought, producție CNDB, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 22
Nexperimental, Nemesis Art Club, ora 22:30
JAZZx, Tigran Hamasyan, Piața Libertății, ora 22:30
Late night sessions with – alexincase, Hamei, ora 23
Norzeatic + Tzuc - late night session, Mononom, ora 23
Nocturnal Jams - A-C Leonte & The Bash, Cazarma U, ora 23:30

Sâmbătă, 1 iulie

Tongue FU | JAZZx, Piața Sf. Gheorghe, ora 10:30
Latino Dance Party, Stația de Cafea, ora 10:30
Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week, ISHO, ora 11
Circular Catalysts: Atelier de fotografie de natură urbană cu Ioana Cîrlig, Bastionul Theresia, ora 13
Conferință despre școala de bijuterie contemporană, cu David Sandu și Andreia Gabriela Popescu, Casa Isho, ora 14
Curs 2 - Best steps of my tango Maestros - Guillermo Barrionuevo, On Set - Sala curs, ora 14
Cum să construiești o arhivă, atelier cu Gavril Pop, Balamuc, ora 15
Bărzoiul Richard se întoarce – Secretul marelui giuvaier, Cinema Victoria, ora 15:30
AnonimTM's Boat Party, D'Arc pe Mal, ora 16
Curs 3 - Best tools to connect - Guillermo Barrionuevo, On Set - Sala curs, ora 16
Fapt: Reconectare la Podul de Poveste, atelier de modelaj cu Livia Mateiaș, Parcul Uzinei, ora 17
[Pride TM] pride in the park, Parcul Regina Maria, ora 17:30
Ultima noapte, Cinema Victoria, ora 17:30
Recital In the Mood for Love | Alexandru Tomescu – vioară, Adela Liculescu – pian, Filarmonica Banatul, ora 19
Hamlet, Teatrul Național Timișoara, ora 19
JAZZx, Luiza Zan Quintet, Piața Libertății, ora 20
Sunt un frate tânăr, Porto Arte, ora 20
Colonelul Redl, Cinema Victoria, ora 20
Dance the Romance, Salsa Addicted, ora 20:30
Concert live cu Jarvis Musical Voices - Prezentare modă de tango -Milonga de Buenos Aires cu TDJ Guillermo Barrionuevo, On Set - Sala festivă, ora 21
Alex Kennon & Lexlay @ The Noise Grand Opening, Agrement Arena, ora 21
Spot Saga: The Comeback, Șura, ora 21
JAZZx, The Comet Is Coming, Piața Libertății, ora 21
JAMzz x Aethernativ – Micaela Grei, ora 21:30
[Pride TM] Closing Party & Queer Canvas and a Brush of Pride, Faber, ora 22
Ladies Night, Like Pub, ora 22
Dă play la energie în Timișoara!, Casa del Retro, ora 22
JAZZx, Ezra Collective, Piața Libertății, ora 22:30
B/plr. Natural #1 - SIT (Cristi Cons & Vlad Caia) & more, Muzeul Satului Bănățean, ora 23
Loud and Proud Party, Club Elixir, ora 23
Bass Request, Hamei, ora 23:30
JAMzz x D'arc, ora 23:30
Nocturnal Jams - Soccer 96, Cazarma U, ora 23:30



Duminică, 2 iulie



Circular Catalysts: Atelier de fotografie de natură urbană cu Ioana Cîrlig, Bastionul Theresia, ora 13
Tongue FU | JAZZx, Piața Sf. Gheorghe, ora 10:30
Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week, ISHO, ora 11
Curs 4 - Changing dynamics - Guillermo Barrionuevo, On Set - Sala curs, ora 14
One man's trash is another man's treasure, Institutul Francez, ora 15
Super Mario Bros. Filmul, Cinema Victoria, ora 15:30
Romanian Jewelry Week: proiecție de film Civilization Rebooted, Casa ISHO, ora 16
Workshop – Bachata Styling Boost 3, Salsa Addicted, ora 17
Indiana Jones și cadranul destinului, Cinema Victoria, ora 17
Curs 5 - Fun technics to develop: center, usefull body compensation, air, ground, balance and stability - Guillermo Barrionuevo, On Set - Sala curs, ora 18
Drown into Reason European Tour w/ Obscura Qalma & Necrosy, Manufactura, ora 18:30
JAZZx, Blue Noise, Piața Libertății, ora 20
Milonga La Cumparsita cu TDJ Claudiu Grosaru, On Set, ora 20
Hanussen, Cinema Victoria, ora 20
JAZZx, Bilal, Piața Libertății, ora 21
JAZZx, Ibeyi, Piața Libertății, ora 22:30



Luni, 3 iulie



Profesiunea Doamnei Warren // Maia Morgenstern, Claudiu Istodor, Sala Operei Române, ora 19
Faust (Tribut), spectacol japonez, Sala Capitol, ora 20

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Expozitii
Tagurile articolului: program  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar




TM2023: Amintiri despre bucatele din verile de odinioară

Iubitorii gusturilor inedite sau cei care doresc să...

pixel