Metoda ieftină de a testa dacă ai o alergie alimentară. Simptomele care te trimit IMEDIAT la medic
Data actualizării:
Data publicării:
Alergiile alimentare reprezintă o afecțiune riscantă, care poate pune în pericol chiar viața pacientului. Iată care sunt semnele că te-ai putea confrunta cu o asemenea afecțiune.

Alergiile alimentare pot debuta încă din copilărie sau pot apărea mai târziu, la vârsta adultă. Este important să vă analizați reacțiile corpului, după ingerarea anumitor alimente. De asemenea, este important să știți diferența dintre alergii și intoleranțe alimentare. 


Metoda simplă de a depista dacă suferi de vreo alergie alimentară

Pe lângă consultarea unui medic specialist, în primă fază, puteți urmări atent care sunt alimentele care vă provoacă reacții alergice. Există o listă de simptome specifice alergiilor alimentare, pe care o regăsiți în rândurile următoare. 

 

Diferența dintre o alergie și o sensibilitate / intoleranță

O alergie alimentară este în mod specific un răspuns imunitar - sunteți literalmente alergic la ceva ce mâncați. Termenul de "sensibilitate alimentară" este adesea folosit în mod interschimbabil, dar acest lucru nu este corect. O alergie alimentară este declanșată de sistemul tău imunitar, în timp ce o sensibilitate alimentară este declanșată de sistemul tău digestiv, care nu poate procesa sau tolera corect ceva din dieta ta. Deși "sensibilitatea alimentară" este un lucru real, este slab definită. Mai mult, persoanele care cred că au o intoleranță alimentară încearcă adesea să elimine alimentele suspecte din dieta lor, ceea ce duce la o nutriție deficitară și la alte probleme dietetice.

Simptomele alergiilor alimentare

Primul indiciu că aveți de-a face cu o alergie alimentară și nu doar cu rezultatele unor alegeri alimentare greșite sau cu o problemă de sensibilitate sunt simptomele pe care le aveți. Simptomele alergiilor alimentare se vor dezvolta aproape imediat după ce ați consumat alimentul problematic la care sunteți alergic. Aceste simptome pot include:

mâncărimi în gură
erupții cutanate sau urticarie
umflarea feței sau a gurii
probleme de înghițire
dificultăți de respirație
amețeli
greață
dureri abdominale
diaree

De asemenea, puteți avea o reacție mult mai severă, numită anafilaxie. Aceasta se prezintă cu aceleași simptome, dar cu o gravitate mult mai mare. Dacă o reacție alergică duce la simptome extreme (sau la ceva chiar mai rău, cum ar fi pierderea cunoștinței), trebuie să ajungeți imediat la camera de gardă.

Dacă nu vă confruntați cu niciunul dintre aceste simptome, sunt șanse să nu aveți de-a face cu o alergie alimentară. În timp ce sensibilitățile alimentare pot declanșa simptome precum balonare, gaze, oboseală, constipație sau diaree, simptomele durează de obicei mult mai mult timp pentru a se manifesta, deoarece alimentele trebuie să ajungă în tractul digestiv înainte de a declanșa un răspuns. Asta nu înseamnă că trebuie să ignori disconfortul pe care îl simți - consultă-te cu medicul tău și reconsideră-ți alegerile alimentare.

Când trebuie să consultați un alergolog

Dacă vă confruntați în mod constant cu simptomele unei alergii alimentare și dacă ați încercat să identificați alimentele problematice și să le eliminați fără rezultate și dacă ați încercat să tratați simptomele specifice cu remedii fără prescripție medicală fără rezolvare, este timpul să faceți o programare la un alergolog.

Acesta vă va pune o serie de întrebări specifice pentru a obține o imagine clară a dietei și a simptomelor dumneavoastră și poate efectua un test de alergii pe piele sau de sânge, care este mult mai precis decât orice altceva. Este important să rețineți că nici măcar aceste teste nu sunt magice și servesc doar pentru a-l ghida pe alergolog în direcția corectă. Combinația dintre datele clinice obținute în urma unui test cutanat sau de sânge și pregătirea și experiența alergologului vor ajuta la descoperirea a ceea ce cauzează reacțiile alergice care vă fac să vă simțiți rău, potrivit Lifehack.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alergie  alergii alimentare  alergolog  intoleranta 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec




pixel