Mihaela Bilic, adevărul despre iodura de potasiu. Care sunt efectele iodului și ce riscuri există
Data publicării:
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat care sunt efectele iodului și ce riscuri poate avea asupra sănătății. 

„Ne protejează iodul de radiații?
În caz de accident nuclear este recomandat să luăm din farmacii iodură de potasiu sub formă de comprimate. Care sunt efectele iodului și ce riscuri există? 
Un atac nuclear înseamnă radiații. În aer se eliberează molecule de iod radioactiv care pot intra în corp fie pe care respiratorie, fie prin ingestia unor lichide și alimente contaminate. Glanda tiroida, situată la nivelul gâtului, este capabilă să stocheze iod fără limite. Dacă această glandă endocrină fixează iodul radioactiv, crește riscul de cancer de tiroidă. Ca să protejăm tiroida de iradiere se recomandă să luăm iod stabil, disponibil sub formă de comprimate de iodură de potasiu. 

Cum funcționează iodul?

Tiroida va fi saturată cu iod din pilule, deci evităm absorția iodului radioactiv. Doza folosită este de 1000 de ori mai mare decât doza zilnică necesară organismului. 
În cazul unui accident nuclear, pe lângă iod există multe alte particule radioactive care pot fi eliberate. Comprimatele cu iod neutralizează doar iodul radioactiv și nu oferă protecție împotriva celorlalte substanțe nocive. Nu trebuie să recurgem la pilulele cu iod decât la recomandarea autorităților, durata lor de acțiune este de aproximativ 24 ore, cu un efect optim în primele 2 ore. Eficacitatea este maximă dacă luăm pilulele cu 2 ore înainte de expunerea la iodul radioactiv. Este inutil să luăm iod preventiv, iar protecția scade la jumătate dacă luăm iod la mai mult de 6 ore după iradiere. Particulele radioactive plutesc în aer timp de câteva ore după o explozie, motiv pentru care izolarea în adăposturi subterane este cea mai bună soluție de supraviețuire în caz de accident nuclear. 

Pe cat de periculos e iodul radioactiv, pe atât de important este iodul stabil. Acest mineral natural este esențial pentru sănătate, intră în compoziția hormonilor tiroidieni și acționează asupra întregului metabolism. Fără un aport optim de iod sistemul circulator respirator și endocrin nu pot funcționa. Avem nevoie zilnic de 150 micrograme de iod care provin din alimentație (creveți, fructe de mare), dar și din aerul pe care-l respiram (mai ales la malul mărilor și oceanelor). În cazul unui aport prea mare de iod, excesul este eliminat prin urină. 

Ce riscuri au comprimatele cu iod?

Pot determina efecte secundare precum gust metalic, greață, vomă, diaree, dureri de stomac, erupții cutanate. În cazuri rare apar semne de hipertiroidie cu agitație, palpitații, transpirații,anxietate și insomnie. Efectele secundare sunt în general tranzitorii și fără gravitate, ele dispar spontan odată ce iodul în exces a fost eliminat din organism. 
În condiții obișnuite se distribuie comprimate cu iod doar celor care locuiesc pe o rază de 20 km în jurul centralelor nucleare. În cazul unui atac nuclear iodul nu oferă protecție, unda de șoc și căldura produse de explozie au efect letal. Adăposturile subterane sunt singurele care previn iradierea. Să sperăm să nu va fi nevoie de așa ceva!”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: atac nuclear  efect  iod  iodura potasiu  mihaela bilic  radiatii  riscuri 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel