Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți
Busu a spus la ce temperaturi...
Un studiu recent a scos la lumină legătura strânsă dintre alimentație și comportamentul uman. Potrivit specialiștilor în neuroștiințe, compoziția și funcționarea sistemului nervos sunt influențate semnificativ de tipurile de grăsimi consumate. Se constată că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 poate duce la o apatie generalizată, lăsând persoanele afectate fără inițiativă și fără dorința de a se implica activ în viața lor.
În schimb, consumul de alimente bogate în proteine, precum carnea, peștele și ouăle, în combinație cu un aport scăzut de zahăr, este asociat cu un comportament mai calm și mai tolerant. Pe de altă parte, cei care preferă dulciurile și au o dietă săracă în proteine pot manifesta comportamente agresive și impulsive.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic subliniază importanța unei alimentații echilibrate, sugerând consumul regulat de pește gras, gălbenușuri de ou, nuci și semințe de in, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a promova o stare de bine mentală. În concluzie, reducerea zahărului și creșterea aportului de grăsimi sănătoase ar putea aduce nu doar beneficii pentru sănătate, ci și o schimbare în comportamentul social, generând un mediu mai tolerant și mai calm.
„Spune-mi ce mănânci ca să știu cum/cine ești. Există o legătură între mâncare și felul în care ne comportăm? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Din creierul uman, dacă eliminăm apa, rămâne o structură formată din grăsime. Nu doar compoziția, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente.
Contează să mâncăm grăsimi, dar și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem “șterși”... simpli spectatori ai existenței noastre.
Măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional ar trebui să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in.Lucrurile se complică însă când vine vorba de consumul de proteine și carbohidrați, sau mai bine zis de glucide rapide- în esență zahăr. Deși se bănuia de mult timp, pe baza observațiilor făcute pe copii, că zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă, neuroștiința ne confirmă acest aspect. Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere.
La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în “apărători ai dreptății”. Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur: avem doar beneficii pentru sănătate dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3! Și recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă… chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Sanatate
Busu a spus la ce temperaturi...
Neti Sandu vine cu...