Michael J. Fox, diagnosticat cu Parkinson. Actorul a dezvăluit care au fost primele simptome ale bolii, resimțite la doar 29 de ani
Actorul Michael J. Fox a fost diagnosticat cu Parkinson la apogeul carierei sale, când avea doar 29 de ani. 

În 1991, la începutul luptei cu boala, actorul a fost extrem de discret în legătură cu suferința sa - dar apoi, la aproape un deceniu după ce a fost diagnosticat cu Parkinson, Michael J. Fox a decis săvorbească deschis despre afecțiunea sa.


 În calitate de  ambasador al pacienților cu Parkinson, actorul din „Înapoi în viitor” a considerat că este esențial să dezvăluie care a fost primul simptom al bolii pentru el, astfel încât și alții să știe ce semnale de alarmă nu ar trebui să ignore. 

 

Primul simptom pe care l-a observat

În 1999, Fox a rupt pentru prima dată tăcerea cu privire la diagnosticul de Parkinson, pentru People . În timp ce boala Parkinson afectează mai frecvent persoanele în vârstă (vârsta medie de apariție este de 60 de ani, potrivit Johns Hopkins), Fox a fost diagnosticat înainte de a împlini 30 de ani, după ce a observat ceva ciudat la mâna sa.

 

 Fox a declarat pentru People că a observat prima dată un spasm la degetul mic de la mâna stângă, în timp ce se afla pe platoul de filmare al peliculei Doc Hollywood. La început, nu s-a gândit prea mult la acest tremur, dar apoi a fost supus unor teste și a primit diagnosticul de Parkinson, care a fost "de neînțeles" pentru el la momentul respectiv, după cum mărturisea actorul în 1999.

Fox a experimentat apoi tremurături mai puternice, rigiditate și, în cele din urmă, probleme de memorie pe termen scurt.

De-a lungul anilor, afecțiunea actorului a progresat - și, din păcate, s-a întâmplat mai repede decât ar fi sperat el. "Doctorul a spus că voi putea funcționa ani și ani de zile", a declarat Fox pentru People cu ani în urmă. Cu toate acestea, la scurt timp după ce a fost diagnosticat, întreaga sa parte stângă a cedat în fața rigidității și a tremurăturilor. "Și mă refer la tremurături puternice", spunea el. El a explicat că a experimentat un tremor atât de mare încât "putea amesteca o margarita în cinci secunde".

Nu putea ridica nici telecomanda

La momentul interviului din 1999, Fox a declarat pentru People că lua medicamente pentru a trata simptomele mai ușoare ale bolii Parkinson, cum ar fi rigiditatea șoldurilor, tremurul mâinilor și senzația de pocnitură în picioare. Fox a adăugat că, uneori, brațele și încheieturile mâinilor sale erau atât de rigide, încât nu reușea să ridice telecomanda televizorului.


La 20 de ani de la diagnostic, actorul abia mai poate vorbi

 

Într-un interviu mai recent acordat publicației People, Fox a declarat că boala îi afectează acum reamintirea cuvintelor. "Memoria mea pe termen scurt este afectată", a spus el. "Întotdeauna am avut un adevărat talent pentru replici și memorare. Și am avut câteva situații extreme în care uitam cuvinte.", declara actorul în 2020. 

Fox a spus că acum se concentrează mai ales pe scris, deoarece majoritatea celorlalte abilități ale sale sunt limitate. "Nu știu să cânt la chitară. Schițele mele nu mai sunt bune, n-am fost niciodată bun la dans, iar actoria este din ce în ce mai greu de făcut. Așa că mă rezum la scris. Din fericire, îmi place foarte mult."


Încearcă să rămână optimist

 

Fox și-a început lupta împotriva bolii Parkinson cu un optimism uluitor. "M-a făcut mai puternic. De un milion de ori mai înțelept. Și mai plin de compasiune. Mi-am dat seama că sunt vulnerabil, că indiferent de câte premii primesc sau cât de mare este contul meu bancar, pot fi încurcat așa", a declarat Fox pentru People în 1999.


S-a apucat de scris


Deși recunoaște că a trecut prin clipe dificile și a experimentat momente de cumpănă, a reușit să revină la acel sentiment de optimism, despre care a spus că este "înrădăcinat în recunoștință".

În cea de-a patra carte de memorii a sa, No Time Like the Future, care a apărut în 2020, Fox a scris că "optimismul este durabil atunci când te întorci mereu la recunoștință, iar ceea ce urmează de aici este acceptarea. Acceptarea faptului că acest lucru s-a întâmplat și îl accepți pentru ceea ce este". El a continuat: "Asta nu înseamnă că nu te poți strădui să te schimbi. Nu înseamnă că trebuie să-l accepți ca pe o pedeapsă sau ca pe o penitență, ci doar să-l pui la locul lui. Apoi, vezi cât de mult trebuie să prosperi în restul vieții tale și apoi poți merge mai departe."

 


La ce alte semne timpurii ale bolii Parkinson la care ar trebui să fiți atenți, potrivit experților.

Un tremur al degetului este doar unul dintre semnele timpurii ale bolii Parkinson la care trebuie să fiți atenți. Potrivit Fundației Parkinson, dificultatea de a dormi, problemele de mers, constipația, amețelile, leșinul și statul în picioare cu o postură cocoșată pot fi toate semne timpurii ale bolii.

Unele simptome timpurii mai ciudate care ar putea semnala Parkinson includ un scris de mână mai mic, pierderea mirosului și lipsa expresiei faciale.

 

Autor: Georgiana Ioniţă | Dată: 24 iul, 16:33

Rețetă: Brioșe fără gluten și fără zahăr

Brioșele fără gluten și fără zahăr sunt perfecte pentru...


Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Mihai Voropchievici, Horoscop rune Octombrie 2021. Berbecul și Vărsătorul întâlnesc marea dragoste

Unsplash.com/ autor Almos Bechtold

Este sezonul IUBIRII pentru aceste trei semne zodiacale: Dragoste, relații, familie - totul la SUPERLATIV

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Unsplash.com/ autor Caju Gomes

Adevărul despre pepenele roșu. 5 efecte secundare mai puțin cunoscute