Leac pentru balonare, contestat de nutriționiști. Avertismentul specialiștilor, după ce "dușul intern" a devenit viral pe TikTok
Data actualizării:
Data publicării:
Băutura virală de pe TikTok împotriva căreia nutriționiștii ne avertizează

Balonarea este o afecțiune destul de comună pe care majoritatea oamenilor o vor experimenta din când în când. Aproximativ 10% dintre persoanele sănătoase în mod normal susțin că se confruntă cu balonea uneori, iar 75% dintre oameni se confruntă cu balonări înainte sau în timpul menstruației, potrivit Cleveland Clinic. Există mai multe cauze posibile pentru balonare, inclusiv tulburări digestive precum sindromul colonului iritabil (IBS), intoleranță alimentară sau boli gastrointestinale. Ca atare, internetul a dat naștere la numeroase soluții propuse pentru balonare, de la amestecuri de ceaiuri la capsule și până la prafuri pentru smoothie-uri.


Ce este  "dușul intern" care a devenit viral pe TikTok

Una dintre cele mai recente tendințe care a apărut pe TikTok este "dușul intern". Amestecul, preparat din 2 linguri de semințe de chia, un pahar de apă și un strop de suc de lămâie, a fost creat pentru prima dată de chiropracticianul Daryl Gioffre, care a împărtășit această băutură de detoxifiere în timpul apariției sale într-un episod al podcastului The Skinny & Confidential, potrivit Health. Gioffre a recomandat să lăsați semințele de chia să stea în apă timp de aproximativ cinci minute și apoi să le beți pe stomacul gol pentru a obține o "eliminare naturală" printr-o "băutură care ameliorează constipația" pentru a trata balonarea, printre alte probleme. De atunci, dușul intern a devenit viral, videoclipurile axate pe această tendință adunând peste 147 de milioane de vizualizări pe TikTok. Însă nu toată lumea este convinsă de eficacitatea băuturii, unii nutriționiști avertizând chiar că dușul intern poate face mai mult rău decât bine.

 

Cum funcționează dușul intern

Ideea de bază din spatele acestei băuturi este că ingredientele vor acționa pentru a vă detoxifia organismul, potrivit Poison.org Acest lucru va duce la mișcări intestinale mai sănătoase și va ușura simptome precum balonarea și poate trata, de asemenea, mahmureala cauzată de alcool. În plus, s-a raportat că dușul intern poate duce la pierderea în greutate. Experții confirmă faptul că toate cele trei ingrediente au beneficii pentru sănătate. Semințele de chia sunt bogate în fibre și, prin urmare, favorizează tranzitul digestiv. Lămâia promovează un microbiom intestinal sănătos și poate reduce concentrațiile maxime de glucoză din sânge, iar apa este, desigur, esențială pentru eliminarea toxinelor din organism. Cu toate acestea, aceste ingrediente singure nu reprezintă o soluție miraculoasă pentru problemele digestive și ar trebui să completeze o abordare mai holistică, care să cuprindă schimbări generale ale dietei și ale stilului de viață.

Avertismentul nutriționiștilor

În ciuda beneficiilor potențiale ale dușului intern, experții avertizează că băutura poate provoca efecte adverse. Poison.org explică, de asemenea, că persoanele cu probleme gastrointestinale subiacente ar trebui să consulte un medic înainte de a folosi semințele de chia ca remediu pentru problemele digestive. Consumul excesiv de semințe de chia poate duce la obstrucția tractului gastrointestinal uman și la anafilaxie. În plus, site-ul susține că nu există "nicio dovadă" că semințele de chia pot detoxifica singure organismul sau vindeca simptomele mahmurelii provocate de alcool. 

Într-un interviu pentru Food Network, dieteticianul înregistrat Toby Amidor a explicat că a consuma prea multe semințe de chia poate duce, de fapt, la deranjarea stomacului dacă nu ești obișnuit cu ele, agravând constipația și balonarea. Pentru a vă bucura de beneficiile semințelor de chia, Amidor a sfătuit să începeți cu ele "într-un volum mult mai mic cu apă și să le creșteți". Când vine vorba de ameliorarea balonării și de detoxifiere, există și alte metode care pot comporta mai puține riscuri.

 

Cum altfel poți trata balonarea?

Tratarea eficientă a balonării necesită identificarea cauzei principale a balonării respective. WebMD prezintă cele mai frecvente cauze ca fiind excesul de gaze, tulburările gastrointestinale, bacteriile rele din intestine, hormonii și, în unele cazuri, cancerul. Este important să vă consultați medicul în cazul balonării cronice pentru a exclude cauze mai grave. Potrivit Healthline, una dintre cele mai bune modalități de a combate balonarea este prin eliminarea alimentelor declanșatoare. Alte acțiuni eficiente includ consumul de suficiente lichide, exerciții fizice regulate și administrarea de suplimente probiotice. Acestea sunt mai susceptibile de a da rezultate pe termen lung decât dușul intern.


În plus, dacă doriți să vă detoxifiați întregul corp, experții recomandă să faceți mai multe schimbări mici în stilul de viață, mai degrabă decât să vă bazați pe o singură băutură, potrivit MaxLiving. Printre acestea se numără consumul mai multor legume crucifere, consumul de apă suficientă, administrarea de suplimente pentru imunitate și un somn odihnitor. Deoarece ingredientele din rețeta de duș intern au beneficii pentru sănătate care pot ușura balonarea și pot promova starea de bine, ar putea fi util să încorporați băutura în planul dvs. general de detoxifiere. Dar, din cauza potențialelor riscuri pentru sănătate asociate cu semințele de chia, este mai bine să vă consultați mai întâi medicul. Concluzia este că dușul intern ar trebui să fie întotdeauna utilizat împreună cu schimbări ale stilului de viață și sub îndrumarea unui profesionist. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Diete
Tagurile articolului: balonare  chia  gaze  lamaie  leac  seminte 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Alexandra Duli, captură video Youtube, Catalin Maruta

Alexandra Duli, adevărul despre relația cu Zanni: „Îmi place de el. Nu aș spune nu”


Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului?

Întrebarea dacă inteligența este transmisă a fost...



pixel