Mihaela Bilic, adevărul despre sarmale. Cât sunt de sănătoase și câte avem voie să mâncăm la o masă: „Singura recomandare este să...”
Data actualizării:
Data publicării:
Mihaela Bilic a dezvăluit beneficiile consumului de sarmale. 

Mihaela Bilic încearcă să le fie foarte aproape oamenilor în această perioadă prin diverse sfaturi nutriționale, care ne pot face digestia mai ușoară și ne pot scăpa de chinul acumulării kilogramelor în plus. În acest sens, celebrul medic nutriționist a vorbit despre impactul sarmalelor în dieta noastră. Chiar dacă pare inamicul numărul unu de pe masa de sărbătoare, Mihaela Bilic spune că, în realitate, sarmalele pot fi printre cele mai recomandate alimente de consumat, în această perioadă. Totuși, trebuie să fim atenți la anumite amănunte, în momentul în are le preparăm.

„Chiar dacă originea lor este din Balcani, noi le-am ridicat la rang de produse tradiționale. Sarmalele sunt un fel de mâncare complet, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală. De dorit, să fie gătite în abur, nu în grăsime.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul unei emisiuni TV.

Poate te interesează și: Ce mănâncă Mihaela Bilic de Crăciun. Trucurile celebrului nutriționist: „Răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura”

 

Câte sarmale trebuie să mâncăm la o porție

Chiar dacă le preparăm corect și sunt pline de nutrienți, nu trebuie însă să exagerăm cu cantitatea lor. Așadar, Mihaela Bilic recomandă servirea a 3-4 sarmale la o masă, alături de puțină mămăligă și un ardei iute, care să ajute digestia. 

„Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3,4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă sățioasă.”, a mai spus doctorul nutriționist. 

Pe aceeași temă: Carmen Brumă, truc pentru a scoate grăsimea din sarmale: „Toată o să rămână în cratiță”

 

Mihaela Bilic, avertisment asupra cantității de carne consumată de Crăciun

Chiar dacă preparatele de carne sunt gătite corect, slabe în grăsimi, Mihaela Bilic trage însă un semnal de alarmă. Este foarte importantă cantitatea de care pe care o mâncăm în această perioadă, întrucât poate conduce rapid la obezitate, mai ales în cazul copiilor

„Prea multă carne strică…mai ales la copii
Un consum mare de proteine la vârsta de 4 ani înseamnă kilograme în plus la 7 ani!! Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate. 
International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXL. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu. 

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori/zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori/săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă, brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală. 
De frica kilogramelor în plus, mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați. În realitate făinoasele dau energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate. Și percepția despre consumul de grăsimi este greșită. Părinții au impresia ca un produs degresat este mai sănătos și se feresc de unt, lapte integral sau carne de porc.”, a transmis Mihaela Bilic în mediul online. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Diete
Tagurile articolului: craciun  mihaela bilic  sarmale  sfaturi 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Dan Diaconescu, captură video Youtube

Silviu Prigoană ar fi fost otrăvit? Dan Diaconescu aruncă bomba în legătură cu moartea fostului om de afaceri: „Substanța pe care el ar fi ingerat-o la Bran se cheamă Novichok”




Încă un mit alimentar, spulberat de Mihaela Bilic

Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...

pixel