Lipsa somnului duce la apariția diabetului. Dr. Marius Sava, semnal de alarmă: „Complicațiile sunt devastatoare. Poți să orbești de la diabet”
Data publicării:
 Dr. Marius Sava a dezvăluit cum putem preveni apariția diabetului. 

Doctorul Marius Sava a fost invitat în cadrul podcastului realizat de Cătălin Măruță, unde a dezvăluit tot ce trebuie să știi despre diabet, care începe să afecteze tot mai multe persoane. Există extrem de multe lucruri care declanșează acest diagnostic, spune specialistul, printre care se numără alimentația, sedentarismul, dar și somnul, atrage el atenția. Astfel, Dr. Sava a explicat exact acest fenomen și a dezvăluit motivul pentru care e vital să dormim cel puțin 7 ore pe noapte. 

„Dacă nu dormi câte 6-7 ore în fiecare noapte este factor de risc, dacă nu învățăm să ne controlăm stresul, la fel. Își explic și de ce. În timpul somnului scade glucoza, iar când scade ea, scade și insulina. Și când scade insulina, corpul devine mai receptiv la insulină. Ne recâștigăm această sensibilitate la insulină și ne depărtăm de diabet, pentru că dormim bine. Nu trebuie să mâncăm înainte de somn cu patru ore. Dacă mâncași înainte de somn, visați urât, vă treziți în timpul somnului balonat, trebuie să mergeți la baie mai des.”, a declarat Dr. Marius Sava, în cadrul podcastului realizat de Cătălin Măruță.

Citește și: Imagini spectaculoase din vila de lux a Anamariei Prodan. Casa de la Snagov a fost renovată complet, după despărțirea de Reghecampf

Fumatul, factor de risc pentru diabet

Un alt obicei nesănătos care poate declanșa direct diabetul mai este și fumatul, explică Dr. Sava, care scoate în evidență, totodată, și consecințele negative ale alcoolului. 

„Fumatul este factor de risc independent pentru diabet. Atunci când inhalăm acel fum, crește stresul oxidativ, așa se numește, îți îmbătrânește și pancreasul, iar el are niște celule în interior care produc insulină și încep să moară și faci diabet.

Alcoolul în exces, la fel. Am înțeles, nu se întâmplă nimic dacă consumi un pahar de vin o dată pe săptămână, dar dacă consumi în fiecare zi.. În ceea ce privește alcoolul, e mai bine să fie rar și memorabil, decât des și puțin. Dacă vrei să-ți faci de cap, fă-ți odată la 6 luni, dar după 6 luni nu mai consuma nimic.”, mai spune el.

Citește și: Alimentele care te feresc de demență și Alzheimer. Îți îmbunătățesc semnificativ memoria și concentrarea

Simptomele care-ți indică că ai diabet

Diabetul nu vine la pachet cu niciun set de simptome, explică specialistul. Tocmai din acest motiv, e esențial să facem regulat analizele generale, care pot semnala dacă avem sau nu o problemă de sănătate. În momentul în care boala avansează, încep să apară și consecințele negative, care pot fi unele extrem de grave, mai explică el. 

„Este complet asimptomatic, iar aici intervine prevenția. Noi odată pe an putem face niște analize gratis, dar oamenii nu merg, ori de frică, ori că nu suntem educați așa, românii sunt dezinteresați. Vezi măcar dacă ești predispus la anumite boli. Media la diabet e de trei ani, e diagnosticat de regulă după 3 ani. Sunt oameni la care câteodată complicațiile diabetului sunt primele simptome, iar acestea sunt devastatoare. Zahărul afectează fiecare vas, fiecare celulă. Ochiul e așa afectat, încât poți să orbești de la diabet, e cea mai comună cauză de orbire care poate fi prevenită. Apoi, îți mai poate afecta rinichiul, nervii, să nu-ți mai simți picioarele.”, a mai spus specialistul.

Citește și: Detaliul despre ultimul sezon din „Clanul” pe care producătorii și-ar dori să nu-l știm. George Ivașcu: „Eu acum dau din casă, îmi cer scuze”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Sanatate


DC Media Group Audience

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 3 zodii care își găsesc adevărata iubire după Paşte. Mihai Voropchievici: „Ar putea întâlni pe cineva care să le fure inima”

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 6 - 12 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care dau lovitura din punct de vedere financiar

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 6 - 12 mai 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel