Strigătul disperat al lui David Pușcaș, fiul adoptiv al Luminiței Anghel. Tânărul a ajuns la capătul puterilor: „Mama nu are cu ce să mă ajute. Mi-e foarte greu”
Alimentele fermentate sunt bogate în probiotice (bacterii benefice) care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale. Probioticele pot sprijini digestia, pot reduce balonarea și pot ameliora simptomele afecțiunilor precum sindromul de colon iritabil.
Procesul de fermentație nu doar că prelungește durata de conservare a alimentelor, dar le poate îmbogăți și cu nutrienți suplimentari, îmbunătățind digestia și oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Iată câteva exemple de alimente fermentate: iaurt, kefir, murături și altele.
Totodată, un microbiom intestinal echilibrat poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale. Se știe că există o legătură strânsă între intestin și creier, cunoscută sub numele de „axa intestin-creier”. Consumul de alimente fermentate poate ajuta la reducerea stresului, anxietății și chiar depresiei, prin influențarea nivelurilor de neurotransmițători precum serotonina, care este produsă în mare parte în intestin.
Te-ar putea interesa și: Cum să te bucuri de mesele de sărbători fără riscuri pentru sănătate și siluetă. Trucurile recomandate de medicul nutriționist Mihaela Bilic
Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, Doctor Mihail a precizat că aproape 70-80% din sistemul imunitar se află în intestin, iar un microbiom sănătos poate ajuta la întărirea apărării naturale a organismului. Consumul de alimente fermentate contribuie la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat, ceea ce poate întări sistemul imunitar și poate ajuta organismul să combată infecțiile.
De exemplu, iaurtul și kefirul sunt surse excelente de probiotice și de calciu. Kefirul este, în general, mai bogat în probiotice decât iaurtul. De asemenea, murăturile sunt legume fermentate în saramură, care conțin probiotice. În același timp, ele pot fi o sursă bună de vitamine și minerale.
„Alimentele fermentate cum sunt, de exemplu, iaurtul, varza murață, kefir, murături, hrănesc microbiomul cu prebiotice și cu probiotice. Iar microbiomul echilibrat joacă un rol esențial în imunitatea ta pentru că în intestine se găsește cantitativ 70, până la 80% din imunitatea ta. Ea este creată acolo, așa că un microbiom diversificat și bine echilibrat o să susțină calmă și optimă, iar consumul de alimente fermentate poate să îmbunătățească diversitatea microbiană, să scadă inflamația și să crească rezistența la infecții”, a spus Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Te-ar putea interesa și: Cum afectează zahărul imunitatea? Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări
@doctor.mihail Alimentele fermentate sustin echilibrul microbiomului. ????⚕️☝️
♬ original sound - doctor.mihail
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Sanatate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Ana-Maria Ticea a...
Această băutură, care poate fi pregătită acasă,...
Doctor Mihail a explicat de ce...